Havalar Isınınca Sahilden Yaylaya Yörük Göçleri Başladı

Antalya'da havaların ısınmasıyla sahilde yaşayan Yörükler, yaylalara göçmeye başladı.

Antalya'nın Serik ilçesi ve Taşağıl beldesinde yaşayan Yörükler, Konya Beyşehir ilçesi Dumanlı Yaylası'na çıkmak için yola koyuldu. Yörüklerin Taşağıl, Beşkonak Köprülü Kanyon yolu üzerinde Dumanlı Yaylası'na bir hafta içinde varması bekleniyor.Toros Yörükleri Kültür ve Diyalog Derneği (TOYÖKÜD) Başkanı Ömer Gürler, bölgede havaların ısınmasıyla birlikte yörüklerin yayla göçünün başladığını söyledi.

Serik ve Taşağıl beldelerinde yaşayan yörüklerin, sahilden Dumanlı Yaylası'na göçlerinin 4 asırlık bir gelenek olduğunu belirten Gürler, yörüklerin, bölgede Dumanlı dışında yazın 3 yaylaya daha çıktığını kaydetti.

Yörüklerin, Dumanlı'ya yaya olarak 5 gün içinde ulaştığını belirten Gürler, yayladan dönüşün ise 20 Eylül'den itibaren başladığını ifade etti.

Gürler, "Bölgemizde havaların ısınması yörük göçlerini hareketlendirdi. Bölgemizden Dumanlı'ya ilk kafile 20 Mayıs'ta gitmişti. İkinci kafile göçleri ise 13 Haziran'dan itibaren hızlandı. Yörüklerin Dumalı'ya çıkması 4 asırlık gelenek. Yörükler için sahilden yaylaya ulaşmak özgürlüktür." dedi.

Öte yandan, Antalya'nın Gündoğmuş ilçesi Belediye Başkanı Mehmet Özeren, ilçelerinde yayla göçünün başladığını söyledi.

İlçelerinde 46 yaylanın bulunduğunu belirten Özeren, Gündoğmuş sınırları içinde bulunan yaylaların hepsini yayla turizmini yaygınlaştırmak için Almanya'da tanıtım yaptıklarını kaydetti.

Gündoğmuş'un yayla turizmini canlandırmada pilot bölge olduğunu belirten Özeren, Avrupa ülkelerinden gelen turistleri Yörük çadırlarında ağırlayarak, Türk misafirperverliğini dünyaya göstermek için gayret gösterdiklerini söyledi .