Mesudiye Yeşilçik Köyü Derneği'nden Anlamlı Panel

Ordu Mesudiye Yeşilçit Köyü Derneği tarafından organize edilen "Meme Kanseri, Korunma Yolları ve Erken Teşhis" ile ilgili düzenlenen panele konuşmacı olarak Türkiye'nin kanser alanında en önemli isimlerinden Emekli Tabip Albay Prof.Dr. İbrahim Öztek, Prof.Dr Mustafa Yaylacı, Op.Dr.Hüseyin Uygun ve Asistan Dr. Evrim Akboğa katıldı.

Mesudiye Yeşilçik Köyü Derneği'nden Anlamlı Panel
Prof.Dr. İbrahim Öztek, kadınlarda son yıllarda artış gözlenen meme kanseri hakkında detaylı bilgi verdi. Öztek, kansere yakalanmamak için başta beslenme olmak üzere dertten ve gamdan uzak durulması gerektiğini ifade etti.

Aslında kanserden değil geç teşhisten korkulmasının altını çizen Öztek, "Günümüzde tıp çok ilerledi. Hastalığın erken teşhisi aşamasında bu hastalıkla rahatlıkla baş edebiliriz. Ancak ilerleyen aşamalarda istenmeyen sonuçlar. Yani gövüsün alınmasına kadar gidilebiliniyor. Kadınların bukonuda sağlıklarının hiçe sayacak kadar utanmaları anlamsız. Sizler bizim anamız, bacımız geliniz yada kızımızsınız. Bu hastalıkta ve diğer hastalıklarda utanmanın zararının yine hastaya faturasının çıkacağını" vurguladı.

Op.Dr. Hüseyin Uygun ise yaptığı konuşmada işin cerrahi yönü hakkında oldukça ayrıntılı bilgiler verdi. Slayt gösteriler eşliğinde yaptığı konuşmasında erken teşhisin hem hasta hem de kendi işlerini kolaylaştırdığını belirterek, "Her kadın kendi kendini kontrol etmeli. Bu aya karşısında yada elle gövsünü kontrol ederek eline gelecek bir şişkinlik yada memede sarkma bu hastalığın belirtileridir. Ama her ur da kötü huylu değildir. Siz bu gibi durumlarda hiç vakit kaybetmeden hemeh bir onkoloji doktorunagitmelisiniz" diye konuştu.

Prof.Dr.Mustafa Yaylacı da, kanser haslığı ve korunma yolları ve tedavi yöntemleri hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Günümüzde tıbbın çok ileri olduğunu vurgulayan Yaylacı, bu hastalığa yakalanan hastalarımızı ilk etapta ameliyat etmeyi düşünmüyoruz. Bu hastayı kemoterapı veya başka yöntemlerle tedavi etmenin yollarını aradıklarını belirterek, hastalığın aşamasına göre hareket ettiklerini ifade etti.

Yaylacı yaptığı konuşmada, "Bizler hastalığın aşamasına göre karar veriyoruz. Bize erken gelmişsekemoterapi ve ilaçlarda tedaviyi düşünüyoruz. Ancak bundan bir netice alamazsak bu kez cerre yönetimini mecburen uyguluyoruz. Ancak günümüzde tıp çok ileride olduğu için asla şekil bozukluğu söz konusu olmuyor. Temizlenen bölgeye slikonla doldurup eski haline döndürüyoruz. Hastalarımızın bu hastalığa yakalanmamalı için bol bol meyve ve sebze tüketmelerini öneriyoruz. Genetiği ile oynanmış her türlü meyve ve sebzelerden uzak durmalarını öneriyor" diye konuştu

Katılımcıların sorularına cevaplayan konuşmacılar, katılıma gösterilen ilgiden memnuniyet duyduklarını ifade ettiler. Prof.Dr.İbrahim Öztek, kendisinin de Mesudiyeli olduğunu belirterek, "Hemşerilerimle bir arada bulunmaktan dolayı çok mutluyum. Sizlere her konuda yardımcı olmamın mutluğunu yaşıyorum. Benim davetime icap eden Mustafa hocama, Hüseyin hocama ve Evrim hocama teşekkür ediyorum" dedi .
Kaynak: İHA