12. Uluslararası İzmir Film Festivali Devam Ediyor

Uluslararası Film Festivali'ne 11 yıl aradan sonra tekrar kavuşan İzmir, bu hafta festivalin dışında çok sayıda kültür sanat etkinliğine ev sahipliği yapacak.

Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde 22 Nisan Pazar akşamı düzenlenen, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve yönetmen Nuri Bilge Ceylan'ın da katıldığı törenle başlayan Festival, 28 Nisan Cumartesi akşamı sona erecek.

İzmir'de 1989-2000 yıllarında kesintisiz düzenlendikten sonra ara verilen Uluslararası İzmir Film Festivali, Dokuz Eylül Üniversitesi , İzmir Kalkınma Ajansı, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın destekleriyle yeniden sinemaseverlerle buluştu.

Festival kapsamında Karaca, İzmir ve Batı sinemaları ile DEÜ Sürekli Eğitim Merkezi ve Fransız Kültür Merkezi'nde toplam 103 film sunuluyor.

Festivalin ulusal yarışma bölümünde 2011-2012 yapımı 10 Türk filmi, ''Aşk ile Devrim'', ''Bu Son Olsun'', ''Eylül'', ''Geriye Kalan'', ''İz'', ''Labirent'', ''Nar'', ''Oğul'', ''Ölü Bedenden Fısıltılar'' ve ''Simurg'', Altın Artemis Ödülü'nü almak için mücadele edecek.

Festivalin yarışma dışındaki gösterimlerine üç filmle katılan yönetmen Nuri Bilge Ceylan, festivalin açılışında ''Sinemaskop Türkiye'' başlıklı fotoğraf sergisini de sanatseverlerle buluşturdu.

Festivalde, ulusal yarışma bölümünün yanı sıra dünya filmleri, kurmaca kısa filmler, belgeseller, DEÜ mezunu sinemacıların çalışmalarından örnekler başlığı altında tüm filmler günde 5'er seanstan ücretsiz izlenebiliyor.

-İZDOB'dan yeni bir prömiyer-

İzmir'de önceki haftalarda ''Çakırcalı Efe'' dans tiyatrosu ve ''Bir Yaz Gecesi Rüyası'' balesini ilk kez sanatseverlerle buluşturan İzmir Devlet Opera ve Balesi , bu hafta yeni bir prömiyere imza atacak. Okan Demiriş'in üç perdelik ''IV. Murat'' operası, 28 Nisan Cumartesi akşamı ilk kez sahnelenecek.

Evin Atik tarafından sahneye konulan, IV. Murat dönemindeki isyan ve çalkantıları, padişahın annesi Kösem Sultan'la ilişkisini, saraydaki iktidar mücadelesini konu alan operada orkestrayı Ercan Yenal yönetecek.

Dekorları Kaan Güreşçi, kostümleri Nursun Ünlü tarafından hazırlanan ''IV. Murat'' operasında koronun yönetimini Ali Hoca üstlenecek.

Tevfik Rodos'un IV. Murat karakterine hayat vereceği opera, Elhamra Sahnesi'nde, 28 Nisan'daki prömiyerin ardından 1 Mayıs Salı, 3 Mayıs Perşembe ve 8 Mayıs Salı akşamları izlenebilecek.

İzmir Devlet Senfoni Orkestrası , Fransız Kültür Merkezi'nin iş birliğiyle yarın akşam Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde şef Ender Sakpınar yönetiminde konser verecek.

Konserin solistliğini piyanoya 4 yaşında başlayan, ilk konserini 7 yaşında veren, piyanist ve şef olarak dünyanın her yerinde konserlere katılan Jean-Bernard Pommier üstleniyor.

Sanatseverler, bu konserde Camille Saint-Saens ve Georges Bizet'den eserleri dinleme olanağını bulacak.

-İZDT-

İzmir Devlet Tiyatrosu bu hafta üç salonda oyunlarla perdelerini açıyor.

İZDT'nin Konak Sahnesi'nde 29 Nisan Pazar gününe kadar ''Budala'' adlı oyun sanatseverlerin karşısında olacak. Dostoyevski'nin ölümsüz eserini İzmir'de Bozkurt Kuruç sahneye koyuyor. Oyun, çevresindeki tüm kötülüklere rağmen iyilikten vazgeçmeyen Mişkin karakterinin başından geçen olaylarla birlikte ''İyi olmak mümkün müdür-'' sorusuna yanıt arıyor.

Tiyatroseverler, Konak Sahnesi'nde 1 Mayıs Salı akşamından itibaren İstanbul Devlet Tiyatrosu'nun ''Kırmızı'' adlı oyununu izleme olanağını bulacaklar. John Logan'ın yazdığı oyunu İskender Altun yönetiyor.

Konak Melek Ökte Sahnesi'nde hafta boyunca ''Halktan Biri'' adlı oyun izlenebilir. Sam Bobrick'in yazdığı, Metin Oyman'ın yönettiği oyunda, hayatından ve ülkesinin gidişatından mutsuz olan, bu mutsuzluğunu da ABD başkanlarına yazdığı sayısız mektupta ifade eden Travis Pine'ın CIA ajanlarının evine yaptığı ziyaretle değişen hayatı anlatılıyor.

Haftayı minik izleyicilere ayıran Karşıyaka Ragıp Haykır Sahnesi'nde ''Kedigöz Danışman'' ile ''Edi'nin Annesi Nerede-'' isimli çocuk oyunları dönüşümlü izlenebilecek.

-Sergiler, etkinlikler-

Ege Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi Sanat Galerisi'nde, Aydın Doğan Vakfı, 28. Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması sergisi bu hafta da gezilebilecek.

İzmir Devlet Resim Heykel Müzesi, Emine Bıyıklı'nın ''Bir Yitik Zaman'' adlı resim sergisine ev sahipliği yaparken aynı zamanda sanatseverlere Elif Yavuz'un kişisel heykel sergisini gezme olanağı sunuyor.

Sanatseverler, Konak Belediyesi Neşe ve Karikatür Müzesi'nde ''Kadın Konulu Karikatürler'' karma sergisini gezebilecek.

Konak Belediyesi Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi'nde Figen Onat, Zeynep Türkileri, Tülay Baytosun, Emel Say, Özgül Evren Atasoy, Hüseyin Çaygül, Funda Yalçın, Fatma Atagan, Erengül Mülayim'in çalışmalarından oluşan karma resim sergisi İzmirlilerin beğenisine sunuluyor.

Ümran Baradan Oyun ve Oyuncak Müzesi, her cumartesi olduğu gibi bu hafta da Deniz Özgökbel'in Karagöz-Hacivat gösterisine ev sahipliği yapacak.

Ege Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi Sanat Galerisi'nde ise bugünden itibaren Tüzüm Kızılcan'ın ''Lirik Yansımalar'' adını verdiği seramik sergisi gezilebilecek .
Kaynak: AA