Türkan Saylan Ayvalık’ta Yürekleri Dağladı

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Şubesi tarafından, ÇYDD'nin kurucusu ve eski Genel Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan’ın hayatından kesitlerin anlatıldığı ‘Türkan’ filminin gösterimi oldukça duygusal anların yaşanmasına neden oldu.

Türkan Saylan Ayvalık’ta Yürekleri Dağladı
Önceki akşam, Ayvalık Belediyesine ait İsmet İnönü Kültür Merkezinde saat 20.30’da yapılan gösterimde, yaklaşık üç yıl önce yakalandığı amansız hastalığa yenik düşen Türkan Saylan’ın yaşamının son dönemlerinde yasadışı terör örgütü üyelerine burs verdiği iddiasıyla Ergenekon soruşturması kapsamında evine yapılan operasyona da yer verildiği gözlendi.

Sinema otoritelerine göre; önce dizi film olarak yayınlanan ve sonrasında sinema filmi olarak beyaz perdede yer alan filmin beklenen ilgiyi bulamadığı belirtilirken, Ayvalık’ta ki gösterimde ise İsmet İnönü Kültür Merkezi’nde ücretsiz olarak gösterilen filme ilginin yoğun olduğu dikkatlerden kaçmadı.

Gösterim öncesinde bir konuşma yapan Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Ayvalık Şube Başkanı Nuray Özer, “Doğruluk, adalet, merhamet, iyilik, vefa, incelik, çalışkanlık, özveri gibi değerlerle karşılaştığımızda gözümüzün ışıyıp, içimizin ısınması, unutmaya başladığımız insani özümüzden fark etmemizden kaynaklanıyor. Ya bu değerlerin hepsini bir insanda bulmak? İşte bu bir mucizedir. Bu yüzden de az görünür. İşte Türkan saylan hocamız seyrek bulunan bu insanlardandır” dedi.

“TÜRKAN SAYLAN AYDINLIK GELECEK İÇİN DİDİNEN BİR CUMHURİYET KADINIYDI”
Özer’in yaptığı konuşmada Saylan için; “Tüm çocukları öz çocuğu gibi seven, gören bir anne, hastalığa hastasının açısından bakmayı bilen bir hekim, Cüzamı ülkemizden ve dünyadan silme yönündeki büyük başarı sağlayan ve uluslar arası Gandi Ödülü’ne layık görülen bir bilim insanı, olağanüstü bir çabayla halk sağlığı, eğitim, çağdaşlaşma, kadın ve insan hakları, insanlığın aydınlık geleceği için didinen bir cumhuriyet kadını” ifadelerini kullandı.

Türkan Saylan’ın her şeyden önce Atatürk’ün kızı olduğunu vurgulayan Özer, “O ışığını Atamızdan alıyor, Ata’nın ilke ve devrimlerini de gönülden savunuyordu. Bu akşam, yaşamını ülkesine adayan bir bilim insanının yaşam öyküsünü izleyeceğiz. 2009’da 18 Mayıs günü yitirdiğimiz sevgili hocamızı anma haftası dolayısıyla hazırladığımız bu gece ona duyduğumuz özlemle tüm çağdaşlılar olarak O’nun bize öğrettiklerini sonsuza kadar sürdüreceğimize söz veriyoruz. Böylesi bir yaşamın gençlerimize ve çocuklarımıza örnek olmasını diliyoruz” diye konuştu.

İZLEYİCİLER GÖZYAŞLARINI TUTAMADI
Filmin gösteriminde, Türkan Saylan’ı başarıyla canlandıran Rüçhan Çalışkur izleyicilerden tam not alırken, yapımcılığını Koliba Film/Ata Türkoğlu, yönetmenliğini Cemal Şan’ın üstlendiği Türkan Saylan filminin senaryosunu Oya Yüce ve Ayça Mutlugil kaleme aldığı öğrenildi. Filmde; Ragıp Savaş, Tardu Flordun, Özge Özder, Şebnem Sönmez, İsmail Hacıoğlu, Selin Demiratar, Burçin Oraloğlu, Altan Erkekli, Begüm Birgören, Binnur Kaya, Şevket Çoruh, Tanju Tuncel, Yurdaer Okur, Ahmet Saraçoğlu, Evren Bingöl yer alırken, filmin müziklerini ise; Cem Tuncer, Nail Yurtsever, Engin Arslan, Cast direktörlüğünü ise Harika Uygur’un yaptığı kaydedildi.

ÇYDD kurucusu ve eski Genel Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan’ın, özellikle güneydoğuda okumak isteyen genç kızların ellerinden tutması ve kardelen adı verilen bu gençlerin gördükleri eğitimlerden sonra toplumda önemli mevkilere gelmesi sürecinin gözler önüne serildiği filmi izlerken, bazı izleyicilerin gözyaşlarını tutamadığı ise dikkatlerden kaçmadı .
Kaynak: İHA