Kanun Çıkmazsa Bir Çok Tesis Yıkılacak

Halen yürürlükte olan Kıyı Kanunu ile Rize sahilinde Kıyı Kenar Çizgisi dışında kalan aralarında Çaykur Rizespor Tesisleri’nin de yer aldığı ruhsatı bulunmayan bir çok tesis ve işletmenin yıkılması gündeme gelebilecek.

Halen Yürürlükte olan Kıyı Kanunu ile Rize sahilinin önemli bir bölümünde, kanunun çıktığı 1990 yılından sonra sahilde kazanılan dolgu alanları üzerinde inşa edilen binaların ruhsatı bulunmuyor.

Rize’nin Gündoğdu Beldesi sahilinde bulunan Çaykur Rizespor Tesisleri ve Araç Muayene İstasyonu da ruhsatı bulunmayan binalar arasında. Kıyı kenar çizgisinin dışında kaldığı gerekçesiyle Gündoğdu Beldesi’nde çok sayıda iş yeri, konut, işletme, okul ve tesisin de ruhsatı yok. Kıyı Kanunu’nda ilgili düzenleme yapılmadığı için ise bu yapıların ruhsat alması mümkün değil. Kanunların uygulanması halinde ise ileride bu binaların yıkılması gündeme gelebilecek.

ÇAYKUR RİZESPOR TESİSLERİ İÇİN YIKIM KARARI
Gündoğdu Belediyesi 2008 yılında ruhsatı bulunmayan Çaykur Rizespor Tesisleri için yıkım kararı aldı. Yıkım ihalesi yapıldı. Ancak yüklenici firma elinde yıkımı gerçekleştirecek iş makinesi bulunmadığını gerekçe göstererek yıkımı gerçekleştirmedi. Çaykur Rizespor Tesisleri ve Kıyı Kanunu nedeniyle ruhsatsız bulunan bir çok tesis ve bina hakkında yıkım kararı bulunuyor. Ancak bu kararlar uygulanamıyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan Gündoğdu Belediye Başkanı Süleyman Yılmaz, Karadeniz sahilindeki bir çok belediyenin benzer sıkıntılar yaşadığını belirterek, “1990 yılında çıkan bu kanun ile kıyı kenar çizgileri belirlenmiş. Bu çizgi ülkenin hudut çizgisi gibidir. Değiştirilmesi mevcut yasalar ile neredeyse mümkün değil. Ancak 1990 yılından sonra dolgu ile geniş araziler kazanıldı. Ancak kıyı kenar çizgisi değişmediği için bu araziler üzerinde yapılan binalar ruhsatlandırılamıyor. Çaykur Rizespor Tesisleri için bizden önceki yönetim döneminde yıkım kararı alındı. Ancak uygulanamadı. Yasal bir düzenleme yapılmazsa bu binaların yıkımı her zaman gündeme gelebilir” dedi.

KARADENİZ SAHİL YOLU DENİZİN İÇİNDEN GEÇİYOR
Yıldız, Kıyı Kenar Çizgisi’ne göre beldelerinden geçen Karadeniz Sahil Yolu’nun denizin içerisinden geçtiğini ifade ederek “Kıyı kenar çizgisine göre Karadeniz Sahil Yolu denizin içerisinden geçiyor. Ruhsatı bulunmayan binalar gibi bu yolda yasal değildir. Anayasa aykırı bir yoldur. Bölgemizin coğrafi özelliklerinin ve değişen arazi şartlarının gözden geçirilerek Kıyı Kanunu’nda bir düzenleme yapılması gerekiyor” diye konuştu .
Kaynak: İHA