Kusturica’ya Kınama..!

Bosna Savaşı’ndaki tecavüz olaylarının abartıldığını iddia eden ve bu nedenle eleştirilen yönetmen Emir Kusturica, Drina Köprüsü’nün yakınlarına inşa ettiği Andriçgrad’ı Petrinya Kalesi’nin taşlarıyla yaptırdığı için tepki alıyor

Bosna-Hersek 'in doğusunda bulunan Vişegrad 'da, Sokullu Mehmed Paşa 'nın Mimar Sinan 'a yaptırdığı, UNESCO 'nun koruması altındaki ünlü Drina Köprüsü 'nün yakınlarına Emir Kusturica tarafından tarihin çeşitli dönemlerini temsil edecek ve 50 taş binadan oluşacak Andriçgrad adlı “kent projesi”nin temelleri 15 Haziran 2011 'de atılmıştı. Bugüne kadar 11 bin metrekaresi tamamlanan ve yaklaşık 13 milyon Euro 'ya mal olacak kentin taşlarının bir kısmının BosnaHersek 'in Trebinye kentinde bulunan Avusturya-Macaristan döneminde inşa edilen Petrinya Kalesi 'nden sökülerek getirildiği tespit edildi.

'SOYKIRIMIN DEVAMI '

Boşnaklar, Drina Köprüsü 'nün genel görüntüsünü bozacak gerekçesiyle Andriçgrad 'ın yapımına karşı çıkmışlardı. Sırplar da söz konusu yapıtta tarihi kalenin taşlarının kullanılması nedeniyle tepki göstermeye başladı. Ağırlıklı olarak Sırp nüfusun yaşadığı Trebinye kentinde tarihi miras olarak kabul edilen Petrinya Kalesi 'nden Andriçgrad için taş götürülmesi bölgedeki yerel halk tarafından engellendi.

UNESCO 'nun Uluslararası Anıt ve Kültür Mirası Komitesi uzmanı ve İslam İşbirliği Teşkilatı 'nın Başmimarı Prof. Dr. Amir Paşiç, Petrinya Kalesi 'nden taş alınmasının bir suç olduğunu vurguladı ve projenin siyasi amaçlı gerçekleştirildiğini belirtti. Bosna-Hersek 'in ünlü akademisyeni Muhammed Filipoviç ise Vişegrad 'da inşa edilmeye çalışılan taş kentin soykırımın bir devamı olduğunu ifade etti. Andriçgrad 'ın inşa edilmesiyle birlikte Vişegrad 'ın tarihi yapısına aykırı olan bir unsurun kente konulacağına işaret eden Filipoviç, “Diğer kültür mirasına zarar vererek, yeni bir şey inşa edilmesi vandalizmdir” dedi.

Ayrılıkçı söylemleriyle bilinen Sırp lider Milorad Dodik 'in başkanlığını yaptığı SNSD 'li Vişegrad Belediye Başkanı Tomislav Popoviç ise Andriçgrad projesinin devam edeceğini söyledi. Emir Kusturica, tarihi kaleden taş alınıp alınmadığı iddiasını telefonda “İstediğinizi yazın, inşa ettiğimin iki kere soykırım yapısı olduğunu bile yazabilirsiniz” şeklinde yanıtladı.