Anadolu, Festivalle Sydney’e Taşındı

Anadolu'nun tarihî dokusunu Avustralya’ya taşıyan 'Anadolu Kültür Festivali’nin ilki Sydney’in kalbi Darling Harbour’da yapıldı.

Anadolu, Festivalle Sydney’e Taşındı
Bayram Kültür Derneği ile Sydney İşadamları Derneği (SİAD) tarafından ortaklaşa gerçekleştirilen Anadolu Kültür Festivali, büyük coşkuyla gerçekleşti. Pazar günü, sabahın erken saatlerinden itibaren Darling Harbour Tumbalong Parkı’na akın eden vatandaşlar, alanı hınca hınç doldurdular. Yaklaşık 30 bin kişinin katıldığı festival gurbetçilerle Avustralya toplumu kaynaştırdı.

Festival’de konser veren Ayna Grubu ise büyük ilgi gördü. Akşamın ilerleyen saatlerinde festival kapsamında Darling Harbour Tumbalong alanını dolduran binlerce kişi karşısında sahne alan Ayna Grubu, unutulmaz bir gece yaşattı. Grubun solisti Erhan Güleryüz ve ekibi, birbirinden güzel parçalarını seslendirdi. Güleryüz’ün söylediği parçaları zaman zaman ayakta alkışlayan izleyiciler, guruptan sürekli istekte bulundular.

Anadolu’nun kültürel zenginliklerinin de yer aldığı festival alanında, adeta mini bir Türkiye sergilendi. Sydney’de ilk olmasına rağmen festivale büyük bir ilgi gösterilirken, alanı dolduran çeşitli etnik toplumlardan oluşan ziyaretçiler, gün boyu Türk mutfağının farklı lezzetlerini tattı. Festivali ziyaret edenler, bir yandan yöresel yemekleri tatma imkânı bulurken diğer taraftan ise; mehter takımı, halk oyunları, el sanatları ve farklı gurupların verdiği konserlere ayrı bir ilgi gösterdi.

Mantı, döner, börek, gözleme, baklava gibi Türk yemekleri ve tatlılarını yeme imkânı bulan Sydneyliler, özellikle bazı stantların önünde uzun kuyruklar oluşturdu. Sydney Belediyesi'nin de destek verdiği festivalde çiğ köfte, gözleme, döner, börek ve baklava gibi yüzlerce yemek ve tatlı çeşidinin yanı sıra ziyaretçilere Türk müziği ve el sanatlarından da örnekler sunuldu.

Programın açış konuşmasını yapan Bayram Kültür Derneği Başkanı Rıdvan Manav, festivale katılan kalabalık kitleye teşekkür etti. Sydney’in merkezinde bu yıl ilk defa böyle bir organizenin yapıldığını belirten Manav, Anadolu’nun, dünyanın gelmiş geçmiş en büyük medeniyetlerine ev sahipliği yaptığını, Avrupa ve Asya kıtasını birbiriyle birleştirerek, Roma, Bizans ve Osmanlı imparatorluğunu bağrında barındırdığını söyledi.

Başkan Manav, ‘‘Bu nedenle Anadolu bu medeniyetlerin bırakmış olduğu zengin bir kültüre sahiptir. Ayrıca bu topraklarda sadece Türkler değil, Kürtler, Ermeniler, Yunanlılar, Asurlular ve Yahudiler de yaşamış, farklı din ve kültürlere ev sahiplik yapmıştır ve yapıyor. Bu nedenle bugün küçük bir Anadolu’yu bu alana taşıdık. Umarım burada yapılan etkinlikleri çok sevecek ve memnun kalacaksınız.’’dedi.

AVUSTRALYA- TÜRKİYE DOSTLUĞU TARİHE ÖZELLİĞE SAHİP
Sydney İşadamları Derneği (SİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Bozkurt da yaptığı konuşmada, Avustralya- Türkiye dostluğunun tarihe bir özelliğe sahip olduğunu söyledi.

İş adamları derneği olarak, Anadolu insanını Avustralya çok kültürlü mozaiğinde en güzel şekilde temsil etmeye çalıştıklarını belirten Bozkurt, ‘‘Kültür faaliyeti, iş dünyası kadar önemli. Her iki alan da birbirini tamamlayan konulardır. Bu nedenle Bayram Kültür Merkezi gibi; kültürel organizelerle ortak faaliyetler içerisinde olmaya çalışıyoruz.’’dedi.

Werriwee Bölgesi Federal Milletvekili Laurie Ferguson da festivalde yaptığı konuşmada, şimdiye kadar çok farklı festivallere katıldığını, bugün büyük bir başarıyla yapılan Anadolu Kültür Festivali kadar başarılı olmadığını gördüğünü söyledi.

Hem yer, hem de katılım olarak, çok başarılı bulduğunu belirten Federal Milletvekili Ferguson, emeği geçenlere teşekkür etti. Ferguson şöyle konuştu; “Hem festival için Sydney’in en güzel yerinin seçilmesi, hem kurulan çadır ve hem de özellikle dışarıdan katılan kitle açısından çok başarılı. Bu organizeye emeği geçen herkesi tebrik ediyorum. Türk toplumu buraya ilk geldiğinde helal et bulma problemi ile karşılaştı, toplum kuruluşları ve dernekleri olmadığı için belki bazı sıkıntılar yaşadılar. Ama şimdi burada görüldüğü gibi iskender kebabından, çayınıza kadar her şeyinizi temin edebiliyor ve toplumunuza sunabiliyorsunuz. Siz bu faaliyetlerinizle Avustralya’ya katkınızı gösteriyorsunuz. Ayrıca uluslararası arenada da Türkiye’nin rolü çok büyük ses getirmeye başladı.

Bir kez daha organizeden dolayı teşekkür ederim.” dedi.

Başkonsolos Gülseren Çelik’de ANZAC Anma Törenlerinin 100.yılı kutlamalarının yaklaştıkça Avustralya ile Türkiye arasındaki faaliyetlerin daha da artması gerektiğini söyleyerek, “Onun için bu tür organizasyonlara çok önem veriyorum.”dedi.

ANADOLU KÜLTÜRÜ, DÜNYADAKİ MEDENİYETLERİ İMRENDİRYOR
Avustralya Endeavour Kültür ve Eğitim Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yavuzlar da yaptığı konuşmada, Anadolu kültürünün dünyadaki tüm medeniyetleri imrendirdiğini söyledi.

Başkan Mehmet Yavuzlar, Anadolu coğrafyasının, Avrupa ve Asya’nın birleştiği, çok farklı medeniyetlerin kaynaştığı, zengin ve kültürel birikiminin yanında, tabii güzellikleriyle üç bin yıldan beri, insanlığa örnek olan bir yer olduğunu belirtti.

Bilhassa son bin yıldan bu yana, tüm medeniyetlerin gıptayla baktığı, birçok güzelliğiyle örnek bir duruş sergilediğini kaydeden Yavuzlar “Bu medeniyetin temelinde, kuvvetli olan haklı değil, haklı olan kuvvetlidir. Onun için Anadolu insanı, güçlülüğünü haksızlık yapmak için kullanmamış. Tercihini haksızlığa karşı uğrayanlardan yana kullanmıştır. Toplumsal olaylara her zaman pozitif bir şekilde bakmıştır. Hayatın kavga etmek olmadığını ve karşılıklı anlayış içinde sürdürmek olduğunu hep savunmuştur.”dedi .