19. Dönem Refah Partisi Kayseri Milletvekili Bayrak'dan Açıklama

19. dönem Refah Partisi Kayseri Milletvekili ve baharat firması sahibi Şaban Bayrak, üniversite ve sanayi işbirliğinde yapılan 6 aylık Ar-Ge çalışması sonucunda elde ettikleri çiğ köfteyi piyasaya sürdüklerini söyledi.

AA muhabirine, Kent Baharatları'nın laboratuvarlarında yaptıkları araştırma ve geliştirme çalışmaları sonucu ürettikleri çiğ köfte hakkında bilgi veren Şaban Bayrak, müşterilerinden gelen talep üzerine 5 yıl önce 500 gramlık paketlerde çiğ köfte setleri hazırlayıp piyasaya sunduklarını, bu setleri alan müşterilerin çiğ köfteyi evde yoğurduklarını kaydetti.

Geçen yıl yaptıkları piyasa araştırmasında, müşterilerin hazır yoğurulmuş çiğ köfte talebiyle karşılaştıklarını ifade eden Bayrak, ''Hazır yoğurulmuş çiğ köfte talepleri karşısında biz de Erciyes Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Mahmut Doğan'la görüştük ve bir çalışma yapmaya karar verdik. Sanayi-üniversite işbirliği çerçevesinde 6 ay süren bir Ar-Ge çalışmamız oldu. Bu sürede birçok fabrikadan alınan bulgur, baharatlar denendi ve karılma teknolojisi araştırıldı. Bütün bu çalışmaların sonucunda çiğ köfteyi piyasaya çıkardık'' diye konuştu.

Türkiye'de çiğ köfte konusunda çok geniş bir pazar bulunduğunu söyleyen Bayrak, ilk olarak Kayseri'de 4 yere bayilik verdiklerini belirtti.

Şaban Bayrak, şunları söyledi:

''Türkiye'de çiğ köfte konusunda birçok firma çalışıyor. Biz de bunların içerisinde kaliteyi ve tadı bularak rekabet ediyoruz. Kalite, tat ve hijyen konusundaki iddiamızla bu piyasaya girdik. 2012 yılı içerisinde Türkiye genelinde 50 bayiye ulaşmayı ve bu bayilerimiz aracılığıyla tamamen organik olarak üretilen çiğ köftemizi buluşturmayı hedefliyoruz. Yurt dışında görüştüğümüz firmalar da var'' dedi.

-''Organik çiğ köfte''-

Firmalarında çiğ köftenin tamamen organik, doğal ve hiçbir katkı maddesi katılmadan üretildiğini belirten Bayrak, ''Çiğ köftemizin ana maddesi bulgur. Bulgurun da sağlığa çok fazla yararları var. Bulgur, çiğ olarak kullanılıyor ve baharatla yoğurularak kıvamı veriliyor'' dedi.

''Bulgurun bağışıklık sistemini güçlendirdiğini, kansere karşı koruyucu özelliği bulunduğunu'' söyleyen Bayrak, ''Aynı zamanda B vitamini deposu olan bulgur, sinir ve sindirim sisteminin güçlenmesine yardımcı oluyor. Yüksek miktarda lif içerdiği için bağırsakların düzenli çalışmasını sağlıyor. İçerdiği folik asitle de anne karnındaki bebeğin zeka gelişimi üzerinde olumlu yönde etkili oluyor. Kilo aldırmıyor ve hazmı kolaylaştırıyor'' diye konuştu.

Bayrak, fast food yiyeceklerin obezite başta olmak üzere birçok hastalıklara neden olduğunu da ifade ederek, ''Fast food yiyeceklere karşı iyi bir alternatif olan çiğ köftenin, yurtdışında da kabul göreceğini ve hızla yaygınlaşacağını ümit ediyoruz'' dedi .