Babacan, Paris’te Gazetecilerin Sorularını Yanıtladı

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan “Fransa’da yeni hükümetin politikalarının ne olacağını görmemiz lazım.Ancak olumlu bir hissiyat alıyoruz görüşmelerde” dedi.

Babacan, Paris’te Gazetecilerin Sorularını Yanıtladı
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Fransa'da düzenlenen Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) Bakanlar Konseyi Toplantısı sonrası Türk gazetecilere değerlendirmelerde bulundu. Fransa’da yeni bir hükümetin kurulduğunu söyleyen Babacan “ Yeni hükümet döneminde Türkiye ile yaklaşımları ne olacak, Türkiye’nin AB ile ilgili sürecindeki yaklaşımları ne olacak, 1915 olayları ile ilgili belli bir çizgi, politika ortaya koyabilecekler mi yoksa sadece bir kenar da duracak mı; tüm bunları tabi görmemiz gerekiyor. Ama benim, hem sayın Başbakanımızın, Cumhurbaşkanı Hollande ile yaptığı görüşme hem cumhurbaşkanımızın NATO zirvesi sırasında yaptığı görüşme, dünkü görüşmemiz Sarkozy dönemine göre Türkiye’ye olan bakış açısı ve ilişkilerin bir miktar daha olumlu olabileceğini düşünüyorum. Tabii hükümet yeni kuruldu. Hükümetin kendi içinde pek çok konuyu tartışması ve bazı politikalarını tespit etmesi lazım. Önümüzdeki birkaç ay içerisinde bunlar şekillenir diye düşünüyoruz. Tabii Fransa ile daha iyi ilişkileri arzu ederiz. Türkiye ile Fransa’nın siyasi açıdan yapacağı çok konu var gerçekten. Güzel bir işbirliğimiz her zaman olabilir. Ama öte yandan da yeni hükümetin politikalarının ne olacağını da görmemiz lazım. Ancak olumlu bir hissiyat alıyoruz görüşmelerde” diye konuştu.

“ARTIK KİMSE MASTRICHT KRİTERLERİNE UYMUYOR”

Euro bölgesinde yaşanan borç krizi ve Türkiye’nin AB üyeliği hakkında ise Babacan, “Euro bölgesinde ortak tek bir para birimi var mecburen, Avrupa Merkez Bankası tarafından belirlenen. Fakat 17 ülkenin de ayarı ayrı maliye politikası var. Şimdi tek bir para politikasının 17 ayrı maliye politikasına kendisini uydurması tabi çok zor. Aslında maliye politikalı için bazı kurlar vardır. Mastricht Kriterleri de zaman içinde geçerliliğini yitirdi. Artık kimse bu Mastricht Kriterlerine uymuyor. Bunu yerine daha güçlendirilmiş bu mali anlaşma (Fiscal Compact) konusunda 25 ülke mutabık kaldı. Ancak bu ülkelerin dönüp kendi anayasalarında anayasa değişikliğine yada eşit güçteki anayasal düzenlemelerde bunları uygulaması gerekecek. Bunu ilk uygulaya çalışanlardan biri Hollanda oldu. Hükümet düştü. Fransa’da yeni hükümet kuruldu ama ‘biz bazı unsurları pazarlığa açmak istiyoruz’ diyorlar. Dolayısıyla önümüzdeki dönemde bu mali anlaşmanın uygulanıp uygulanmayacağı büyük önem arz edecek. AB’nin özelliklede Euro bölgesinin daha güçlü ortak bir maliye politikasına ihtiyacı var. 17 ülkenin üzerinde mutabık kaldığı ve tavizsiz bir şekilde uyguladığı bir mali kural silsilesine ihtiyacı var. Aslında mali anlaşma, bunu önemli ölçüde sağlıyor ancak uygulanıp uygulanmaması noktasında endişeler var. Bizim AB üyeliğimizden sonraki bir aşamada Euro bölgesi üyeliği söz konusu olur. O gün geldiğinde Türkiye karar verir. Ama şu anda Euro bölgesinde olmamakla hiçbir şey kaybetmediğimizi söyleyebilirim” dedi.

Kaynak: İHA