'Baz İstasyonlarına İşletim Sistemi Geliyor'

Baz İstasyonu Danışmanlık Merkezi Genel Müdürü Ahmet Çelikten, "Gsm Operatörlerine Baz İstasyonu İşletimde Çözüm Ortaklığı" projesini değerlendirdi.

Çelitek, "Baztel olarak 'Baz İstasyonu Danışmanlık Merkezi'ni oluşturarak, ülkemizde taşınmazında baz istasyonu bulunduran kişi ve kurumlara 2010 yılı ikinci yarısı itibari ile hizmet vermeye başladık Ülkemizde baz istasyonları, yıllar içerisinde uygun olan binalara, arsalara, otellere, işyerlerine, camilere v.b yerlere uzun süreli kira sözleşmeleri ile kiralanmış; ancak süreç içerisinde taşınmazlarda birçok sorunlar ile karşılaşılmıştır. GSM operatörlerinin kiracı oldukları bu taşınmazda, sözleşmeyenileme dönemlerinde ciddi sorunlar yaşanmaktadır.

GSM operatörleri, baz istasyonlarını kurmaya başladıkları 1994 yılından bugüne gelişen teknoloji ve kullanıma bağlı olarak yapmış oldukları baz istasyonları, süreç içerisinde dağınık ve sistemsiz bir duruma gelmiştir. 3 GSM operatörü, 20 yıllık yatırım yolculuğunda baz istasyonlarını ayrı ayrı kurmuşlardır. Bu süreçte 3 GSM operatöründen TURKCELL, baz istasyonu yatırımını diğer operatörlere göre süreç içerisinde daha yaygın hale getirmiştir. Bu yatırım,Turkcell'i açık ara 1. operatör durumuna getirmiştir. Diğer GSM operatörlerden VODAFONE, TELSİM'in süreç içerisinde eksik kalan ve yapamadığı baz istasyonu yatırımını 2007-2010 yılları arasında tamamlayarak, ciddi ölçüde açığı kapatmıştır. ARIA ile sektöre giren; AYCELL olarak yola devam eden ve son olarak AVEA olarak bilinen operator, ancak 2009-2011 yıllarında yapmış olduğu büyük yatırım ile açığı kapatmaya çalışmaktadır.

Toplam baz istasyonu sayısı 61.000 civarında olup, gelişen teknoloji ve kullanımabağlı olarak %30 oranında yeni baz istasyonu ihtiyacı daha bulunmaktadır. Baz istasyonu dağılımı Turkcell 26.000, Vodafone 18.000, Avea 17.000 adettir" dedi.

Çelikte, "Baztel olarak toplumda olumsuz olarak algılanan baz istasyonlarının gerekliliği konusunda cep telefonu kullanıcılarını, bilgilendirme noktasında ARGE çalışmalarına yönelmiş durumdayız. Baz istasyonlarının toplum üzerindeki olumsuz psikolojik etkilerini, cep telefonu kullanımı konusuna yönelendirmeyi düşünüyoruz. Gelmiş olduğumuz noktada BAZTEL olarak GSM operatörleri ile ortak projeler geliştirmek zorunda olduğumuzu hissettik. AVEA ile ortak projeler ile işletim çözüm ortaklığı konusundagörüşmelerimiz devam ediyor" diye konuştu.

Kaynak: İHA