Çocukları Tehdit Ediyor!

Avustralya'daki Menzies Araştırma Enstitüsü'nün Finlandiya ve Avusturya'dan topladığı verilere dayanarak yaptığı araştırma, sigara içen aileleriyle aynı ortamda kalan çocuklarının ciddi kalp ve damar hastalıkları riskiyle karşı karşıya olduğunu ortaya koydu.

Çocukları Tehdit Ediyor!
20 yıl boyunca gözlenen ve bugün 35 yaşlarında olan denekler, ebeveynleri tarafından sigara dumanına maruz bırakıldı. Araştırmanın sonucunda, deneklerin atardamarlarında daha az elastikiyet olduğu, kalp ve damar sağlık durumlarının normalin altında ortaya çıktı.

Çalışmayı yürüten Tazmanya eyaleti Menzies Enstitüsü akademi üyesi Seana Gall, pasif içiciliğin sağlığa zararlı olduğunun bilindiğini, bu araştırmanın, sigaranın uzun süreli etkilerinin kan damarları üzerinde yarattığı zararları ortaya çıkarması açısından ilk olduğunu söyledi.

Gall, çocukluklarında pasif içici konumunda olan deneklerin uzun dönem sonrasında tedavi edilemeyen damar hastalıklarına maruz kaldığını, bu durumun etkilerin 27 yaşına kadar sürdüğünü bildirdi.

'Sigaranın içindeki kimyasallar, damar duvarlarını olumsuz etkiliyor ve damarların uygun şekilde genişleyip büzüşmesine engel oluyor ' diye konuşan Gall, çocuklarının yanında sigara içen aileleri uyardı.

Dünya Sağlık Örgütü, dünya üzerindeki çocukların yüzde 40'ının evlerinde pasif içici durumunda olduğunu ve her yıl 600 bin ölümün bu nedenle gerçekleştiğini tahmin ediyor.