Bakan Eroğlu Afyonkarahisar’da 7 Tesisin Açılışını Yapacak

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun Afyonkarahisar’da 36 milyon TL harcanarak tamamlanan 7 tesisin açılışını yapacağı bildirildi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı’ndna yapılan yazılı açıklamada, Bakan Veysel Eroğlu’nun Afyonkarahisar’da, Nuh Taşoluk Ortak Gölet ve Sulaması, Tınaztepe Göleti Sulaması Rehabilitasyonu, Gezler Göleti ve Sulaması, Hocalar Çepni Göleti ve Sulaması, Sandıklı Kestel Barajı Sulaması, Dutağaç Göleti ve Sulaması ile Menteş Kasabası Taşkın Koruma tesisinin temelini atacağı belirtildi. Açıklamada, 1 Haziran Cuma günü temeli atılacak 4 adet tesisten birisi olan Nuh Taşoluk Ortak Gölet ve Sulaması ile Nuh Taşoluk beldesine ait 5 bin 470 dekar tarım arazisinin basınçlı borulu sistemle sulanacağı ifade edildi. Tesisle, sulama alanında yıllık 3 milyon 650 bin TL gelir artışı sağlanacağı, ayrıca Nuh ve Taşoluk beldelerinin içme suyu ihtiyacının karşılanacağı kaydedildi.

Tınaztepe Göleti Sulaması Rehabilitasyonu ile klasik sistemle sulanan Tınaztepe beldesine ait 5 bin 790 dekar tarım arazisinin basınçlı borulu kapalı sistemle sulanacağına yer verilen açıklamada, sulama alanından yıllık 2 milyon 900 bin TL gelir artışı sağlanacağı belirtildi.Gezler Göleti ve Sulaması tamamladığında ise, Gezler Köyü’ne ait bin 820 dekar tarım arazisinin sulamaya açılacağı ve tamamen basınçlı sulama sistemi uygulanacağı belirtilen açıklamada, diğer tesisler ile ilgili olarak da şu ifadeler yer aldı: “Hocalar Çepni Göleti ve Sulaması tamamlandığında da Çepni köyüne ait bin 50 dekar tarım arazi sulanacak ve sulama alanında yıllık 630 bin TL gelir artışı sağlanacaktır. 2 Haziran Cumartesi günü temeli atılacak tesislerden birisi olan Kestel Barajı Sulaması’nın depolama tesisi olan Kestel Barajının müjdesi 2010 yılı Kurban Bayramında Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu tarafından verilmişti. 27 Nisan 2011’de temeli atılan Sandıklı Kestel Barajı, ihale sözleşmesine göre 7 Nisan 2013 tarihinde bitirilecekti. Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun yaptığı pazarlık neticesinde bitiş tarihi bir yıl öne çekilerek söz verilen tarihte bitirilmişti. Temeli atılacak sulama tesisi ile Sandıklı ilçesine bağlı Sorkun Beldesi ve Kızılca Köyü’ne ait 21 bin dekar tarım arazisine hayat verilecek olup ülke ekonomisine ve bölge çiftçisine yıllık 6 milyon TL katkı sağlanacaktır. Ayrıca Sorkun Belediyesi ile Kızılca köyünün ileri dönemde içmesuyu ihtiyacı da Kestel Barajından temin edilecektir. Diğer bir tesis olan Sandıklı Dutağaç Göleti ve Sulaması ile Dutağaç köyüne ait 3 bin 820 dekar tarım arazisi basınçlı borulu sulama metoduyla sulanacaktır. Sandıklı Menteş Kasabası Taşkın Koruma Tesisi ile de Menteş Kasabası Değirmen Deresi’nin taşkınlarından ve Aydiyni Tepesi yamaçlarından gelen feyezanlardan korunacaktır. Afyonkarahisar’da temeli atılacak 7 tesisin toplam maliyeti 36 milyon TL’dir. Bu tesislerin tamamlanması ile 38 bin 860 dekar tarım arazisi suya kavuşturulacak ve bir Kasaba taşkınlardan korunacaktır.”
Kaynak: İHA