Bayat'a Yapılan Yatırımlar

Orman ve Su İşleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Afyonkarahisar İl Özel İdaresi, Milli Eğitim, Sağlık, Ulaştırma Bakanlıkları ve diğer kurumların son 9 yılda Bayat'ta büyük yatırımlar gerçekleştirdiği belirtildi.

Bayat'a Yapılan Yatırımlar
Özellikle Bayat'lı çiftçilerin hasretle beklediği ve inşaatı hızla devam eden Bayat Derbent Göleti ile 2 bin 290 dekar arazinin suya kavuşacağı belirtilen açıklamada, 'Bin Günde Bin Gölet Projesi' muhtevasında olan Derbent Göleti'nin 2013 yılında tamamlanacağı ifade edildi. Orman ve Su İşleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Bayat'a yapılan yatırımlar hakkında bilgi verildi.

Vatandaşlara daha kaliteli su temin etmek maksadıyla Bayat'a arsenik arıtma tesisi kurulduğu belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Kurulan arsenik giderme tesisi ile arıtılarak memba suyu niteliğine getirilecek olan içme suyunu bundan sonra vatandaşlar rahatlıkla kullanabilecek. Ülke genelinde 'Taşkınlarla Mücadelede Hamle' parolasıyla taşkın koruma tesislerinin yapımına hız veren Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Bayat'ta ilçe merkezi 2. kısım taşkın koruma tesisini tamamlayarak ilçeyi taşkın zararlarından korumuştur. Ağaçlandırma faaliyetlerinde ise Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından Bayat'ta 2003-2011 yılları arasında 29 bin 570 dekar alan ağaçlandırılarak, 620 bin 400 adet fidan dikilmiştir. Ayrıca 1 adet kent ormanı, 1 adet bal ormanı, 2 adet şehitler ormanı, 2 adet köy ormanı ve 2 adet mesire yeri tesis edilmiştir. Orman köylerinde yaşayan 171 aileye süt koyunculuğu ve güneş enerjisi için toplam 345 bin 157 TL ferdi kredi verilmiştir." Orman ve Su İşleri Bakanlığı'na bağlı Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından hava tahmini ve erken uyarıları daha isabetli yapmak gayesiyle Bayat ilçesine 1 adet meteorolojik gözlem istasyonu kurulduğu kaydedilen açıklamada, "Çevre ve altyapı projeleri için toplam 415 bin TL maddi destekte bulunulmuş ve 1 adet çöp toplama aracı kazandırılmıştır. Bütün bu yatırımların yanı sıra Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu'nun istek ve takipleri neticesinde İl Özel İdaresi ve diğer bakanlıklar tarafından Bayat'ta daha pek çok yatırım gerçekleştirilmiştir. TOKİ vasıtasıyla alt ve orta gelir grubuna yönelik 160 adet konut ve ticaret merkezi inşa edilmiştir" denildi.

Eğitim alanında ilçe ekonomisine büyük katkı sağlayan Meslek Yüksek Okulu'nun açıldığı, yeni bölümler için de çalışmaların devam ettiği bildirilen açıklamada, şu sözlere yer verildi: "Bayatlı çocukların daha iyi şartlarda eğitimlerini sürdürebilmeleri için Bayat Yatılı İlköğretim Bölge Okulu'na 12 derslik yapılmıştır. Barınma imkanı olmayan çocuklar için pansiyon binası tamamlanarak hizmete sunulmuştur. Okul öncesi çocukları ilköğretime hazırlamak için Bayat Terkan Hatun Anaokulundaki eksiklikler tamamlanmıştır. Mimar Sinan İlköğretim Okuluna 6 derslik ilave edilerek eğitim öğretimin kalitesi artırılmıştır. Bayatlı vatandaşların sağlık hizmetlerinden daha iyi yararlanmaları için Bayat Entegre İlçe Hastanesi yapımı planlanmış olup, çalışmalar devam etmektedir." Ulaşım alanında Türkiye'nin kavşak noktası durumunda olan Afyonkarahisar'da, Bayat ilçesinin de çok önemli hizmetler aldığı belirtilen açıklamada, "Afyonkarahisar-Bayat-Sivrihisar bölünmüş yolu tamamlanarak hizmete alınmıştır. Vatandaşların resmi işlemlerini rahat yaptırabilmeleri için yeni PTT Hizmet Binası yapılarak hizmete açılmıştır. Tarım ve hayvancılık alanında Bayatlı çiftçilerimiz desteklenmiş ve yeni istihdam alanları geliştirilmiştir. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Bayatlı çiftçilerimize 2003-2011 yılları arasında toplam 9 milyon 832 bin 108 TL zirai destek verilmiştir. İl Özel İdaresi tarafından köylerin altyapısını güçlendirmek için 150 km yol, 1 adet içme suyu deposu, 5 adet sondaj kuyusu, 7 adet içme suyu tesisi, 8 köye toplam 24 bin 502 metre kanalizasyon şebekesi, 7 adet fosseptik inşaatı yapılmıştır. Bayat'ın köylerine toplam 50 bin 44 metrekare parke taşı döşenmiş, 12 köye çocuk oyun alanı yapılmış ve ilçe stadı onarılmıştır. Yine İl Özel İdaresi tarafından 1 ambulans ve 1 adet itfaiye aracı kazandırılmıştır" denildi .
Kaynak: İHA