''El Emeği Göz Nuru Projesi''

Bitlis Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün, Sosyal Destek Programı'nca kabul edilen ''El Emeği Göz Nuru Projesi'' kapsamında, açılan ahşap boyama kursunda, kursiyerler kentin tarihi dokusunu ve doğal güzelliklerini el sanatlarına işledi.

Kursiyerler, tanıtım amacıyla kentteki tarihi ''Beşminare'', ''İhlasiye Medresesi'', ''Emir Bayındır Kümbeti'' ve daha birçok eseri ve Avrupalı Seçkin Destinasyonları Projesi kapsamında birinci olan dünyanın ikinci büyük krater gölü ve mükemmeliyet ödülü alan ''Nemrut Krater Gölü''nün motiflerini el sanatlarına yansıttı.

El sanatları hocası Selvi Kurtye, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kursta ürettikleri ürünlerin üzerine tanıtım amacıyla, Bitlis motiflerini işlediklerini söyledi.

Ürettikleri el sanatlarının, kentin tanıtımına büyük katkı sağlayacağına inandığını ifade eden Kurtye, şöyle konuştu:

''Proje çalışmaları devam ediyor. Ahşap boyama kursunda Bitlis'in yerel motiflerini el sanatlarımıza işledik. Bu aynı zamanda kentin tanıtımına katkı sunuyor. Çalışmalarımızı İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü binasındaki atölyede yapıyoruz. El sanatlarını hediyelik eşya ağırlıklı üretiyoruz. Hediyelik eşyalarımızda da Bitlis motiflerini ön planda tutmaya çalışıyoruz. Bu çalışma rağbet görüyor ve beğeniliyor. Bundan büyük mutluluk duyuyoruz. Kursiyerlerimizin güzel işler yapması beni daha fazla sevindiriyor. Daha güzel ürünler çıkarmak istiyoruz. Ayrıca ahşap boyama kursu dışında seramik çiçek, 2 dekoratif ahşap kursunu da verdik. Sırada ebru kursumuz var. Her kurs modeli için 15 kişi alıyoruz. Kursiyerlerimize bir şeyler öğretmeye çalıştık.''

Kurtye, ayrıca hayal güçlerini birleştirerek seramik hamuruyla, Bitlis'in yöresel yemeklerinden olan kari aşı, kabak dolması, ciğer taplaması ve diğer yemekleri seramikleştirdiklerini kaydetti.

Ürettikleri ürünlerle kentte hediyelik eşya sektörüne girmek istediklerini bildiren Kurtye, bu ürünlerden Bitlis Valisi Nurettin Yılmaz'ın sipariş verdiğini ifade etti.

Kurtye, ''Valimiz sipariş vermesinin ardından, ürünlere ilgi biraz daha arttı. Bazen özel siparişler de alıyoruz. Ahşap boyama ve seramik üzerinde çalışmalara devam edeceğiz. İlin tanıtımı için üzerine Bitlis motiflerini işlediğimiz bu ürünler, dışardan gelen misafirlere hediye edilebilir veya başka illere hediye olarak gönderilebilir'' dedi.

Ayrıca kursiyerlerin bu işle aile ekonomisine katkı sağladığını ve bu işi öğrenen bütün kursiyerlerin atölye açmak istediğini dile getiren Kurtye, ancak kursiyerlerin imkanlarının kısıtlı olduğunu belirtti.

Kurtye, ''Kursiyerlerimiz bu işi yapmak istiyor. Çalışmalarda bize destek sunan Bitlis Kültür ve Turizm Müdürü Hüsnü Işıkgör'e ve Proje Koordinatörü Metin Çoban'a teşekkür ediyorum. Projemiz 14 Ağustos'ta sona eriyor. 8 Ağustos'ta projemizin bütün ürünlerini sergilemeyi planlıyoruz'' diye konuştu .
Kaynak: AA