Tatvan’da 13 Yıllık “Denizci Heykeli” Hasreti Sona Erdi

Bitlis’in Tatvan ilçesindeki 13 yıllık “Denizci Heykeli” hasreti sona erdi.

Tatvan’da 13 yıl önce dönemin belediye başkanı tarafından kaldırılan ilçenin simgesi "Denizci heykeli" Tatvanlılar tarafından yeniden dikildi. Açılışı yapılan “Denizci Heykeli” töreninde duygusal anlar yaşanırken, yurdun dört bir yanından memleketleri Tatvan’a gelen Tatvanlı vatandaşlar ise açılış öncesi halaylar çekerek eğlendi. Çekilen halayların ardından bir konuşma yapan kampanya katılımcılarından Canan Aydın, 13 yıl aradan sonra hasretliğin sona erdiğini belirterek, dikilen heykelin tüm Tatvanlılara hayırlı olması dileğinde bulundu. Heykelin dikilmesi durumunda söz verdiği gibi açılışa geleceğini belirttiğini ve bunun üzerine bugün açılışta bulunmaktan son derece mutlu olduğunu ifade eden Aydın, konuşması sırasında mutluluktan gözyaşlarına hakim olamadı.

Tatvan Kaymakamı Süleyman Yılmaz ise, tüm Tatvanlıları bu özverili girişimlerinden dolayı tebrik etti. Kendisinin de artık bir Tatvanlı olduğunu belirten Kaymakam Yılmaz, “İnşallah bu heykel Tatvan’da simge olmaya devam edecektir. Heykelin yapılmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Gönüllü kampanya katılımcılarından Ferhan Çelebi de, denizci heykelinin yapılacağı alanda yaklaşık bir ay önce başlatılan çalışmaların bitirilerek bugün açılışını yaptıklarını söyledi.

Yapılan heykelin Tatvan'ın simgesi olduğunu, heykelin geçmiş dönemlerdeki belediye başkanı tarafından kaldırıldığını ve bu durumu hiçbir Tatvanlının kabullenmediğini söyleyen Çelebi, "Heykel 1950 yılında Cevdet Selvi adında bir heykeltıraş tarafından Tatvan'a hiçbir bedel alınmadan kendi imkanlarıyla yapılmış, o günden sonra 1989 yılına kadar Denizcilik İşletmesi Oteli önünde bulunan çay bahçesinde adeta Tatvan'ın simgesi haline gelmişti. Tatvan'da doğup büyüyen, ancak çeşitli nedenlerden dolayı yaşamlarını ülkemizin çeşitli illerinde idame ettiren hemşehrilerimiz ile ortak bir karar alarak heykelin yeniden yapılması için bir fikir ortaya attık. Ortaya atmış olduğumuz bu denizci heykelinin kendi aramızda yapma fikri çok büyük bir yankı uyandırdı. Almış olduğumuz karar doğrultusunda görüşlerini aldığımız Şiyar Epözdemir, heykeli yapabileceğini belirtti.

Bizlere heykeli dikmek kaldı. Bir Tatvanlı olarak heykelin yeniden dikilmesi bizleri olduğundan fazla mutlu etti. Biz Tatvan halkı olarak Türkiye'de belki de dünyada bir ilki gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Bizlere heykel konusunda her türlü desteği sağlayan herkese teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

Heykelin yapan heykeltıraş Şiyar Epözdemir de, Tatvanlı bir vatandaş olarak heykelin yapımında emeği geçtiği için mutlu olduğunu ifade etti.

İki metre 30 santimetre uzunluğundaki heykelin 85 metrekare alan üzerine yapılarak 70 santimetre derinliğindeki havuza bırakıldığını ifade eden heykeltıraş Epözdemir, "Heykel'in bırakılacağı alanda yaklaşık bir aydır devam eden çalışmalarımız bitti. Tatvanlı vatandaşlar olarak her gün bir kardeşimiz bu çalışmaları yerinde takip etti. Genel olarak tüm çalışmalar tamamlandı. Heykelimizi 13 yıl aradan sonra yeniden dikmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Heykelin tüm Tatvanlılara hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından vatandaşlar tarafından yapılan ilk heykel olması münasebetiyle Türkiye'de bir ilk olacak olan heykelin açılışı yapıldı. Yapılan açılışın ardından tüm katılımcılar hep birlikte halay çekti .
Kaynak: İHA