Cumhurbaşkanı Gül Ağrı'da Açıklaması

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ''Türkiye'nin eski sıkıntıları, demokratik standartlarımızın düşüklüğünden olabilir. Ama görüyorsunuz bu demokratik standartlar da yükseliyor. Memlekete sahip çıkmanın ilk yolu terörü ülkenin gündeminden çıkarmaktır'' dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, eşi Hayrünnisa Gül ile Ağrı Valisi Ali Yerlikaya'nın onurlarına verdiği yemeğe katıldı.

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Sosyal Tesisleri'ndeki yemekte İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektörü İrfan Arslan, Belediye Başkanı Hasan Arslan ve milletvekilleri ile iş adamı İbrahim Çeçen hazır bulundu.

Gül, yemeğin verildiği salona gelişinde eşi Hayrünnisa Gül ile şehit ve gazi yakınlarının masalarına giderek onlarla tokalaştı.

Gül, yemekte yaptığı konuşmada, eşi Hayrünnisa Gül ile Ağrı'yı ziyaret etmekten dolayı çok mutlu olduklarını belirterek, ''Ağrı Türkiye'nin en eski illerinden birisi. Dolayısıyla çok köklü bir şehrimiz. Böyle bir şehri uzun yıllardan sonra ilk ziyaret eden Cumhurbaşkanı olmak benim için kıvanç kaynağıdır. Dolayısıyla bunun ben de bıraktığı heyecan çok farklı'' dedi.

Ağrılılardan gördüğü ilgiyi, sevgiyi ve muhabbeti yemeğe katılanlara aktaran Gül, şunları kaydetti:

''Hepsi bu ülkenin en değerli ve aziz vatandaşlarıdır. Memleketimiz çok büyüktür. Her vilayetin kendine has özellikleri var. İstanbul'un ayrı, doğunun ayrı, Karadeniz'in ayrı özellikleri var. Ayrı ayrı kültürleri gelenekleri var. Ama tüm bu farklılıklar bizler için bir zenginliktir. Bunlar zenginlik olarak görülmezse o zaman sıkıntıya düşeriz. Allah beni Kayseri'de, sizi Ağrı'da yarattı. Bunlar bizim elimizde değil, ama hepimiz Türkiye Cumhuriyeti'nin asil vatandaşlarıyız, eşitiz. Birbirimizin arasında fark yoktur. Birbirimizi anlamamız lazım. Ben kendimi Ağrılıların yerine koymam, öyle düşünmem lazım. Ağrılıların da kendilerini Kayserililerin yerine koyması lazım. O zaman bu memleketin iyiliği ve zenginliği için ne kadar çok çalışmamız gerektiğini anlayacağız.''

Ülkenin her yerinin aynı zenginlikte olmadığını ifade eden Gül, ''Bazı bölgeler zengin, bazılarının zenginleşmeye ihtiyacı var. Bunun için devletin kurumlarının olağanüstü gayretleri var. Bakın bu son teşvikler bölge için iyi imkanları beraberinde getirecek. Göreceksiniz çok kısa bir zaman içerisinde sanayi bölgeleri daha da gelişecek. Havalimanı çok güzel. Türkiye'nin en uzun pistlerinde biri buraya yapılmış. Bu beni sevindirdi. Şehrin biraz yeniden yapılmaya ihtiyacı var. Burada biraz ihmal gördüm doğrusu. Vali ve belediye başkanı bilgi verdi. Yeni binaların, yeni yolların yapılacağını söylediler'' diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Gül, Ağrı'nın, 4 ülkeye komşu olduğunu anımsatarak, ''Bu ülkelerden giriş yapanlar buradan geçiyorlar. Ağrı zaten ismini Türkiye'nin en büyük dağından almış'' ifadesini kullandı.

-''Terör meselesi ülkenin gündeminden çıkmalıdır''-

Cumhurbaşkanı Gül, terör meselesinin ülkenin gündeminden çıkması gerektiğine vurgu yaparak, şunları söyledi:

''Tüm vatandaşlar birbirine eşittir, asil vatandaşlardır. Bunların hepsi bizim zenginliklerimizdir, dedik. Yarın Ahmedi Hani'nin türbesini ziyaret edeceğiz. O da bizim zenginliğimizdir. Dolayısıyla Türkiye'nin eski sıkıntıları, demokratik standartlarımızın düşüklüğünden olabilir. Ama görüyorsunuz bu demokratik standartlar da yükseliyor. Memlekete sahip çıkmanın ilk yolu terörü ülkenin gündeminden çıkarmaktır.

Bunlarla ilgili şikayetleri çözmek bizim görevimizdir. Bunun için de çalışıyoruz. Ama işin içinde terör ve kan olursa o zaman yapılacak olanlar yapılamıyor. Aman teröre hiç müsaade etmeyelim. Bu işin içine karışmış onlarla oturup konuşmak anlatmak lazım. Bakın ne kadar çok can kaybı oldu. Onların hepsi bu ülkenin çocukları. Nasıl olursa olsun. Biraz önce şehit ve gazi ailelerinin ellerini sıktım. Onlara sahip çıkmamız lazım.''

Cumhurbaşkanı Gül, ülkenin kaynaklarından faydalanmak için birlikte hareket etmenin gerekliliğine işaret ederek, ''Günümüzde herkes her yere gidebilir. Ağrılı İstanbul'a gidebilir. Oradaki birisi başka bir yere gidebilir. İşte İbrahim Çeçen bey burada sizin içinizden çıktı. Zor şartlar içinde çalıştı ve güzel yerlere geldi'' diye konuştu.

''Tüm vatandaşlarımız birbirine eşittir ve herkesin önü açıktır. Hiç kimseye Ağrılısın, Diyarbakırlısın deyip önünü kapatamazsın'' diyen Gül, Ağrılı iş adamlarına kentlerine borçlarını ödemelerini, okul ve hastane yaparak sahip çıkmalarını istedi.

Gül, ''Birbirimizi sever sayarsak o zaman önümüz çok açık olur. Çok şükür bu ülkenin manevi değerleri bizi birbirimize bağlamaktadır. Demokratik değerleri de önümüzü açmaktadır. Birbirimize sarılırsak sıkıntıların daha kolay aşılacağına inanıyorum'' görüşünü belirtti.

Vali Yerlikaya ise yaptığı konuşmada, Ağrının gelişmesi ve güzelleşmesi için çalıştıklarını ifade ederek, ''Atanan, seçilen Ağrı'ya hizmet noktasında sorumlu olan bizler, 555 bin vatandaşa doğruyu iyiyi en iyi şekilde söyleyerek, karşılaştığımız sorunları samimiyetle söyleyerek, özveriyle çalışmaktayız. Bizler kardeşiz, eşitiz, biriz. Bu vatan, şehir hepimizin'' dedi.

Muhabir: Yusuf Çelebi

Yayıncı: İbrahim Uyar
Kaynak: AA