Türk Kahvesinde Yeni Boyut, Kumda Kahve Keyfi

Unutulmaya yüz tutan geleneksel Türk kahve kültürü kumda kahve ile cezve kültürü yeniden canlanıyor.

Türk Kahvesinde Yeni Boyut, Kumda Kahve Keyfi
Amasyalı Seyfettin Şimşek’in tasarladığı ve Üret Çelik Mutfak tarafından üretimi gerçekleştirilen kumda kahve keyfiyle geleneksel Türk kahve kültürü yeniden canlanıyor. Özel olarak deniz kumları arasından seçilen ve 300 dereceye dayanıklı kumların kullanılmasıyla yapılan yeni ürün kahve severlerin nostalji yaşamasını ve damak zevklerine uygun yeniden geleneksel Türk kahve kültürünü yaşamalarını sağlıyor. Gaziantep’te bulunan Hüner Endüstriyel Mutfak Ekipmanları'nın show roomunda tanıtımı gerçekleştirilen kumda kahve keyfi kahve tutkunları kadar bilim adamlarından da tam puan aldı.

GAÜN Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. İlkay Gök yeni cihazın geleneksel Türk kahve kültürünün yeniden canlanmasında önemli rol oynayacağını ve cezve lezzetine yeniden dönüşün artacağını ifade etti.

Hüner Endüstriyel Mutfak Ekipmanları Yönetim Kurulu Başkanı Ertan Hüner’de Türk kahve kültürünün önemli bir unsur olduğunu ve kahve tiryakileri için kumda kahve keyfinin nostaljiye dönüş olarak nitelendirildiğini ifade etti.

Kumda kahve keyfinin mucidi Amasyalı Seyfettin Şimşek konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, “Bilindiği üzere kahve kültürümüz çok eski bir tarihten geliyor. Biz bu kültürü daha canlı bir şekilde yaşatmak için kumda kahveyi ürettik. Önceden kahvelerimiz külde pişerdi biz buna yenilik katarak kumda pişirmeyi denedik ve çok güzel oldu. Kumumuz deniz kumunun tanelerinden birleştirilerek yapıldı. Kahveyi 15-20 dakika içinde pişirme özelliğine sahip bir kum. Kum 300 derece sıcaklığa geldiğinde kendi ısısını içerisinde tutmaya başlıyor. Evlerde kullanmak için pratik bir kahve makinesi yaptık makineyi 300 dereceye ayarladıktan sonra cezvemizde hazırladığımız kahveyi makinenin içinde bulunan kuma koyarak pişmesini bekliyoruz yaklaşık olarak 15-20 dakikada kahvemiz pişiyor. Yavaş yavaş piştiği için kahvenin tadı daha bir güzel oluyor. Normal kahveler gibi olmuyor tadı, eskiden yapılan külde kahveye özenerek yaptığımız bir makine bu. Elektrikli olduğu için daha pratik oluyor ve ateş tadı olmadan lezzetli bir kahve yapılıyor. Üstelik bol köpüklü bir Türk kahvesi içme şansı yakalıyorsunuz. Özellikle Ruslar çok ilgi gösteriyor kumda kahveye çünkü orada kahve kültürü daha bir farklı, uluslararası fuarlara gittiğimizde de standımızın önünde uzun kuyruklar oluşuyor. Rusya, Azerbaycan ve AB ülkeleri en önemli müşteri guruplarımız arasında” dedi.

Kumda Kahve keyfiyle geleneksel cezvede pişirilen Türk kahve kültürünün yerinden canlandığına dikkat çeken GAÜN Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr İlkay Gök, “Teknolojinin gelişmesiyle birçok kültürel unsurumuz ortadan kalmış veya kalkmaya yüz tutmuştu. Sıcak içecek gurupları içerisinde de tek tip üretimle yapımı kolaylaşan, ancak önemli bir kültürün yok olmasına neden olan Türk Kahve kültürünün yeniden canlanması ve yeni nesillere doğru aktarılması cezve içerisinde kumda pişirilmiş kahve ile yeniden hayat buldu. Bu kez teknoloji geleneklerimizi kurtardı. Kumda kahve şu ana kadar benim gördüğüm kahve teknolojilerinden en iyisi bence çünkü geleneklerimize göre kahve eskiden çok kısık ateşte külde hazırlanıyordu ve hazırlanması zaman aldığı için kullanımı azalmıştı. Yeni nesil neredeyse bilmiyor bu yöntemle hazırlanan kahveyi ve dolayısıyla da lezzetini. Son zamanlarda kahve hızlı tüketilmeye başlandı, bir iki dakika içinde kahveler hazır köpüksüz ve eski tadından uzak olarak hazırlanıp tüketilir oldu. Oysa kahve bizim vazgeçilmez geleneklerimizden ve bunu korumamız gerek. Bizler Türk yemek kültürünün eskisi gibi kalması, korunması için bir takım teknolojik gelişmeleri araştırıyoruz. Kumda kahve hazırlama şu anda geçmişimizi günümüze bağlamış olan güzel bir teknoloji. Burada kahvemiz yine eski yönteme benzer hazırlanıyor fakat yeni teknolojiyle. Teknoloji bize bir takım yenilikler ve kolaylıklar sağladı ama maalesef bazı eski kültür öğelerimizi unutmamıza sebep de oluyor. Kumda hazırlanan kahve ise eski Türk kahve kültürünü yeniden yaşamamızı sağlıyor. Sıcak suda çözdürülüp hemen anında içilebilen orijinalliğini yitirmiş hazır modern Türk kahvesi yerine, eskisi gibi lezzetli, bol köpüklü Türk kahvemizi yeni teknoloji ile içebilmek gerçekten çok güzel” dedi.

Kumda Kahve Keyfini tiryakilerin beğenisine sunan Hüner Endüstriyel Mutfak Ekipmanları Yönetim Kurulu Başkanı Ertan Hüner geleneksel kültürlerin korunması için üzerlerine düşeni yapacaklarını ifade ederek, “Geleneksel kültürümüzde kahvenin yeri çok farklı . Türk kahvesi olarak dedelerimizden atalarımızdan gördüğümüz kömür ateşi üzerinde, közle kül arası ateş üzerinde pişirilmiş kahve içerdik biz. Şu anda da biz bunu tekrar modernize ederek kumda kahve olayını geliştirdik. Bu projeyi arkadaşımıza finansal destek vererek oluşturttuk. Türk kahve tiryakileri bu yeni ürünü çok beğendi. Bilim adamları da yaptıkları incelemelerde Kumda pişirilen Türk kahvesinin daha lezzetli ve farklı damak lezzetine sahip her kesim insana hitap ettiğine yönelik açıklamalar yaptı. Bu ürün kahve tutkunu bayanların da büyük ilgisini çekiyor. Bayanların ilgisi çok fazla, yani bu Osmanlı'dan gelen bir özellik tarzında olduğu için çok beğeniyorlar çok talep var. Dünyanın farklı ülkelerinden de önemli talepler var. Rusya, Azerbaycan, Kırgızistan, AB ülkelerinden özellikle Almanya, Hollanda, Fransa ve İtalya gibi ülkelerde Geleneksel Türk Kahvesi artık cezve içerisinde kumda pişirilme yöntemiyle hazırlanıyor. Bu yöntem daha hijyenik bir yöntem” dedi .
Kaynak: İHA