Yunanistan'daki Seçimlerin Ardından

Yunanistan'da dün yapılan seçimlerde iki büyük partinin oylarının büyük oranda düşmesinin ardından ülkede belirsizlik sürerken, Yunan halkı seçim sonuçlarının ülkede ciddi bir değişikliğe yol açacağını düşünmüyor.

Hiçbir partinin tek başına iktidar olacak oy çoğunluğunu sağlayamadığı, Yeni Demokrasi Partisi'nin (YDP) oyların 18.8'ini alarak birinci parti olarak çıktığı seçimlerde, 7 partili bir parlamento ortaya çıktı. YDP, seçim sonuçlarına göre en yüksek oyu almasına rağmen önceki seçimlere göre seçmeninin yarısını kaybetmiş gibi görünüyor. Seçimlerden önce YDP'nin koalisyon ortağı olan PASOK'un 13.19 oy oranı ile üçüncü sıraya yerleştiği görülürken, iki lider partinin ciddi seçmen kaybı yaşadığı belirtiliyor.

Yunan asıllı Avustralya vatandaşı George Ioannou (67), Yunanistan'da dün yapılan seçimlerin sonuçları hakkında, "Şu an seçimleri ifade edecek sözcük 'kaotik'. Çünkü şu an bir hükümet yok. Belki bir dahaki seçimlerde böyle bir ihtimal olabilir" dedi.

Yunanistan'da bir hükümetin kurulup kurulamayacağını önümüzdeki 3-4 gün içinde belli olacağını söyleyen Ioannou, ülkede koalisyon kurulmasına pek ihtimal vermeyerek, "Partilerin çoğunluğu birlikte bir karara varamıyorlar. Birlikte bir koalisyon oluşturmakistemiyorlar. Şu an hiçbir partinin ülkeyi yönetebileceğini düşünmüyorum" ifadelerini kullandı İnsanların 'yeter artık' dedikleri bir raddeye geldiğini ve buna göre oy verdiğini ifade eden Ioannou, "İnsanlar ülkeyi son 45 yıldır yöneten iki büyük partinin, bu seçimlerde yenilgiye uğramasından oldukça memnun görünüyorlar" dedi.

Son olarak istikrarlı bir ekonomiye ihtiyaç duyduklarını belirten Ioannou, yakın zamanda bunun gerçekleşeceğine inanmadığını dile getirmesine rağmen, Yunanistan için hala bir ışığın olabileceğini söyledi.

Yorgo Gallas (53) isimli Yunan vatandaşı ise, sonuçların liderlerin daha akıllı adımlar atmasını sağlamasını ve Yunanistan'ı refah düzeyi yüksek, demokrasi yanlısı bir Avrupa ülkesi haline getirmesini umduğunu ifade etti.

Margianna Tzini (18) isimli Yunanlı genç bayan da, sonuçlardan hoşnut olmadığını belirterek, "Seçim sonuçlarının şu an Yunanistan'da ciddi bir değişiklik sağlayacağını sanmıyorum. Her şeyin düzeleceğine inanacak kadar iyimser değilim. İnsanların da çok iyimser olduğunu düşünmüyorum" diye konuştu.

Tzini, ülkede demokrasinin olmadığını ve şu an var olan durumu değiştirecek bir liderin bulunmadığını savundu. Tzini, ekonominin kötüleşmeye devam ettiğini belirtmesine rağmen, Yunanistan için hala bir ışıkolduğuna inandığını sözlerine ekledi.

Sokaklarda halkla röportaj yapan Çin Devlet Televizyonu CCTV'nin Yunan asıllı muhabiri Peny Zagla (26) da, İHA'ya konuştu.

İnsanların iki büyük parti olan PASOK ve YDP'nin verdiği sözlerden sıkıldığını ifade eden Zagla, "Seçim sonuçları herkes için bir sürpriz oldu. Ancak bu sonuçların bir farklılık oluşturacağını düşünmüyorum. Çünkü bence bütün partiler aynı şeyleri söylüyor. Şu an Yunanistan'ın izleyeceği yol belirsiz görünüyor" dedi.

Kaynak: İHA