Hindistan Büyükelçisi Afyon'a Hayran Kaldı

Hindistan Büyükelçisi Susmita Gongulee Thomas, Zafer Kalkınma Ajansı(ZEKA) tarafından düzenlenen toplantı öncesinde Vali İrfan Balkanlıoğlu’na nezaket ziyaretinde bulundu.

Hindistan Büyükelçisi Afyon'a Hayran Kaldı
Balkanlıoğlu tarafından hükümet binası önünde karşılanan Büyükelçi Susmita Gongulee Thomas, valilik şeref defterini imzaladı.Balkanlıoğlu, ziyaret nedeniyle çok memnun olduğunu belirterek, Hindistan ile hem Türkiye’nin hem de Afyonkarahisar’ın ekonomik yönden birçok ilişkisi olduğunu söyledi.

Afyonkarahisar’ın birçok özelliği ile Türkiye’de ön plana çıkan illerin başında geldiğini söyleyen Balkanlıoğlu, en göze çarpan özelliğinin ise mermeriyle ünlü olması olduğunu belirtti.

Dünyaya mermerciliği öğreten Afyonkarahisar’dan Hindistan’a mermer ihraç edildiğini de ifade eden Balkanlıoğlu, Afyonkarahisar’ın medeniyetlerin ve yolların kesiştiği il olduğunu söyledi.

Vali Balkanlıoğlu, “Afyonkarahisar mermerinin yanı sıra termal enerji ve 5 yıldızlı otel bakımından da Türkiye genelinde ön planda olan bir ildir. Şehrimizin üçte biri jeotermal enerji ile ısıtılmaktadır. Haşhaş üretimi de başlıca gelir kaynaklarından olup, Hindistan’a kadar uzanan ihracat ağı vardır.” dedi.

Afyonkarahisar’ın mermer, jeotermal ve haşhaşın yanı sıra sucuk, lokum, yumurta, patates ve kiraz gibi gıda ürünleriyle, Türkiye ekonomisine büyük derecede katkı sağladığını belirten Balkanlıoğlu, ilin tarihi ve kültürel değerleri hakkında da bilgiler verdi.Hindistan’ın dünyanın en önde gelen ülkelerinden biri olduğunu söyleyen Balkanlıoğlu, büyük ve kalabalık olmasına rağmen demokrasiyle yönetilen bir barış ülkesi olan Hindistan ile Türkiye’nin kardeşlik ve ticari ilişkilerinin çok iyi olduğunu ve daha iyi olmasını temenni ettiğini dile getirdi. Sıcak ve samimi karşılamadan dolayı Vali Balkanlıoğlu’na teşekkür eden Hindistan Büyükelçisi Susmita Gongulee ise Afyonkarahisar’ı gün içerisinde gezdiğini, özellikle tarihi ve kültürel mekânlarını çok beğendiğini söyledi.

Afyonkarahisar’ın günden güne büyüyen ekonomisinin ülkeye büyük katkı sağladığını öğrendiğini belirten Büyükelçi Gongulee, Türkiye ile Hindistan arasındaki kardeşlik bağlarının güçlenerek devam edeceğinden emin olduğunu belirtti.

Ziyaret sonunda Vali Balkanlıoğlu, Hindistan Büyükelçisi Susmita Gongulee’e ziyaretinin anısına Afyonkarahisar mermerinden yapılmış bir satranç takımı, Bayat el dokuması kilim ile kenti tanıtan CD ve kitapçık armağan etti.
Büyükelçi Gongulee de Vali Balkanlıoğlu’na üzerinde Hindistan'a özgü işlemelerin bulunduğu bir plaket ile ülkesini tanıtan kitaplar hediye etti .