Batı Trakya Türk Azınlığı'nın 3 Milletvekili, Atina'ya Geldi

Yunanistan’da Pazar günü yapılan seçimlerde sandıktan şok sonuçlar çıktı.

Batı Trakya Türk Azınlığı'nın 3 Milletvekili, Atina'ya Geldi
Halk, iki büyük parti muhafazakar Yeni Demokrasi (YDP) ve sosyalist PASOK’un AB ve IMF ile birlikte hayata geçirdikleri acı reçeteye olan öfke patlamasını sandıkta gösterdi. Büyük partilerin hezimete uğradığı sandıktan Neonazi yanlısı ırkçı Altın Şafak örgütünün 21 milletvekili (yüzde 7) ile meclise girmesi de çıktı. Bir güzel gelişmeye ise Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı attı. Yaklaşık 70 bin oy potansiyeline sahip Azınlık, 16 yıl aradan sonra Gümülcine’den 2 ve İskeçe’den de 1 olmak üzere 300 üyeli parlamentoda 3 sandalye kazandı.Seçimlerin ardından 52 milletvekilliği kazanan Radikal Sol İttifak, ilk meclis grubu toplantısını dün akşam mecliste yaptı. Bu partiden seçilen İskeçe’den eczacı Hüseyin Zeybek ve Gümülcine’den doktor Ayhan Karayusuf, ilk defa parlamentoya gelerek toplantıya katıldı.

Yeni seçilen vekiller gibi heyecanlı oldukları görülen Zeybek ve Karayusuf, vekil arkadaşlarıyla tanışma fırsatı buldu. Radikal Sol İttifak lideri Aleksis Tsipras’ın grupta yaptığı konuşma öncesi iki azınlık vekili ile tokalaştıktan sonra hemen ön sıraya oturduğu görüldü.

PASOK’tan üçüncü dönem seçilen deneyimli Gümülcine milletvekili Ahmet Hacıosman ise bugün Atina’ya geldi. Hacısoman da son seçimlerde ağır yenilgi alan partisinin ilk meclis grubu toplantısına katıldı.

Genel Başkan Evangelos Venizelos’un konuşmasını dinleyen Hacıosman, daha sonra Venizelos tarafından tebrik edildi. Azınlık milletvekili Yorgo Papandreu ile de ayaküstü kısa bir görüşme yaptı. Parlamentodaki ilk röportajlarını Cihan Haber Ajansı’na veren azınlık temsilcileri Zeybek, Hacıosman ve Karayusuf, hedeflerini ve ırkçı Altın Şafak örgütüne ilişkin görüşlerini anlattı.AZINLIK VEKİLLERİ MECLİSTE İLK RÖPORTAJI ’A VERDİYunanistan’da Pazar günü yapılan seçimlerde yüzde 17’lik oy oranıyla bir anda halkın umudu haline gelen Radika Sol İttifak Partisi (SİRİZA) İskeçe milletvekili seçilen Hüseyin Zeybek, ülkenin ve Trakya’nın ekonomik anlamda gelişmesi için çalışma sözü verdi. Zeybek, şunları söyledi: “Halkımız, şahsımıza büyük bir güven göstererek 11 bin gibi çok yüksek bir oyla bizi meclise gönderdi. Tabii ki önce bize güvenen ve oyuyla bize destek veren tüm seçmenlerimize, bizi seçmeyen insanlarımıza da şükranlarımızı sunuyoruz. Farklı bir duygu içerisindeyiz. Sırtımızdaki yükü anlıyoruz ve hissediyoruz.”Yunanistan’ın zor bir süreçten geçtiğine dikkat çeken Zeybek, “Bu Batı Trakya Türk Azınlığı’nı da etkiliyor. Çünkü ülkenin zayıf halkası azınlığımız. Şiddetli bir şekilde bu krizi hissediyor. İnşaat sektöründe büyük bir gerileme var. İskeçe ilinde yüzde 82’ye varan bir gerileme. İnşaat üzerine yatırım yapan vatandaşlarımız zor durumda. Bunların bilincindeyiz. Biz elimizden gelen tüm gayretlerimizle bu yönde yararlı olabilmek için mücadele vereceğiz.” ifadelerini kullandı.Azınlık, yabancı ve göçmen karşıtı sert söylemi ile parlamentoya girdikten sonra bir anda ülkenin gündemine oturan Neonazi yanlısı ırkçı Altın Şafak’tan endişe duyup duymadığına ilişkin bir soru üzerine Zeybek, “Bu gelişmeyi Yunanistan demokrasisi için bir kara leke olarak görüyoruz.” dedi.

