Yeni Yüksektepe Felsefe Derneği'nden 'Vikingler' Konferansı

Yeni Yüksektepe Felsefe ve Kültür Derneği Manisa Şubesi, dernek merkezinde “Vikingler” konusunda konferans düzenledi.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Yeni Yüksektepe Felsefe ve Kültür Derneği Manisa Şube Başkanı Emel Tokuyan, “Kültürleri karşılaştırmalı incelemek bize derinlik ve vizyon kazandırıyor. Vikingler bizden çok uzak, yabancı bir coğrafya diye düşünüyoruz, değil mi? Oysa insanı yücelten unsurlar, izlememiz gereken ana yollar, nerede ve hangi kronolojik zaman diliminde yaşadığımıza bakmaksızın ortaktır. Bu ortak havuzu görmek kalbimizi büyütür ve daha iyiye doğru yürümek için güç verir. Bu nedenle üyemiz sayın Dr.Gülsen Çelik’i bilgisini paylaşmak üzere bugün buraya davet ettik. Kendisine şimdiden çok teşekkür ediyoruz” dedi.

Dr. Gülsen Çelik, Vikingler’in Avrupayı sarsan savaşcı aynı zamanda gelenekle ve doğanın yasalarıyla uyumlu yaşayan bir halk olduğunu söyledi.

Vikingler'in Amerika’yı ilk keşfeden halk olduğunu vurgulayan Çelik, "Bugün kullandığımız ev aletlerinin birçoğunu onlar kullanıyorlardı. Ayrıca güçlü ve hızlı gemilerinin sırrı doğadaki elemanların yapısını bozmadan uygun şekilde kullanmalarıydı. Onlar için onur ve şeref içinde yaşamak en önemli şeydi. Doğanın düzeninin yansıdığı bir yönetim biçimleri vardı ve yönetici bilinç durumu en yüksek, en adil, kapasiteli kişiydi ve ona yaşlılar meclisi eşlik ediyordu. Çocukların eğitimine çok önem veriyorlardı. Toplumda birey olarak kabul edilmek için eski Türklerdeki gibi ergenlik seremonileri vardı ve gencin geçmesi gereken bir denemeye tabi tutuluyordu. Ayrıca aile önemliydi. Kadınların hakları korunuyordu. Erkek savaşçıydı ve savaşa giderken ona kılıcını kadını veriyordu. İnsan hayatı gibi her toplumun doğuşu büyümesi sonlanması söz konusu. İnsan ne zaman değerlerini unutuyor o zaman her şey bozulmaya ve dağılmaya başlıyor. Değerlerimizi hatırlamak ve yaşatmak, bizi güçlü ve uygar toplum kılıyor.” diye konuştu .
Kaynak: İHA