Erzincan'da Base Jump Çılgınlığı

Erzincan'ın Kemaliye ilçesinde düzenlenen doğa sporları festivalinde, dünyanın ikinci büyük kanyonu olan Karanlık Kanyon'da düzenlenen Base Jump (Serbest Atlayış) gösterisi nefes kesti.

 Avusturalya, İngiltere, Almanya, Fransa, Slovenya, Amerika, Avusturya ve Türkiye’den 2’si bayan toplam 15 sporcu atlayış gerçekleştirdi. Bu yıl 34’ncüsü düzenlenen Doğa Sporları Şenlikleri başladı.

3 gün sürecek olan festivalde Türkiye'nin değişik bölgelerinde gelen yerli ve yabancı sporcular ile turistler, festival süresince düzenlelen doğa sporları aktivitelerine katılıyor. Erzincan Valisi Selman Yenigün, AK Parti Milletvekil Sebahattin Karakelle, Maliye Bakanlığı Eski Müsteşarı ve KEMAV Onursal Başkanı Hasan Basri Aktan, KEMAV Başkanı İsmail Yücel başta olmak üzere çok sayıda bürokrat ve davetlinin katıldığı şenliklerin ilk gününde Kemaliyeli gençler tarafından Karanlık Kanyon'da gerçekleşen rafting gösterisi, izleyiciler tarafından büyük beğeniyle izlendi. Daha sonra üçü Türk olmak üzere 15 sporcu Karanlık Kanyon'da base jump atlayışı gerçekleştirdi.

ATLAMA PARKURU 10 GÜNDE YAPILDI
Kemaliye ilçesinde bulunan karanlık kanyonda 10 teknik ekip 20 yardımcı eleman olmak üzere toplam 30 kişinin 10 günlük çalışmasıyla atlayış parkuru yeni sistemle hazır hale getirildi.

Kanyonun 500 metre yüksekliğindeki Sandık köyü mevkii ile 450 metre yüksekliğindeki Karakoçlu mevkii arasına 500 metresi çelik halat olmak üzere toplam bin 500 metre ip çekildi. Türkiye'de ilk kanyon atlayışı ile en yüksek ve en uzun parkur olma özelliğini taşıyan atlayış, sporculardan çok izleyenleri heyecanlandırdı. Atlayışı izleyenler zaman zaman büyük panik yaşadılar. İzleyicilerden bazıları yapılan base jump gösterisinin ilçenin tanıtımı için çok güzel olduğunu belirtirken, bazıları ise heyecan dolu dakikalar yaşadıklarını belirttiler.

İZLEYENLERİN YÜREKLERİ AĞZINA GELDİ
Köprü, kule, vadi gibi yüksek yerlerden serbest atlayış yapmaya dayanan Base Jump sporu, Kemaliye'de bulanan ve dünyada ikinci olarak gösterilen Karanlık Kanyon'da büyük ilgi gördü. 500 metre metre yüksekliğindeki ve uzunluğu 500 metre olan kanyondan kendini aşağı bırakan Base Jump sporcuları izleyenlerin yüreklerini ağzına getirdi. Atlayışı izlemeye gelenler, sporcuların cesaretlerine hayran kaldı. Kanyonun iki yakasına gerilen halat üzerinde kanyonun ortasına kadar gelen sporcular kendilerini kanyonun derinliklerine bıraktı. Kanyonun zeminine yaklaşık 100 ila 75 metre kala paraşütlerini açan sporcular, bu zor atlayışı gerçekleştirirken izleyenlerin de yüreklerini ağızlarına getirdi. Yapılan atlayışlar 41 yılda yapımı tamamlanan Taşyol'dan net bir şekilde izlendi.

Atlayışlar sırasında bazı sporcular belirlenen iniş noktasına inemeyince Fırat nehrine iniş yapmak zorunda kaldı. Olay yerinde hazır bulunan bot, suya düşen sporculara müdahale etti. 3 gün sürecek festivalde doğa sporları etkinlikleri kapsamında kaya tırmanışı, dağcılık faaliyetleri, dağ bisikleti yarışı, dağ yürüyüşü faaliyetleri, karanlık kanyonda base jump atlayışı, Karasu Nehri'nde kano ve tekne turu ile foto safari etkinlikleri gerçekleştiriliyor.

Öte yandan; şenlikler kapsamında akşamları düzenlenecek olan müzik eğlence programları, Hakkari’de meydana gelen terör saldırısında 8 askerin şehit edilmesi sebebiyle iptal edildi .
Kaynak: İHA