Selçuklu Tıp’ta “Sağlık Hukuku ve Mahremiyet” Tartışıldı

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Selçuklu Tıp Fakültesi Hastanesi ile Toplum Sağlığı Araştırma ve Geliştirme Merkezi’nin işbirliğiyle “Sağlık Hukuku ve Mahremiyet” konulu konferans düzenlendi.

Selçuklu Tıp’ta “Sağlık Hukuku ve Mahremiyet” Tartışıldı
Başhekimlik Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen konferansa Selçuklu Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekim Yardımcısı ve Toplum Sağlığı Araştırma ve Geliştirme Merkezi Başkanı Yrd. Doç. Dr. Fatih Kara, Selçuklu Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bülent Oran, Toplum Sağlığı Araştırma ve Geliştirme Merkezi Genel Sekreteri Ayhan Uludağ, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Son günlerde hasta ve hekim haklarının sürekli gündeme geldiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Fatih Kara, “Fakültemiz ve merkezimiz işbirliğiyle düzenlenen konferansın hem hekimlere hem de öğrencilere faydalı olacağına inanıyorum” dedi.

Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Dr. Gürkan Sert de, “Ülkemizde hasta hakları konusundaki son 15 yılda önemli gelişmeler olmuştur. Sağlık Bakanlığı’nın son 5 yıl içindeki çalışmaları sağlık dünyasında yoğun bir hasta hakları gündeminin oluşmasına neden olmuştur” dedi.

Dr. Sert, Türkiye’de sağlık hukuku ve özel hayat konularının yaygınlaşmaya başladığını belirterek, “Günümüzde hasta hakları çok konuşuluyor desek de, hastalar kadar bu alanda görev yapan sağlık çalışanları da çok bilgi sahibi değil. Bu alanda çalışan personel de, hekim ve hasta haklarını bilirse, sorunlar daha çabuk çözülür. Yapılan ankette sağlık çalışanlarının hastaların kendilerine dava açma eğiliminde olduğunu düşündüğü ortaya çıkmıştır. Yine ankette sağlık çalışanlarının yasaların kendilerini yeterince korumadığını düşündüğü ortaya çıkmıştır. Yasaların kendilerini korumadığına inanan hekimlerin kalıcı çözümler için öneriler sunmaları gerekir” diye konuştu.

Hekimin hastayı reddetmesi konusuna değinen Dr. Sert, “Hastanın reddedilebilmesi için etik ve yasal açıdan kabul edilebilir bir gerekçenin varlığı gerekir” dedi.

Konferansta özel hayatın önemini de vurgulayan Dr. Sert’e günün anısına Prof. Dr. Bülent Oran, çini tabak hediye etti .
Kaynak: İHA