Çocuklar En Fazla 1 Saat Çizgi Film İzlemeli

Uzman Psikiyatrist Dr. Sümer Öztanrıöver, çocukların bir günde en fazla 1 saat civarında çizgi film izlemesi gerektiğini söyleyerek, "Bu süreyi de ikiye bölerek kullanmalı, aksi taktirde davranış bozukluğuna neden olmaktadır" dedi.

Çocuklar En Fazla 1 Saat Çizgi Film İzlemeli
Öztanrıöver, çizgi filmlerin, ışık, renk, ses ve hareketli görüntüleri kullandıkları için küçük çocuğun kolay dağılabilen dikkatini çekmede, filmlerden daha başarılı olduğunu belirterek, "Televizyon izlemeyen bebeklerde bile reklamlar çıktığında sahnelerin hızlı değişimi, hareketlilik ve seslerin iniş çıkışları dikkatini hemen cezbeder. Çizgi filmlerde bol bol, ışıklı, renkli ve sesli olduğu için çocuklar hatta bebekler tarafından bile izlenmektedir" diye konuştu.

Çizgi filmleri bir enjektöre benzeterek, onun için faydalı şeyleri de zehirli şeyleri de içine koyup çocuklara enjekte edilebileceğine dikkat çeken Öztanrıöver şunlar ıkaydetti: "Çizgi filmler olumlu şeyleri de öğretirler, olumsuz şeyleri de. Soyut düşünmenin henüz gelişmediği okul öncesi çağda çocuk için gördüğü, duyduğu her şey gerçek gibi gelir. Yani isterse o da Süpermen gibi uçabilir. Pelerini ve ışın kılıcıyla sandalyeden atladığı gibi açık bir pencereden de pekala kendini bırakabilir.Gücün kutsandığı bir dünyada güçlü olamadığında hayal kırıklığı ve kendini yetersiz hissetmeye yol açabilir.

Çok fazla çizgi film izleyen ve daha az oyun oynayan, yaşıtlarıyla daha azetkileşime giren çocuklar aktif öğrenme becerilerinden yoksun kalır, iletişim becerilerini geliştiremezler. Çocukların sınırsız olan hayal dünyaları televizyon vasıtasıyla körelebilir. Ailede ciddi sorunlar olduğunda, bazen çocuk için bir uzaklaşma aracıdır televizyon. Kendi fantezi dünyasında kahramanları ve hayalleriyle yaşayan uslu çocuk olarak karşımıza çıkabilir. Yetişkinler kendi dertleriyle meşgulken içine kapanık, depresif çocuklar yetiştirebilirler." Çizgi filmin bu yan etkilerinden çocukları korumak için birgünde en fazla 1 saat çizgi film izlenmesi gerektiğini vurgulayann Öztanrıöver, "Yapılan araştırmalarda günde 3-4 saat çizgi film izleyen çocuklarda dikkat eksikliği ve davranış sorunlarının ortaya çıktığı gözlenmiş. Çocuklarda bu sürenin Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu geliştirmesi riskinin yüzde 30-40 oranında arttığı bulunmuştur. Bu nedenle çocuklar çizgi filmi birgünde en fazla 1 saat onu da ikiyi bölerek izlemelidir" dedi.

Kaynak: İHA