İskeçe Milletvekili Zeybek, şöyle devam etti: “Altın Şafak’ın meclise yüksek bir oranla gelmesini ülke demokrasisi için kara bir leke olarak görüyoruz. Bu endişe sadece bizde değil bütün Yunan meclisindeki arkadaşlarımızda da bulunmakta. Bu partinin meclis içerisindeki tutumu önemli. Meclis dışındaki tutumları bir partiden çok bir çete misali. Herhalde bu tutumlarından vazgeçecekler. Meclis bünyesinin gerektirdiği gibi bir uyum içerisine girecekler. Girmedikleri taktirde herhalde meclis tüzüğüne ve anayasaya göre gereken yapılacaktır.”

HACIOSMAN ART ARDA ÜÇÜNCÜ DÖNEM VEKİL SEÇİLDİ

Rodop İli’nden (Gümülcine) PASOK’tan üçüncü dönem yine bölge genelinde en çok oyu alanlar arasında Ahmet Hacıosman (10 bin 772 oy), partisinin bugün yaptığı ilk meclis grubu toplantısına katıldı.

Parlamento’da Cihan Haber Ajansı’na açıklamalarda bulunan Hacıosman, “Üçüncü dönem milletvekili olarak seçilmiş durumdayım. Sorunlarla dolu yeni bir döneme başlamış bulunuyoruz. Ekonomik anlamda sıkıntılar içerisinde olan ülkemizde inşallah partiler bir araya gelirler ve hep birlikte ülkemizin içerisinde bulunduğu ekonomik sıkıntıdan çıkması için gayret sarfederler.” dedi.

Azınlığın da sorunları bulunduğuna dikkat çeken deneyimli milletvekili Hacıosman, şunları söyledi: “Azınlığımızın da var olan sorunlarının önümüzdeki dönem ciddi bir şekilde 3 arkadaşımızla birlikte parlamento da çareler aramak için bu konuda mücadele vereceğiz. Ülkemizin içerisinde bulunduğu ekonomik sıkıntıların yanında bu konulara da ağırlık vermek bir nevi boynumuzun borcu. Yıllardır azınlık sorunlarımız var, ekonomik anlamda azınlığımızın sorunları var. Biz bölge halkının ve azınlığımızın temsilcileri olarak sorunlarına eğilmek zorundayız.”Altın Şafak (Hrisi Avgi) örgütünün meclise girmesine ilişkin de PASOK Millevekili Hacıosman, şunları dile getirdi: “Hrisi Avgi, denilen partinin meclise girmesi, tabi onlar da halk tarafından seçilmiş insanlar ama önümüzdeki dönem onların tavırları ve meclis çalışmalarını yaptıktan sonra daha iyi bir değerlendirme yapmış olacağız. Her şeyden önce beklemek lazım. Ondan sonra bir yorumda bulunacağız.”

AYHAN KARAYUSUF: BİZİ SEÇEN SAĞDUYUYA TEŞEKKÜR EDİYORUM

Batı Trakya’dan ikinci milletvekilini Gümülcine’den çıkaran Radika Sol İttifak Partisi (SİRİZA) Gümülcine milletvekili Ayhan Karayusuf da yaklaşık 3 bin oyla ilk defa vekil seçildi. Karayusuf, şöyle konuştu: “İlk defa aday olarak katılmış olduğumuz seçim yarışından galip olarak çıktık. Hem partimiz hem de azınlık adına hem Gümülcine’de hem de İskeçe’de milletvekili olarak seçilmiş olmamız gayet gurur verici ve sevindirici. Bu konuda ben genel olarak Yunan halkının ve Batı Trakya Türk Azınlığı’nın göstermiş olduğu bu sağduyuya yürekten teşekkür etmek istiyorum. Partimizin meclis grubunda yaptığımız çalışmalar da azınlıkta sola verilen önemin ülke genelinde de yankı bulduğunu gösterdi. 52 milletvekili ile Yunan meclisinde büyük bir güç oluşturduğumuza inanıyorum.”“Altın Şafak örgütü bir parti olarak meclise girdi. Bu hiç iç açıcı bir durum değil.” diyen Karayusuf, şunları söyledi: “Benim fikrim şu ki, Yunan parlamentosunda 300 milletvekili var. Bunların hiç biri Altın Şafak’ın üyeleri veya milletvekilleri ile aynı görüşte olmadığı için herhangi bir ciddi endişem yok. Onlar zamanı geldiğinde geldikleri gibi gideceklerdir.”