Geleneksel 39. Mut Kayısı Kültür ve Sanat Festivali Kutlandı.

Mersin Mut Belediye Başkanı Murat Orhan, Türkiye'nin sofralık kayısı üretiminin yüzde 60’ını karşılayan ilçedi, fiyatların arzu edilen seviyenin altında olması nedeniyle üreticilerin yüzlerinin tam güldüğünün söylenemeyeceğini belirtti.

Mut Belediyesi'nce düzenlenen Geleneksel Mut Kayısı Kültür ve Sanat Festivali’nin 39.’su Karacaoğlan Çınaraltı Parkı’nda yapılan törenle başladı.

Festivalin açılışında konuşan Mut Belediye Başkanı Murat Orhan, “Ülkemizin sofralık kayısı üretiminin yüzde 60’ını karşılıyoruz. Bu yıl kayısı rekoltemiz çok yüksek. Fiyatlar, üreticilerimizin arzu ettiğinin altında. Biz belediye olarak kayısının daha iyi değerlendirilmesi amacıyla her türlü katkıyı üreticimize sunuyoruz.“ dedi.

Mut Kaymakamı Mustafa Şahin de kayısının ve Mut’un tanıtımı açısından festivalin önemine dikkat çekti. Ekonomi Bakanlığı İthalat Genel Müdürü Mustafa Sever ise kayısı ihracatında geçtiğimiz yıl Mayıs ayına göre yüzde 100 artış olduğunu kaydetti.

Sever, ihracat firmalarının dışarıdan gelmesinin beklenmesi yerine ilçedeki işverenlerin ihracat yapmak amacıyla çalışmalara başlamaları gerektiğini ifade etti.

Mersin Vali Yardımcısı Kadir Okatan ise serbest piyasa ekonomisinde fiyatların belirlenmesinde uluslararası normların devreye girdiğini söyledi.

Okatan, “Pazarlamayı en iyi şekilde yapmanın yollarını bulmak gerekiyor.” diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından, festivale katılanlara Belediye Başkanı Murat Orhan tarafından günün anısına plaket verildi.

Kayısı yeme yarışması, halk oyunları ekibi ve mehteran takımı tarafından gösterilerin yapıldığı festivalin açılış töreni ardından Halk Eğitim Müdürlüğü’nde El Sanatları ve Fotoğraf Sergisi’nin açılışı yapıldı.