Elazığ'ın Alacakaya İlçesinde İlk Kez Mermer ve Krom Festivali Düzenlenecek

Önemli miktarda krom ve mermer rezervi bulunan Elazığ'ın Alacakaya ilçesinde ilk kez mermer ve krom festivali düzenleneceği bildirildi.

İlçe Kaymakamlığı ve Belediye Başkanlığı'nca, Alacakaya'nın kuruluşunun yıldönümü olan 20 Mayıs'ta yapılacak festivalde, konserler, yarışmalar, halk oyunları gösterileri, tiyatro ve skeçler yer alacak.

Belediye başkanı Davut Tunç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl ilçede bir ilki gerçekleştireceklerini söyledi.

İlçenin barındırdığı mermer ve krom rezervleriyle gerek il gerekse ülke ekonomisine büyük bir katkı yaptıklarını belirten Tunç, ''Mermer ve kromun genel ekonomiye katkısına rağmen ilçemizin tanınmasına pek bir katkısının olduğunu söyleyemeyiz. Hem ilçemizin tanınmasını ve hem de gerek mermer ve gerekse krom madeninin önemini ön plana çıkarma adına böyle bir festival yapmaya karar verdik'' dedi.

Tunç, festivale tüm hemşehrilerini davet etti.

Alacakaya'da, dünyanın en özel mermerlerinden olan ''vişne çürüğü'', zorlu bir çalışmayla blok olarak gün ışığına çıkartılıp çoğunlukla blok veya yarı mamul ürün olarak satışa sunuluyor. Gerek vişne çürüğü gerekse diğer türlerden büyük miktarda rezerv bulunan ilçede, blok halinde çıkarılan mermerler, fabrikalarda uygun boyutlarda kesilip, verniklenerek satılıyor. İlçede ayrıca, krom ocakları ve krom işleyen ferrokrom fabrikası bulunuyor .
Kaynak: AA