Tatarların İslamiyet’i Kabulünün 1090. Yılı Rusya’da Kutlanıyor

Tatarların dedeleri olarak bilinen Volga Bulgarlarının 21 Mayıs 922’de İslamiyet’i kabulü münasebeti ile Tataristan’ın Bolgar kentinde müze ve anıt açıldı.

Tatarların İslamiyet’i Kabulünün 1090. Yılı Rusya’da Kutlanıyor
Tataristan’ın başkenti Kazan Kul Şerif Camii’nde ziyarete açık tutulan dünyanın en büyük Kur’an-ı Kerim’i de müzeye getirildi.

10 Haziran’da Bolgar kentinde inşa edilen anıt çevresinde büyük katılımlı kutlama törenleri düzenlenecek.Bolgar kentinde düzenlenen törene Tataristan Cumhurbaşkanı Rustem Minnihanov, Devlet Danışmanı Mintimer Şaymiyev, Rusya Müslümanları Merkezi Dini İdaresi Başkanı Talgat Taceddin ve diğer yetkililer katıldı.

Törene Türkiye’den İstanbul Müftüsü Rahmi Yaran, Moskova Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşaviri Fahri Sağlık ve Türkiye’den hafızlar yer aldı. Dev Kur’an anıtında Türkiye’den gelen hafızlar da tilavette bulundu.Türkiye’den gelen diyanet heyeti, Ankara’nın Kazan Başkonsolosu Ahmet Akıntı ile birlikte İslam Üniversitesi’ni ziyaret etti ve Tataristan Dini İdaresi Başkanı İlduz Faizov’la bir araya geldi.
Minnihanov anıtın açılışında yaptığı konuşmada, İslamiyet’in kendilerini güçlü kıldığını ve birlik sağladığını söyledi.

Minnihanov, “Şimdi Bulgarlardan gelen bu İslami geleneğin korunması bizim için çok önemli” dedi.

Tataristan Dini İdaresi Başkanı Faziov’da yaptığı konuşmada 17 Mayıs’ta Kul Şerif Camii’nde 10 hafızın 13 saatte dünyanın en büyük Kur’an-ı Kerim’ini hatmettiğini hatırlattı ve katkıda bulunanlara teşekkür etti.Müze olarak faaliyette bulunacak anıtta, resim sergiler, yarışmalar ve diğer etkinlikler düzenlenecek. Müzede tarihi belgeler, el yazması Kur’an-ı Kerim ve diğer dini eserleri görmek mümkün.
Büyük Bulgarya Hanlığı’nın 640’da Hazarlar tarafından yıkılmasının ardından iki kola ayrılan Bulgarlar, güney batı ve kuzeye doğru göç etti. Batıya giden kol Hıristiyanlığı seçerek Balkanlar’da Bulgaristan’ın temellerini atarken, kuzeye giden kol da Kotrak Han’ın öncülüğünde İdil Nehri kıyısında İdil Bulgar devletini kurdu. İdil Bulgarlarının Karahanlılardan önce İslamiyet’i 889 yılında tercih etmeye başlayan ilk Türk topluluğu olduğu iddia edilmektedir. 966’da Hazar hanlığının yıkılmasının ardından İdil Bulgarlarının komşuları Ruslar ve Peçenekler olmuştur. Kazan Tatarları kendilerine 19. yüzyıla kadar Bolgar olarak nitelerken, Çuvaşlar da kendilerini İdil Bulgarlarının torunları olarak görür.