Ahmet Ümit Yeni Kitabını Okudu

Konak Belediyesi’nin kente kazandırdığı yeni bir kültür etkinliği olan ‘Yazarlar İzmir İçin Okuyor’un ikinci konuğu yazar Ahmet Ümit’ti.

Ahmet Ümit Yeni Kitabını Okudu
Son yılların en önemli yazarları arasında gösterilen, özellikle polisiye romanlarıyla okuyucu kitlesini yakalayan Ahmet Ümit son kitabı Sultanı Öldürmek romanından küçük bir kesiti İzmirli sevenleri için okudu. Konak Belediyesi Dr. Selahattin Akçiçek Eşrefpaşa Kültür ve Sanat Merkezi Avni Anıl Sahnesi’nde düzenlenen etkinliğe Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan’ın yanı sıra yazarın hayranları, öğrenciler ve çok sayıda okur katıldı.

Ahmet Ümit’in son kitabı olan Sultanı Öldürmek romanını bir çırpıda soluk soluğa okuduğunu söyleyen Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan, “Yoğun iş nedeniyle elime aldığım bir kitabı bir çırpıda bitirmem zor oluyor ama sizin kitabınızı soluk soluğa okudum. İçinde yaşam adına beni çok etkileyen dersler var. Atatürk’ün sözleri ve atasözleri de benim için hayata dair büyük ipuçları verir. Kitabın bana verdiği mutluluk da böyle bir mutluluktu. Hatta bazı yerlerin altını çizerek okudum. İzmir’e yakışan, çağdaş, bir projede bizimle olduğunuz için teşekkür ederiz” dedi.

İzmir’de olmaktan çok büyük mutluluk duyduğunu ifade eden Ahmet Ümit, “Kitabı ve edebiyatı sevdirmenin yolu bu tür etkinliklerden geçiyor. Türkiye’de edebiyatı, sanatı sevdireceğiz. Çünkü toplum kültür ve sanatla beslenir. Ekonomi ve politikada çok önemli ama kültür ve sanat zemini olmayan bir toplum gerilemeye mahkumdur. Böyle bir etkinlik düzenlediğiniz için sizi kutluyorum” diyerek Başkan Tartan’a teşekkür etti.

Yıllardır aynı kadını bekleyen bir tarihçinin hikâyesi olan Sultanı Öldürmek kitabından rüya bölümünü İzmirli sevenleri için okuyan Ahmet Ümit, kitabı için şu yorumu yaptı:“Şahane bir aşk için harcanmış bir ömrün hikâyesi” Padişah 2. Mehmet’in (Fatih Sultan Mehmet) hakkında da az bildiğimiz veya hiç bilmediğimiz ayrıntıları da sevenleriyle paylaşan Ümit, heyecanlı ve sürükleyici ifadesiyle, izleyenleri bir kez daha kendisine hayran bıraktı. Tiyatral bir dille adeta okuduğu sahneyi gözlerde canlandıran Ahmet Ümit’i dinlemek ayrı bir keyifti.

Salonu dolduran okurların sorularını da yanıtlayan Ümit, polisiye roman yazmasını tamamen bilinçsizce yapılan bir tercih olarak açıkladı.

Bilinçaltında 80 döneminde yaşadıklarının etkisi olabileceğini söyleyen Ümit, sonradan bu türü sevdiğini ve artık bilinçli olarak bu türün matematiğini yaparak yazdığını açıkladı.

Ümit, sorulan bir soru üzerine "Bab-ı Esrar" kitabında Şems-i Tebrizi’nin neden öldürüldüğünü de açıkladı.

Ümit, en sevdiği polisiye yazarın da Agatha Christie olduğunu söyledi.

Ümit, 2. Mehmet’in hayatını merak eden seyircilerin sorularına da şöyle cevap verdi: 2. Mehmet doğar doğmaz padişah olmadı. Önünde iki abisi vardı ve onun padişah olması mucize. Şehzadelerin kaderini biliyorsunuz; ya tahta çıkarsın, ya da öldürülürsün. Hem de öz kardeşin tarafından. 2. Mehmet’in tahta çıkma ihtimali yok iki abisi olduğu için ama büyük ağabeyi eceliyle ölüyor, ortanca ağabeyi de boğuluyor. 2. Mehmet 12 yaşında tahta çıkıyor. Derin devlet o zamanlar da var. Biz 2. Mehmet’i çok iyi tanımıyoruz. Ben romanımda tarihi anlatmıyorum. Bu tarihçilerin işi, ben insan ruhunu anlatıyorum .
Kaynak: İHA