Kargamış’tan Hollanda’ya Barış Nağmeleri Gitti

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde, Türk-Hollanda Dostluk Derneği’nin (TUHOD) ve Devlet Tiyatroları Opera ve Balesi Çalışanları Vakfı (TOBAV) iş birliğinde ‘Güneşin Bahçesinde Kargamış’tan Hollanda’ya’ adlı tiyatral-senfonik konser düzenlendi.

Şehitkamil Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen tiyatral-senfonik konserde Türk ve Hollandalı sanatçılar dostluk ve barış için birlikte çaldı. İlk olarak 2009 yılında İtalyan Kültür Merkezi'nin iş birliği ile bir Avrupa Birliği projesi olarak ‘Kaleidoscopeurope Sivil Toplum Diyalogu-Kültürel Köprüler Programı’ finansmanı ile sunulan Hattuşa Projesi kapsamında düzenlenen Gaziantep Konseri’nde bir araya gelen sanatçılar, aynı zamanda, Hollanda-Türkiye ilişkilerinin başlangıcının 400. yıldönümünü de kutladılar.

Hattuşa performansında, Hollanda folk müziğinin önde gelen gruplarından Folkcorn Orkestrası kendi kültürlerine ait geleneksel müziklerden çeşitli örnekler verdiler. Pek çok değerli sanatçıdan oluşan Senfonik Orkestra ise bu proje için özel olarak bestelenmiş olan bir müzik eserini de sundu. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, "Binlerce yıl birçok medeniyete ev sahipliği yapan Anadolu coğrafyası aynı zamanda barışın, huzurun merkezi olmuştur. Bölgemizde de hüküm süren Hititler, yönetimleri altına aldıkları topluluklara büyük bir hoşgörü ve anlayış içinde yaklaşmışlar, kültürlerin farklılıklarını toplumun zenginliği olarak kabul etmişlerdi. İnsan hakları açısından da öncü olan Hititler, ortaya koydukları değerler ile tüm dünyaya örnek olabilecek bir uygarlık oluşturmuşlar." dedi.

UNESCO’NUN DÜNYA KÜLTÜR MİRASI LİSTESİNE GİRMEYİ NE KADAR HAK ETTİĞİMİZİ BİR KEZ DAHA GÖRDÜK
Başkan Güzelbey, "Bugün kentimiz Geç Hitit Dönemine ait Yesemek Bölgesi ile Unesco’nun Dünya Kültür Mirası Aday Listesine girmiştir. Seyrettiğimiz bu muhteşem konserle de bu listeye girmeyi ne kadar hak ettiğimizi bir kez daha görmüş olduk. Bu güzel gecenin hazırlanmasında emeği geçen tüm sanatçılara ve yetkililere, ayrıca Ankara Flarmoni Orkestrası ile Hollanda’dan gelen Folkcorn Orkestrası’nın değerli üyelerine teşekkürü borç biliyorum. Kültür ve Turizm Bakanımıza ve Bakanlık yetkililerine de hem bu proje de hem de Unesco Aday Listesine girme sürecinde verdikleri değerli desteklerden ve katkılardan dolayı ayrıca teşekkür ediyorum." diye konuştu.

Proje ve metinleri, değerli müzik adamı Oğuz Elbaş tarafından yazılan, besteci, akademisyen Ertuğrul Bayraktar tarafından bestelenen eserin müzik yönetmenliğini ise ünlü bağlama sanatçısı ve akademisyen Okan Murat Öztürk yaptı. Şef Ertuğ Korkmaz tarafından yönetilen Orkestra, Mustafa Bayur’un Genel Koordinatörlüğü’nde, sanat yönetmenleri Tamer Levent ile Meltem Keskin Bayur tarafından Hitit Kült yaşamından esinlenerek hazırlanmış sahne uyarlamaları ve sunumları ile seyirciye unutulmaz bir konser sundu.