Üç Nesil Sonra Atalarının Doğduğu Toprakları Ziyaret Ettiler

Kırıkkale'de dedelerin yaşadığı toprakları ziyaret eden Ermeniler, duygulu anlar yaşadı.

Üç Nesil Sonra Atalarının Doğduğu Toprakları Ziyaret Ettiler
Üç nesil önce dedelerinin göç ettiği Kırıkkale’nin Keskin ilçesine gelen Auto Cemcemoğlu, Onna Cemcemoğlu ve Lucy Baloğlu, çeşitli ziyaretlerde bulundu.

Keskinspor As Başkanı Cihat Mencit’in organizatörlüğünde şehre gelen Ermeni vatandaşlar, duygulu anlar yaşadı. Dedelerinin doğduğu topraklarda olmaktan son derece mutlu olduklarını belirten vatandaşlar, dedelerinin ve ebelerinin yaşadığı toprakları hep hayal ettiklerini ifade etti.

İlk olarak ilçenin Cumhuriyet Meydanı’nda Kaymakam Niyazi Ulugölge ve Belediye Başkanı Bayram Sakallı tarafından karşılanan Ermeni vatandaşlar, burada çay içerek sohbet etti. Ermenilerin ilçeye geldiğini öğrenen Keskin halkı ise meydana gelerek, dedelerinin ve ebelerinin hatıralarını paylaştı. Uzun sohbettin ardından Ermeni vatandaşlar, şehirde bulunan Kirpithane, Taş mektep, kralların ressamı Rahmi Pehlivanlı’nın yaşadığı konakları gezdi. Daha sonra dedelerinin çıkardığı ‘Cemcem’ adlı suyu içme fırsatı buldu. Ardından Karıştıran mevkiinde bulunan kiliseyi ziyaret etti. Aybala Tesislerine geçen konuklar burada yöresel türküler dinlerken, elleriyle tempo tuttu. Vatandaşlar, Sarı ve Ağ gelin türkülerinde biraz hüzünlendi. Daha sonra konuklara Keskin yemekleri ikram edildi. Başkan Mencit, misafirlere günün anısına plaket takdim etti. İtalya’da yaşamlarını sürdürdüklerini açıklayan Auto Cemcemoğlu, 21 yaşında Türkiye’den İtalya’ya göç ettiklerini, fakat bağlarını koparmadıklarını söyledi.

İtalya’da ticaretle uğraştıklarını belirten Cemcemoğlu, “İstanbul’a sık sık gelerek ticaret yapıyoruz. Bu sırada Türk dostlarımızla görüşüyoruz. Aramızda güçlü bağlarımız devam ediyor.” dedi.

Dedelerinin yaşadığı toprakları görmenin mutluluğunu yaşadığını ifade eden Onna Cemcemoğlu, “Dedemiz ve babamız 1926 yılında Keskin’den İstanbul’a göç etti. Dedem bize hep çıkardığı suyu anlatırdı. Biz de dedelerimizin doğup büyüdüğü toprakları görmekten son derece mutluyuz.” diye konuştu.

Her sene Keskin’e gelmek için çalışacağını söyleyen Cemcemoğlu, Keskin halkının misafirperverliğine hayran kaldığını kaydetti.

Keskin Belediye Başkanı Bayram Sakallı, Keskin’in tarihini şu şeklide anlattı: "Kuruluş tarihi kesin olarak bilinmeyen Keskin ilçesinin tarihi belge ve seyahatnamelerden edinilen bilgilere göre eski bir tarihe sahip olduğu anlaşılmaktadır. Keskin, Denek Dağı yakınlarında kurulmuş olmasından dolayı önceleri Denek Madeni adını almış, daha sonra Keskin Madeni denilmiştir. Evliya Çelebi, seyahatnamelerinde Sivas Eyaleti’ne bağlı sancaklardan söz ederken Çorum Sancağı’ndan sonra Keskin Sancağı’ndan da söz etmektedir.”