Başbakan Yardımcısı Bozdağ'ın Açıklaması

Tevfik Işık - Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Kayseri'deki patlamaya ilişkin olarak ''Her türlü terör saldırısını lanetliyoruz. Terör çirkin yüzünü bir kez daha gösterdi'' dedi.

Bozdağ, bazı açılış ve temel atma törenlerine katılmak için geldiği Yozgat'ın Yenifakılı ilçesinde gazetecilere yaptığı açıklamada, Kayseri'nin Pınarbaşı ilçesindeki terör saldırısını değerlendirdi.

Saldırıya ilişkin detaylı bilgiler netleştikçe yetkililer tarafından açıklanacağını ifade eden Bozdağ, şunları kaydetti:

''Her türlü terör saldırısını lanetliyoruz. Terör çirkin yüzünü bir kez daha gösterdi. Şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyoruz. Yaralılara acil şifalar diliyoruz. Türkiye terörle mücadelesini kararlılıkla sürdürecektir. Terör saldırılarının Türkiye'yi bu kararlığından döndürmesi mümkün değildir. Terör bitene kadar terörle mücadelemiz de devam edecektir.''

YOZGAT - Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, ''Cumhuriyet Halk Partisi eğer samimi ise Kuran'ı Kerim'in seçmeli ders olmasından, Peygamber efendimizin hayatının seçmeli dersler arasında okutulmasından rahatsız değilse, bundan yana ise o zaman Anayasa Mahkemesi'ne esasa ilişkin itiraz davası açmasın'' dedi.

Bozdağ ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, açılışlar ve temel atma törenlerine katılmak üzere Yozgat'a geldi. Bozdağ ile Bakan Çelik, şehir girişinde Vali Necati Şentürk ile diğer yetkililer tarafından karşılandı.

Karşılamada gazetecilerin, CHP'nin zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran yasanın şekil bakımından iptali ve yürürlüğünün durdurulması talebinin Anayasa Mahkemesi'nce reddedilmesine ilişkin soruları üzerine Başbakan Yardımcısı Bozdağ, kararın anayasaya uygun olduğunu söyledi.

Bozdağ, ''Anayasa şekil denetimini, son oylamanın anayasada öngörülen çoğunlukla yapılıp yapılmadığına ilişkin olarak inceleyip yapıyor. İç tüzük açısından da herhangi bir aykırılık yok. Bu düzenlemede Anayasa'ya da aykırılık yok'' dedi.

CHP'nin tavrının yanlış olduğunu ifade eden Bozdağ, şöyle devam etti:

''Çünkü Cumhuriyet Halk Partisi'nin esasında bu değişikliğin şekil bakımından Anayasa'ya aykırılığına itirazı şekli bir itirazdır. Esas itirazı Kuran-ı Kerim'in ve Peygamber efendimizin hayatının seçmeli ders olmasınadır. CHP bunu açıkça söyleyemediği için, şekil yönünden bir itirazla bu yolu kapama gayretine girmiştir. Anayasa Mahkemesi verdiği kararla bu yolun anayasaya aykırı olduğunu ortaya koymuştur. Cumhuriyet Halk Partisi samimi ise Kuran-ı Kerim'in seçmeli ders olmasından, Peygamber efendimizin hayatının seçmeli dersler arasında okutulmasından rahatsız değilse, bundan yana ise o zaman Anayasa Mahkemesi'ne esasa ilişkin itiraz davası açmasın. Bu bir samimiyet sınavıdır. Bunu hep beraber göreceğiz.''

-Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik-

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ise memur konfederasyonları ile toplu sözleşme sürecinin 21 gün sürdüğünü hatırlattı. Bakan Çelik, o süre içinde kendilerinin bir uzlaşma beklediklerini kaydetti.

Dünya ve ülke gerçeklerine göre hareket ettiklerini belirten Çelik, şunları söyledi:

''Dünya gerçekleri, bölge gerçekleri, küresel ekonomide yaşanan sorunlar çerçevesinde baktığınız zaman Türkiye ücretleri geriye götüren değil, Türkiye ücretleri donduran bir ülke değil, ücretleri artıran bir ülke ve enflasyon üzerinde artıran bir ülkedir. Bunun görüleceği düşüncesiyle bir beklentimiz vardı. Fakat memur konfederasyonlarının ortaya koyduğu tablo gerçekten ne bölge, ne dünya, ne de Türkiye gerçekleri ile çok örtüşen oranlar değildi. Oradan aşağı gelmekte de doğrusu zorlandılar. Çok yüksek tutunca konu hakem heyetine gitti. 29 Mayıs Salı günü hakem heyeti nihai bir karar verecek. Ben kararın hayırlı olmasını temenni ediyorum.''

Memurların ilk kez toplu sözleşme süreci yaşadıklarına dikkati çeken Çelik, ''Bu da iktidarımızın anayasa değişikliği ile getirdiği bir haktır. Ümit ediyorum ki bu sistem önümüzdeki süreçlerde daha da iyi oturacak'' dedi.

Kaynak: AA