Kabotaj Bayramı Bartın’da Coşkuyla Kutlandı

Bartın’da, 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı coşkuyla kutlandı.

Bartın Liman Başkanlığı tarafından organize edilen 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı, Bartın Limanı'nda çeşitli etkinliklerle kutlandı. Etkinliğe, Bartın Vali Yardımcısı Türker Öksüz, Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, Bartın Garnizon Komutanı Deniz Kıdemli Albay Mehmet Sandıklı, Bartın Liman Başkanı Hasan Özer, AK Parti Bartın İl Başkanı Yaşar Arslan, Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Taner Çetin ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, Bartın’ın Osmanlı’ya çektirme yapan bir yer olduğunu belirterek “Bartın’da halkımız ile birlikte teknelerle gezi yaparak kabotaj bayramını kutluyoruz. Bartın için çok önemli bir bayramdır. Bartın’ın hem ırmak hem de deniz kenti 56 kilometre sahili olan Bartın’da kabotaj bayramının kutlanması çok önemlidir” dedi.

Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, Bartın’ın tarihinde Osmanlı Donanmasına çektirme yaptığını belirterek şöyle konuştu; “Osmanlıya çektirme yapan bir kent olarak da şehrimiz önemlidir. Deniz tarihimizi gündeme getirecek hiç bir şey yoktu. Onunla ilgili de çalışmalara başlıyoruz. İleri tarihlerde Bartın Deniz Tarihi Müzesi’ni Bartın’a kazandıracağız. Bu güzelliklerde katıldığında bir dahaki sene daha iyi işler yapacağız. Ayrıca geçen sene planladığımız ve eylül ayında başlayacağımız İnkum tatil köyünde bulunan Lebiderya’nın dibine 20 metre uzunluğunda bir iskele yapacağız. Bu sayede yapacağımız çalışmalarla Bartın iskelesinden İnkum iskelesine teknelerin gitmesini istiyoruz.”

KABOTAJ KANUNU ÖNEMLİ

Bartın Liman Başkanı Hasan Özer ise, "1 Temmuz 1926 da Kabotaj Kanununun kabul edilmesi ile birlikte kabotaj hattında ülkemizin de egemenliği kabul edilmiş oldu. Kabotaj Kanunu çok önemli olmasına rağmen burada yeni yeni gündeme geliyor. Bundan sonraki bayramlarda da vatandaşlarımız ile birlikte daha büyük bir coşkuyla kutlanacaktır” dedi.

Açıklamaların ardından Bartın’ın İnkum tatil köyüne tekne turu düzenlendi.

Tekne turunun son bulması ile denizcilik sektörüne emek verenlere plaket verildi.

Plaket töreninin ardından yüzme, kürek çekme, suda ördek yakalama ve yağlı direkten bayrak alma yarışları düzenlendi.

Yarışmalarda birinci olanlara çeyrek altın hediye edilirken, suda ördek yakalama yarışında birinci gelen Mehmet Denizbilen’e yakaladığı ördek verildi.

Kaynak: İHA