Büyükşehir Belediye Başkanı Güzelbey Açıklaması

Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde, Türk-Hollanda Dostluk Derneği'nin ve Devlet Tiyatroları Opera ve Balesi Çalışanları Vakfı iş birliğinde ''Güneşin Bahçesinde Kargamış'tan Hollada'ya'' adlı proje hazırlandı.

Belediyeden yapılan açıklamaya göre, binlerce yıl birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Gaziantep, bu medeniyetlerin yarattıkları kültürel değerleri, günümüze taşıyarak sahip çıkıyor.

Belediye Başkanı Asım Güzelbey, proje hakkında çeşitli bilgiler vererek, binlerce yıl birçok medeniyete ev sahipliği yapan Anadolu Coğrafyasının aynı zamanda barışın, huzurun merkezi olduğunu ifade etti.

Gaziantep'te hüküm süren Hititler'in yönetimleri altına aldıkları topluluklara büyük bir hoşgörü ve anlayış içinde yaklaştıklarını belirten Güzelbey, şunları kaydetti:

''Kültürlerin farklılıklarını toplumun zenginliği olarak kabul etmişlerdi. İnsan hakları açısından da öncü olan Hititler, ortaya koydukları değerleriyle tüm dünyaya örnek olabilecek bir uygarlık yaratmışlardı. Güneşin Bahçesinde Kargamış'tan Hollanda'ya adlı proje, Anadolu'da yılları arasında yaşamış olan Hitit İmparatorluğu'nun dünya kültür yaşamına sunduğu değerleri konu alan tiyatral bir müzik eseridir. Bu konserde, bir Anadolu uygarlığı olan Hititlerin müzik kültürüne ait değerlerinin günümüz dünyasına olan etkileri, o günün kostümleri ve çalgıları ile aslına sadık kalınarak ele alınıyor.''

Bu etkinlik için çeşitli belgelerle açığa çıkan ve Hitit müziğinde yer alan 11 çalgı, günümüz teknolojileri kullanılarak dünyada ilk kez bu projeyle aslına sadık kalınarak 3700 yıl sonra yeniden hayat bulduğunu dile getiren Güzelbey, yine aslına uygun tasarlanan özel giysiler içinde Hititli müzisyenlerin bu çalgıları kullanıp geleneksel ve yerel kültürden esinlenerek düzenlenmiş olan müzikleri seslendireceklerini aktardı.

Proje ve metinleri, değerli müzik adamı Oğuz Elbaş tarafından yazılan, değerli bestecilerden, akademisyen Ertuğrul Bayraktar tarafından bestelenen eserin müzik yönetmenliğini ise ünlü bağlama sanatçısı ve akademisyen Okan Murat Öztürk yapıyor.

Orkestra, değerli şef Ertuğ Korkmaz tarafından yönetilecek, değerli sanat yönetmenleri Tamer Levent ile Meltem Keskin Bayur tarafından Hitit Kült yaşamından esinlenerek hazırlanmış sahne uyarlamaları ve sunumlarıyla seyirciye sunulacak.

Etkinlikler kapsamında 26 Mayıs Cumartesi günü Ömer Ersoy Kültür Merkezi'nde saat 09.30'da ''Hititler ve Geç Hititlerde Sosyal ve Kültürel Yaşam'' konulu bilim adamlarının katılacağı bir panel ve aynı gün saat 13.00'te yine uzmanların katılacağı ''Hititlerde Müzik Kültürü ve Türk Musikisi'' konulu bir atölye çalışması gerçekleştirilecek.

-Hattuşa Projesi

Hattuşa projesi, ilk olarak 2009 yılında İtalyan kültür merkezinin iş birliğiyle bir Avrupa Birliği projesi olarak ''Kaleidoscopeurope Sivil Toplum Diyalogu-Kültürel Köprüler Programı'' finansmanıyla sunulmuştu.

Sonrasında Portekizli, Macar, Japon sanatçılarla iş birliği birer proje olarak sunulan Hattuşa, Gaziantep konseri için ise Türk ve Hollandalı sanatçıların iş birliğiyle yeniden düzenlendi.

Hollanda-Türkiye ilişkilerinin başlangıcının 400. yıl dönümünün kutlandığı 2012 yılında, Türk-Hollandalı sanatçılardan oluşan bir ekiple Gaziantep Büyükşehir Belediyesi için yeniden düzenlenen ve yarın 19.45'te Şehitkamil Kültür Merkezi büyük sahnede sergilenecek olan Hattuşa performansında, Hollanda folk müziğinin önde gelen gruplarından Folkcorn kendi kültürlerine ait geleneksel müziklerden örnekler verecekler.

Pek çok sanatçıdan oluşan Senfonik Orkestra ise bu proje için özel olarak bestelenmiş olan bir müzik eserini sunacak .
Kaynak: AA