Bu tehlike Avrupa bankalarını batırabilir!

Yunanistan’ın euro’dan çıkması durumunda zor durumdaki Avrupa ülkelerindeki bankalardan kısa sürede 340 milyar euro çekilebileceği, bu durumda bazı bankaların çökebileceği belirtiliyor

Bu tehlike Avrupa bankalarını batırabilir!
Yunanistan 'ın euro 'dan çıkması durumunda zor durumdaki Avrupa ülkelerindeki bankalardan kısa sürede 340 milyar euro çekilebileceği, bu durumda bazı bankaların çökebileceği belirtiliyor

Borç krizinin pençesindeki Avrupa 'nın yeni korkulu rüyası 'panikleyen ' banka müşterileri...

Avrupa Merkez Bankası 'nın 3 yıl vadeli ucuz 1 trilyon euro 'luk kredi sağlamasıyla bile tam anlamıyla ayağa kalkamayan Avrupa bankacılık sistemi, Yunanistan 'ın euro 'dan olası çıkışıyla birlikte tetiklenecek bankalara hücum senaryosu korkusuyla yaşıyor.

ABD 'li Wall Street Journal (WSJ) gazetesi geçen hafta Yunan bankalarından 700 milyon euro çekilmesiyle konunun tüm Avrupa bankalarının gündemine oturduğunu yazdı. Artık yatırımcılar, analistler ve siyasetçiler Avrupa 'nın farklı bölgelerinde benzer durumların yaşanabileceğini ve birçok bankanın zor duruma düşebileceği üzerine planlar yapıyor. Eğer Yunanistan euro 'yu bırakır ve drahmi 'ye dönerse, bu durumda bankalardaki mevduatlar da drahmi 'ye çevrilecek. Bu durumda özellikle İspanya ve Portekiz 'deki banka müşterilerinin kendi ülkelerinde de benzer bir durum yaşanabileceği korkusuyla acilen paralarını çekebileceği belirtiliyor. Pimco Avrupa Kredi Araştırmaları Başkanı Philippe Bodereau, “İspanyollar euro 'larının peseta, Portekizliler ise eskudo 'ya döneceği korkusuyla paraları çekip yurtdışında koruma altına alma yolunu seçecektir. Artık piyasaların öncelikli korkusu bu. Böyle bir durumda çok ciddi likidite krizi yaşanabilir” dedi.

GÖZLER İSPANYA'DA

Geçen hafta, İngilizler İspanyol bankası Banco Santander 'in kredi notu düşünce bankanın İngiltere ayağından yaklaşık 200 milyon sterlin çekti. Çekilen para Santander 'in İngiltere 'deki mevduatının yüzde 0.2 'si olsa da bir panik durumunda daha büyük çaplı hücumların yaşanabileceği fikrini doğurdu.

WSJ, yaklaşık 2 ay öncesine kadar Avrupa bankacılık sisteminin likidite sorunlarına karşı güvende hissettiğini, Avrupa Merkez Bankası 'nın dev kredi programının bankaları rahatlattığını ancak artık Yunanistan 'ın euro 'dan çıkış beklentisi ile İspanyol bankacılık sisteminin kırılganlığı birleşince 'bal ayının ' sona erdiğini yazdı.

En büyük endişe kaynağı İspanya, Portekiz ve İtalya 'da banka müşterilerinin hesaplarının büyük bölümünü hemen çekme ve 27 Avrupa Birliği (AB) ülkesinden birine taşıma hakkı olması. İspanya 'da banka mevduatlarının yüzde 30 'u vadesiz hesaplarda tutuluyor ve hemen çekilebilir. İtalya 'da mevduatın yüzde 48 'i, Portekiz 'de de yüzde 21 'i hemen çekilebilir durumda. Citigroup analisti Stefan Nedialkov, Yunanistan 'ın euro 'dan çıkması durumunda İrlanda, İtalya, Portekiz ve İspanya 'da bankalardan toplam 90 - 340 milyar euro arası para çekileceğini hesapladı. Nedialkov sadece İspanya 'dan 38-130 milyar euro arası para çıkışı tahmin ediyor. Bu paralar toplam mevduatın yaklaşık yüzde 10 'u olsa da herkesin aynı anda parasını çekmek istemesi bazı bankaların çökmesine neden olabilecek. Bu durumda Avrupa Merkez Bankası 'nın devreye girerek bir çözüm bulması beklenecek.

İSPANYA'DA KRİZE KARŞI ÖDEMİYORUM EYLEMİ

İspanya 'da ekonomik krizin etkisiyle özellikle ulaşım sektöründe ortaya çıkan ”ödemek istemiyorum” eylemleri ülke geneline yayılıyor. İlk olarak Madrid ve Barcelona 'daki bazı metrolarda küçük grupların başlattığı biletsiz metroya binme eylemleri, otoyollara sıçradı. Katalonya ve Valencia bölgelerinde pazar günü binlerce aracı otoyollarda buluşturan eylem, 13 otoyol gişesinde gerçekleşti. Gişelerde 12 kilometrelik uzun kuyruklar oluşurken, “ödemek istemiyorum” (novullpagar) adlı platformun çağrısıyla gerçekleşen eylemde, arabayla gişe önlerine gelen İspanyollar, gişe memuruna ”iyi günler, ödemeyi reddediyorum” diyerek otoyol geçiş ücretini vermedi. Polisin müdahale etmediği eylemlerde, ücret ödemeyen araçlara gişe memuru tarafından plaka kayıtları alınarak otoyola girişine izin verildi. Ücret ödemeden otoyoldan geçen 3087 araca 100 'er euro 'luk para cezası kesildiği ve bu cezaların posta ile yollanacağı kaydedildi. Eylemlerin haziranda da süreceği açıklandı.