Türkiye’deki ‘işsizlik’ Sorunu

Adana Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Gizer, bugün yaşanan işsizlik sorunu değil, ‘mesleksizlik’ ve ‘nitelikli personel eksikliği’ sorunu olarak gördüklerini söyledi.

Türkiye’deki ‘işsizlik’ Sorunu
ATO Avrupa Birliği (AB) Bilgi Merkezi, Teknik Eğitim Vakfı Adana Şubesi ve Mesleki Yeterlilik Kurumu’nca; kentteki işsizlik oranın azaltılmasına yönelik olarak ortaklaşa yürütülen çalışmalar sürüyor. Bu kapsamda Seyhan Oteli’nde ‘Mesleki Eğitim Sertifikalandırılması ve Bu Sertifikalara Uluslararası Alanda Denklik Sağlanması’ konu başlığı altında; ‘Ulusal Yeterlilik Bilgilendirme Semineri’ düzenlendi.

Mesleki Yeterlilik Kurumu Sınav ve Belgelendirme Dairesi Başkanı Ahmet Gözüküçük ile Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Prof. Dr. Serdar Yücesu'nun konuşmacı olarak katıldığı etkinliğe yoğun ilgi gösterildi. “SORUN İŞSİZLİK DEĞİL ‘MESLEKSİZLİK’ SORUNU” Burada konuşan ATO Yönetim Kurulu Başkanı Ali Gizer, işsizlik oranın yüksekliği açısından Adana’nın, Türkiye’nin önde gelen illerinden biri olduğu hatırlatarak, resmi rakamların yanında buna yansımayan gayriresmi işsizlerin de göz önüne alındığında reel durumun ok daha vahim olduğu yorumunda bulundu. Gizer, “Ancak ben, asıl sorunun işsizlik değil, ‘mesleksizlik’ ve ‘nitelikli personel eksikliği’ sorunu olduğunu düşünüyorum. İşsizlikle mücadele; diğer ülkelerle rekabet edebilmek, AB ülkeleri arasında mal ve hizmetlerin serbest dolaşımında ülkemizin insan gücünün değerini koruyabilmek, ekonomik alanda üretimi arttırmak, sadece alan ve kullanan değil, üreten ve satan ülke olabilmek için mesleki eğitimin önemli olduğu inancındayım” dedi.

“VASIFSIZ İŞGÜCÜNÜ EKONOMİYE KAZANDIRMAYA ÇALIŞIYORUZ” Bir yandan vasıfsız işgücü ekonomiye kazandırılırken, diğer yandan da mesleki eğitimlerin ardından alınan ‘Yeterlilik Belgesi’nin, uluslararası alanda denkliği sağlanarak kullanılması gerektiğini anlatan Gizer, bu süreçte kendilerine düşen en önemli görev ve sorumluluğun; işsizlerin vasıflı hale getirilmesi ve ellerindeki belge ile başta AB olmak üzere dünyanın her ülkesinde denkliğini sağlamak olduğunu anlattı. Gizer, “Gelişmeler ortaya koyuyor ki, uluslararası işgücü piyasalarında sadece mesleği iyi icra etmek,hatta mesleğine ilişkin sertifika sahibi olmak yetmiyor. O belgeyi mutlaka dünya standartları ile uyumlu hale getirmeliyiz” ifadesini kullandı. Konuşmaların ardından ATO Yönetim Kurulu Başkanı Ali Gizer, Ahmet Gözüküçük ile Prof. Dr. Serdar Yücesu’ya katkı ve katılımlarından dolayı çeşitli hediyeler sundu .
Kaynak: İHA