Erzincan SODES ’i Sevdi

Üzümlü Esnaf Sanatkârlar Ve Şoförler Odası tarafından düzenlenen ve SODES tarafından desteklenen “Haydi Gençler Meslek Başına” adlı projenin sertifika töreni Erzincan Valisi Selman Yenigün’ün katılımıyla üzümlü ilçesinde yapıldı.

Törende konuşan Vali Yenigün Erzincan’ın SODES’i sevdiğini ve 2012 yılında 420 proje başvurusu yapıldığını belirtti.

Erzincan’ın Üzümlü ilçesinde mesleki eğitime yeni alanlar ve kurslar kazandırmak adına Üzümlü Esnaf Sanatkârlar ve Şoförler Odası tarafından düzenlenen ve SODES tarafından desteklenen “Haydi Gençler Meslek Başına” adlı proje kapsamında açılan Yükleyici ve Kazıcı Operatörlük Kursu, Greyder Operatörlük Kursu ile Sıhhi Tesisat Kursu’nu başarıyla bitiren kursiyerlere sertifikaları düzenlenen tören ile verildi.

Üzümlü Dereboğazı mesire alanında düzenlenen törene Erzincan Valisi Selman Yenigün, Erzincan Belediye Başkanı Yüksel Çakır, İstanbul Sultanbeyli İlçesi Belediye Başkanı Hüseyin Keskin, Üzümlü Kaymakamı Davut Sinanoğlu, Üzümlü Belediye Başkanı Av. Sami Sertadım, MHP Erzincan İl Başkanı İlhan Gülırmak, Erzincan Esnaf ve Sanatkârlar Odası Birliği Başkanı Necmettin Ünal, Üzümlü Esnaf Sanatkârlar ve Şoförler Odası Başkanı İhsan Yeşilbaş, resmi kurum müdürleri, kursiyerler ve çok sayıda davetli katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Üzümlü Esnaf Sanatkârlar ve Şoförler Odası Başkanı İhsan Yeşilbaş, oda olarak gençlere yönelik projeler yaptıklarını belirterek “Açtığımız kurslara gençlerimiz talebi oldukça yoğun oldu. Sıhhi tesisat kursuna 13, yükleyici ve kazıcı operatörlük kursuna 70 ve greyder operatörlüğü kursuna 36 kişi katılarak kursları başarıyla bitirdiler. Kursları bitiren kursiyerler aldıkları sertifikalar ile iş bulma konusunda avantaja sahip oldular. Projelerimize destek veren herkese sonsuz teşekkür ediyorum.” dedi.

Ardından konuşan Üzümlü Belediye Başkanı Av. Sami Sertadım, Üzümlü’de birçok SODES projesi yapıldığını belirterek “Biz Üzümlü Belediyesi olarak yaklaşık 1 milyon TL’lik bir taş kesme ve işleme tesisi kurarak faaliyete geçirdik. Yaklaşık 20 kişi burada istihdam ediliyor. Hem burada çalışanlar para kazanıyor, hem para kazandırıyorlar, hem de Üzümlü’nün taşını Türkiye’ye tanıtıyorlar. Bu açıdan SODES’in kıymetini iyi biliyoruz. Esnaf odaları başkanımız Üzümlü’de çok önemli bir boşluğu dolduruyor. Üzümlü’de sivil, sosyal faaliyetler biraz meşakkatli ve sıkıntılıdır. Sayın başkanda yıllar öncesinden birçok odaları, birlikleri ilçemizde yoğun bir mesai ile kurdu ve bugünlere getirdi. Şu anda 119 kişi sertifika alıyor. Bu çok iyi bir yolda olduğumuzu gösteriyor. İnşallah bu tür çalışmalar zenginleşerek, daha da güzelleşerek devam edecek. Üzümlü bunun daha fazlasını hak ediyor. Ama artık dünya geldiği seviye olarak her şey devletten, her şey resmi kurumlardan beklenmiyor. Devletimiz, hükümetimiz bir alan açtı, artık projeler yarıştırılıyor. Zihinlere, düşüncelere değer veriliyor ve bunlar maddi olarak destekleniyor. Bugün bu kapsamda arkadaşlarımız sertifikalarını alıyor. İnşallah bu sertifikalar onların önümüzdeki yaşamlarında altın birer belge olarak kullanacaklar. Hayırlı olsun diyor emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.

Programda son olarak konuşan Vali Selman Yenigün, Erzincan’da 2011 yılında 62 SODES projesinin hayata geçtiğini ve 2012 yılında ise bu sayının valilik onayı ile 83’e çıktığını ifade ederek “SODES projesi öyle bir proje ki hemen hemen her alanda hayatımıza bir damga vurmuş durumda. Bir bakıyoruz meslek hayatında, meslek ve sanat öğretiminde ön plana çıkıyor. Bir bakıyoruz engelli vatandaşlarımızın engellerine takılan her şeyi bir bir ortadan kaldırıyor, onları engelsiz bir yaşama kavuşturmaya çalışıyor. Diğer yandan bir bakıyoruz eğitimde sevgili yavrularımızın daha iyi bir eğitim alabilmeleri için onların önünü açıyor. Yani hayatımızın hemen hemen her döneminde SODES dediğimiz bu projeler yer alıyor. Ve Erzincan bu projeyi çok sevdi. Erzincanlı hemen hemen her alanda düzenlenen projelerle bu projeler akın akın geldi. Bu projelere itibar etti, bu projelerden bir şeyler almaya çalıştı. İlimizde geçtiğimiz yıl 62 proje hayata geçti ve bunların meyvelerini alıyoruz ve bu 62 projenin mali değeri de 5 milyon 400 bin TL’dir. Ama bu meblağlara kurumların bir yandan mali katkıları var, bir yandan da mesai katkıları var ki mesai katkılarının parasal değeri yok. Onu parasal olarak ölçmemizde mümkün değil. Bu çok güzel birlikte yapılan bir proje. Ve bu proje sayesinde dediğimiz gibi çok değişik katmanlara çok değişik sektörler ve alanlarda büyük çalışmalar yapıldı. 2012 yılında ise biz valilik olarak onayladık ve bakanlığımıza gönderdik. Bakanlığımızın onayını bekliyoruz ve bu sayıyı 83 projeye çıkarıyoruz. Yani geçen yıl 62 projeydi bu sene 83 projeye çıkartıyoruz ve temenni ediyorum ki 2011 yılında 5 milyon 400 binlik harcamaya karşılık 2012 yılı içerisinde 7 milyon 700 bin TL’lik civarı bir meblağla bu projeleri hayata geçireceğiz. Bu yıl için 420 proje müracaat etti. Yani bu Erzincanlı SODES’i sevdi, bu tabirle ifade ediyorum olayı. Bugün Üzümlü’de de SODES kapsamında yapılan bu projede 119 vatandaşımız eline koluna bir altın bilezik geçirmiş oldu. Bundan sonra bu altın bileziği iyi yerde kullanmak kursiyer arkadaşlarımızın ferasetine, bilgisine ve çalışmasına bağlı. Bundan sonrası kendileri için inşallah hayırlı olur. Kendilerini tekrar tebrik ediyorum.” dedi.

Konuşmaların ardından protokol tarafından Yükleyici ve Kazıcı Operatörlük Kursu, Greyder Operatörlük Kursu ile Sıhhi Tesisat Kursu’nu başarı ile bitiren 119 kursiyere sertifikaları verildi.

Sertifika töreni yenilen yemeğin ardından son buldu .
Kaynak: İHA