Klimanın Neden Olduğu Hastalıklara Dikkat

Özel Medline Antalya Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Necati Koç, klimanın alerjik nezle, yaz gribi, astım gibi hastalıklara neden olabildiğini belirtti.

Dr.Koç, klimanın neden olduğu en tehlikeli ve sinsi hastalığın ise 'Lejyoner Hastalığı' olduğuna dikkat çekti Genellikle kış hastalığı olarak bilinen ve soğuk havalarda ortaya çıkan üst solunum yolu enfeksiyonlarının, yaz sıcaklarında da klima soğutma sistemleri ile havuzlardan bulaştığını belirten Özel Medline Antalya Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Necati Koç,yaz aylarında görülen üst solunum yolu enfeksiyonlarının genellikle lejyoner hastalığı olarak nitelendirildiğini kaydetti.

HASTALIK BELİRTİLERİ

Hastalarda tipik zatürreden farklı olarak, akciğere ve solunum sistemine ait şikayetlerin ön planda olmadığını belirten Dr.Koç. “İlk 24-48 saat içinde halsizlik, kırgınlık, yaygın kas ağrıları, şiddetli baş ağrısı ve huzursuzluk vardır. Daha sonra ateş ve ilk iki günde yoğun olmak üzere kuru öksürük görülür. Bulantı, kusma, karın ağrısı gibi sindirim sistemi bulguları ortaya çıkabilir. Hastaların yüzde 20'sinde, sinir sistemi bulguları, ajitasyon, konsantrasyon bozuklukları hatta koma hali görülebilir” dedi.

Bu olgularda çekilen akciğer grafisinin sadece pnömoni bulguları verdiğini, hastalığın lejyoner hastalığı olduğunu kanıtlayacak özel bir radyolojik bulgu bulunmadığını söyleyen Dr. Koç, sözlerini şöyle sürdürdü: ”Kan sayımında lökosit sayısı normal olabilir ya da hafifçe artmıştır. Karaciğer enzimlerinde ve LDH enzim düzeyinde yükselme, hiponatremi, böbrek fonksiyonlarında bozulma saptanabilir. Sedimantasyon genellikle yüksektir. Bu bulguların hiçbirisi lejyoner hastalığı için spesifik değildir ve tanı koyduramaz. Kesin tanı için her şeyden önce hekimin hastalıktan kuşkulanması ve bu hastalığın tanısına yönelik tetkikleri istemesi gerekir. Balgam, kan ve idrarda legionella bakterisi ya da onun antijenleri tespit edilerek tanıya ulaşılır. Hastalığın tedavisinde antibiyotiklerden yararlanılır. Ancak lejyoner hastalığında tedavi için kullanılan antibiyotikler ve bunların kullanım süreleri farklılık gösterir. Bu nedenle mutlaka bir hekime danışmak gerekir.”

KORUNMAK İÇİN HANGİ ÖNLEMLER ALINMALI

Hastalık açısından alınacak önlemlerin önemli olduğunu belirten Dr.Necati Koç, şunları söyledi: “Özellikle de otel ve hastane gibi toplu yaşama yerlerinin soğuk, sıcak su sistemleri ile su soğutmalı klima sistemi olan kuruluşların bu sistemlerinin bakımlarını iyi yapması ve sitemlerin hijyenine dikkat etmesi gerekir. Toplu yaşanan binaların su ve klima sistemlerini çalıştıran personelin konu hakkında eğitilmiş olmalı.Sıcak sistemin hiçbir yerinde su sıcaklığı 50 derecenin altına düşmemeli.Duş başlıkları ve musluk filtreleri ayda bir kez temizlenmeli.Sıcak su sisteminde kullanılmayan ölü boşluklar bulunmamalı.Kullanılmayan odalardaki muslukların günde bir iki kez ve üç beş dakika akıtılmalı.Soğuk su tanklarının yılda bir temizliği ve bakımı yapılmalı, bu tanklarda mutlaka tahliye musluğu bulunmalı. Su soğutmalı klima sisteminin soğutma kulelerinin üç ayda bir iyice temizlenmeli ve bakımı yapılmalı.”
Kaynak: İHA