Kılıçdaroğlu: Ortadoğu’da Barış ve Huzur İstiyoruz

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ortadoğu’da barış ve huzurun sağlanmasından yana olduklarını söyledi.

Kılıçdaroğlu, Türkiye Cumhuriyeti ve Osmanlı tarihinde, ondan önceki tarihlerde hiçbir padişah, hiçbir sultan, cumhurbaşkanı, başbakan, Ortadoğu’ya, Arap dünyasına batının sözleri ile seslenmemiştir. Kendi özgür irademizce selenmişiz. Biz o nedenle gerek ülkemizde gerek Ortadoğu'da gerekse dünyada barış istiyoruz.” dedi.

Kemal Kılıçdaroğlu, İskenderun’da Sebze ve Meyve Hali ile bazı tesislerin toplu açılışını yaptı. Açılışta konuşan Kılıçdaroğlu, Türkiye'de anaların ağlamaması için terörün bitirilmesi gerektiğini belirtti.

Terörün 30 yıldır bitmemesinde temel sorumluluğun siyaset kurumunda olduğunu savunan Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti: "Bu ülkede 30 yıldır bitmeyen bir sorumuz var. Onu da çözmeye kararlıyız, 30 yıldır bu ülkede terör çözülmüyor. Nedir bu sorun. 30 yıldır çözülmedi, çünkü hep bürokrat gözüyle baktık bu dünyaya. Askeri gönderdik olmadı, polisi gönderdik olmadı. Özel güvenliği gönderdik olmadı. Binlerce insanımız hayatını kaybetti. ya arkadaş bu dert niye çözülmez. Bu sorumluluk kime ait diye bana sorsalar. Bunun temel sorunluluğu siyaset kurumuna aittir. Siyaset kurumu işin kolayına kaçıyor. Ne diyor 'analar ağlamasın' kardeşim elbette analar ağlamasın. İyi de bunun nasıl yapacaksın. Önümüzdeki günlerde milletvekillerimiz TBMM Başkanı Cemil Çiçek'e bir dosya götürüp verecekler. Anayasada nasıl uzlaşıyorsak terör konusunda da 4 parti niye bir araya gelmiyor niye oturmuyor konuşmuyor. Bizim istediğimiz de analar ağlamasın. Gidiyorum Balıkesir'de anne 'Benim oğlum şehit oldu başkasının çocuğu şehit olmasın' diyor. Hakkâri’ye gidiyorum oradaki ana da 'benim oğlum öldü engelleyin başka çocuklar ölmesin' diyor. Trabzon'daki anne de aynı şeyi söylüyor. Yeter ki anneler ağlamasın. Sözümün arkasında duracağım. Biz TBMM Başkanı'na sunacağız. 'Eksiktir yanlıştır' diyebilirler. Söz veriyorum bizim projemizi beğenmiyorlarsa siz projenizi getirin destek vereceğim diyeceğim. Amaç nedir, bu bela bitsin."

"İKTİDAR BİZİM PROJELERİMİZİ UYGULUYOR"
İktidarın kendi projelerinden bazılarını uyguladığını kaydeden Kılıçdaroğlu, "2-B'yi bizim isteğimiz gibi değil ama uyguladılar. Süt projesi CHP'nin, ellerine yüzlerine bulaştırdılar. Hayatın her alanıyla ilgili projemiz var. Ben sormak istiyorum onların projesi neydi? Hatırlıyor musunuz Kanal İstanbul diye bir proje vardır. Geçen gemilerden para alacaklardı. Hiç aklına getiren var mı ne oldu. Hayali proje ürettiler. Boğazdan bedava geçiyorlar niye para versinler. Bu ülkeye barışı getirmemiz lazım. Rengi ne olursa olsun ırkı ne olursa olsun kimliği ne olursa olsun inancı ne olursa olsun 77 milyon insanı Türkiye coğrafyasında barış içinde huzur içinde kardeşçe yaşamasının temeli CHP'dir." ifadelerini kullandı.Kılıçdaroğlu, Ortadoğu'daki gelişmeler ve Suriye soruna da değindi. Türkiye'nin yanı başındaki kapı ve en uzun sınır komşusu Suriye ile düşmanlık yaşamaması gerektiğini kaydeden Kılıçdaroğlu, "Bir çatışmanın olmaması lazım, bütün komşularımızla barış içinde yaşamalıyız. Mustafa Kemal, 'Zorunlu olmadıkça savaş bir cinayettir' demiştir. Zorunlu olmadıkça Türkiye Cumhuriyeti'nin tarihinde Osmanlı tarihinde ondan önceki tarihlerde hiçbir padişah hiçbir sultan hiçbir cumhurbaşkanı, hiçbir başbakan, Ortadoğu'ya, Arap dünyasına batının sözleriyle seslenmemiştir. Biz hep kendi özgür irademizle seslenmişizdir. Bu nedenle kentimizde barış istiyoruz. Mutlu insanlar olsun istiyoruz, dünyada barış istiyoruz, huzur olsun istiyoruz." şeklinde konuştu.

Malatya Kürecik'te kurulan NATO radarıyla ilgili de açıklamalar yapan Kılıçdaroğlu, "Sadece Suriye değil. Bakınız daha önemli bir gelişme Malatya Kürecik'e bir istasyon kurduk. Biz buna İsrail kalkanı diyoruz. İran ve Rusya, 'Eğer bir savaş çıkarsa önce vuracağız yer orasıdır' diyor. Niçin Malatyalılar böyle bir olayın muhatabı olsunlar. Başka ülkelerin saldırı odağı olsun. Bunun da hesabının sorulması lazım. Türkiye Cumhuriyet'i niçin başka ülkelerin hedefi haline gelsin. Bunların da önüne geçmemiz gerekiyor." ifadelerini kullandı .