Kraliçe'nin 60. yılı kutlanıyor

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in tahttaki 60. yılı dolayısıyla yapılan ''Pırlanta Yıldönümü'' kutlamaları çerçevesinde Buckingham Sarayı önünde görkemli bir konser verildi.

Kraliçe'nin 60. yılı kutlanıyor
Sarayın önüne kurulan tribünleri, Mall Caddesi'ni ve parkları ellerinde Birleşik Krallık bayraklarıyla dolduran on binlerce kişi, Kraliçe onuruna verilen ve 3 saat süren konseri izledi.

Konseri kraliyet locasından ise, İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth, oğlu Galler Prensi Charles ile eşi Cornwall Düşesi Camilla, torunu Cambridge Dükü William ile eşi Cambridge Düşesi Kate ve torunu Prens Harry'nin de aralarında bulunduğu kraliyet ailesi mensupları izledi.

Kraliçe'nin eşi Edinburgh Dükü Philip ise, idrar yolu enfeksiyonu nedeniyle hastaneye kaldırılmasından dolayı konseri izleyemedi.

Locada ayrıca İngiltere Başbakanı David Cameron ile eşi Samantha Cameron, Kate Middleton'ın ailesi ile Anglikan Kilisesi Canterbury Başpiskoposu Rowan Williams hazır bulundu.

Buckingham Sarayı önündeki Kraliçe Victoria anıtının etrafına kurulan büyük sahnede üç saat boyunca aralarında Elton John, Stevie Wonder, Paul McCartney, Tom Jones, Kylie Minogue ve Robbie Williams'ın da bulunduğu çok sayıda sanatçı şarkılarını seslendirdi.

''BABAM BİZİ HASTANEDEN DUYABİLİR''
Konserin sonunda Kraliçe 2. Elizabeth, Prens Charles ile eşi Camilla sahneye davet edildi. Galler Prensi Charles burada yaptığı konuşmada annesine, ''Majesteleri, anne'' diye seslendi.

Prens Charles konserin düzenlenmesine katkıda bulunan herkese teşekkür ederek, ''Neyse ki hava iyiydi. Kim bilir belki de ben hava durumunu sunmadığımdandır'' diye konuştu.

Akşama ilişkin tek üzücü şeyin babasının kendileriyle birlikte bulunamaması olduğunu ifade eden Prens Charles, ''Eğer yeteri kadar bağırırsak, babam bizi hastaneden duyabilir'' dedi. Prens Charles'ın sözleri üzerine tribünlerde ve Mall Caddesi'nde bulunan on binlerce kişi ''Philip'' diye bağırdı.

Galler Prensi Charles, konuşmasında annesine hitaben şunları söyledi:

''Büyük babam öldüğünde ben 3 yaşındaydım ve sen 26 yaşındayken tahta çıktın. Bu bizim ülke olarak sana ve babama teşekkür fırsatımızdır. Bizim İngiliz olmaktan gurur duymamızı sağladığınız için çok teşekkürler.''

Charles'ın konuşmasının ardından İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth, sarayın önüne yerleştirilen ve ülke geneli ile Milletler Topluluğu ülkelerinde de yakılan 4 binden fazla meşalenin sonuncusunu yaktı.

Konserin ve konuşmaların ardından önce İngiliz milli marşı çalındı, daha sonra ise görkemli havai fişek gösterisi yapıldı.

''Pırlanta Yıldönümü'' kutlamaları İngiltere tarihinde ikinci kez yapılıyor. 86 yaşındaki Kraliçe 2. Elizabeth, İngiliz monarşisinin 63 yıl tahtta kalan Kraliçe Victoria'dan sonraki en uzun süreli monarkı. Kraliçe 2. Elizabeth, 1952 yılında 26 yaşındayken tahta çıkmıştı. (AA)
Kaynak: AA