Su Bedevileri Hasankeyf’te Deklarasyona İmza Attı

Irak’ın Basra Körfezi kıyılarında yaşayan Su Bedevileri, Antik kent Hasankeyf’e gelerek Doğa Derneği ile beraber Ilısu Barajı'nın yapımının durdurulması için hazırlanan deklarasyona imza attı.

Hasankef’i gezen Bedeviler köprü başında “Hasankeyf’i koru, Su Bedevilerini koru” pankartı açtı. Irak’ta geldikleri sazlık alanların çok farklı bir karaktere sahip olduğunu belirten Bedevilerin kanaat önderi Said Abbas Said Siwit, “Bu bölgenin çeşitlilik açısından da dünya çapında bir önemi var. Ayrıca balık türleri açısından da ekonomik değeri var. Sazlık alan içerisinde güvenlik sıkıntısı olmadığında ve alanı yaşatabildiğimiz de turizm açısından da büyük fırsatlar getiriyor.” dedi.

Irak’ta insan hakları savunucusu olan Şeyh Karim Abdul Hussain Al Bethani ise “Bu bizim bütün dünyaya ortak mesajımızdır. Eğer Dicle suyunun akışı durursa bizim de hayatımız durur, ölürüz. Bütün dünyaya sesleniyoruz bize yardım edin sulak alanımız yok olmasın oradaki yaşamımız devam etsin.” diye konuştu.

Su Bedevileri ve Doğa Derneği üyelerinin Birleşmiş Milletler Çevre Programı Müdürlüğü'ne gönderecekleri imzaların üzerinde şu istekler yer alıyor: “Ilısu Barajı'nın Mezopotamya sazlıklarına olan etkilerini, gerekli uluslar arası müdahaleleri gerçekleştirerek ciddi bir şekilde değerlendirin. Türkiye Başbakanı Tayyip Erdoğan’dan Hasankeyf ve Mezopotamya sazlıklarını korumak için Ilısu Barajı'nı yeniden düşünmesini talep edin.”