Vali Toprak, Ekinci, Cumhuriyet ve Hatipoğlu Köylerinde İncelemelerde Bulundu

Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, Ekinci, Cumhuriyet ve Hatipoğlu köylerini ziyaret ederek incelemelerde bulundu.

Vali Toprak, Ekinci, Cumhuriyet ve Hatipoğlu Köylerinde İncelemelerde Bulundu
Köy ziyaret ve incelemelerine Vali Mustafa Toprak’a Vali Yardımcısı Ahmet Dalkıran ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Ali Koçkaya eşlik etti.

Köy ziyaret ve incelemelerine Ekince köyü ile başlayan Vali Toprak, burada bir vatandaşın taziyesine katıldıktan sonra Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Diyarbakır, Batman, Siirt Kalkınma Projesi (İFAD) Kapsamında yapılarak, Diyarbakır ili Merkez Ekinci köyü ve civar köylerin Hayvan İçme Suyu (HİS) ihtiyacını karşılayan gölette incelemelerde bulundu.

Yetkililerden göletin yaklaşık olarak 60 bin metreküp depolama hacmine sahip olduğu bin 200 büyükbaş, 2 bin 400 küçükbaş hayvanın yıllık su ihtiyacını karşılayacak şekilde tasarlandığını, yaklaşık olarak 550 bin liraya mal olduğu bilgisini alan Vali Toprak, göletin yapımında köyde yaşayan taş ustası vatandaşların da katkı sağladığını belirtti.

Vali Toprak, bu gölet sayesinde köyün hayvancılık faaliyetleri önemli ölçüde gelişeceğini belirterek konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ekinci köyü sakinlerinin, bu hizmetin köyde hayvancılıkla uğraşan insanlara önemli katkı sağladı. Hayvanların su ihtiyaçlarını gidermek için daha önce önemli mesafeler kat ederek su kaynaklarına ulaşılıyordu bunun da süt ve et verimi olumsuz yönde etkileniyordu. Bu gölet sayesinde köyün hayvancılık faaliyetleri önemli ölçüde gelişecek. Devletin temel amacının vatandaşlarımıza hizmettir”.

Ekinci köyündeki inceleme ve temaslarını tamamlayan Vali Toprak buradan Cumhuriyet köyüne geçti. Köy meydanında vatandaşlar tarafından karşılanan Vali Toprak, köy kahvesine geçerek burada köy sakinleriyle sohbet edip sorunlarını dinledi. Cumhuriyet köyünde başta Süt Toplama Kooperatifi faaliyeti olmak üzere pek çok güzel çalışmanın yapıldığını bildiğini ifade eden Vali Toprak, köy sakinlerini çalışmalarından dolayı tebrik etti. Daha sonra hep birlikte Cumhuriyet köyü taziye evi ve süt toplama kooperatifini inceleyen Vali Toprak, köy muhtarından kooperatif faaliyetleri konusunda bilgi aldı. Köy muhtarından, buradaki süt toplama tesisinde günde 6-7 ton arası sütün, firmalara dağıtıldığını öğrenen Vali Toprak, bu güzel faaliyeti destekleyeceklerini belirtti.

Köy sakinlerinin elektrik şebekesi ile yaşadığı sorunlar nedeniyle DEDAŞ İl Müdürü Nihat Nurbakiye, köyün yol ve kanalizasyon konusundaki eksiklerinin giderilmesi için İl Özel İdare Genel Sekreteri Ahmet Akyola ve köyün gençlerinin faydalandığı futbol sahasının geliştirilmesi için il Spor ve Gençlik Hizmetleri Müdürü Abdüllatif Umut’a, telefon vasıtasıyla talimat veren Vali Toprak, böyle güzel çalışmalar içinde olan, birlik ve beraberliğe değer veren köylüleri devletin tüm kurumları ile desteklemeyi borç bildiklerini belirtti.

Cumhuriyet köyü ziyaretinden sonra Hatipoğlu köyüne geçen Vali Toprak, köy sakinlerinin kendi imkanları ile yapmış oldukları köy camisi önünde vatandaşlarla sohbet etti. Vali Toprak aynı zamanda Kayapınar Kaymakamı Cemal Hüsnü Kansıza telefonla ulaşarak, köyün eksikleri hususunda vatandaşlara yardımcı olmasını söyledi.

Vali Toprak Hatipoğlu köyü vatandaşlarıyla sohbet edip, birlik ve beraberliğin önemini vurgulayarak, “Birlik ve beraberliğimizi koruyup aramıza nifak tohumları ekmeye çalışanlara fırsat tanımadıkça, her geçen gün millet olarak daha ileriye gideceğiz” dedi.

Vali Toprak ve beraberindekiler son olarak yapımı tamamlanma aşamasında olan 13 km’lik çevreyolunu ziyaret ederek incelemelerde bulundu. Yapılan çalışmaların son noktaya gelmesinden duyduğu memnuniyeti ifade eden Vali Toprak gayretli çalışmalarından dolayı yol yapımında görevli çalışanları tebrik etti .
Kaynak: İHA