PAÜ Öğrencileri Organik Oda Parfümü Üretti

Pamukkale Üniversitesi Fen Bilgisi bölümü öğrencileri, kimyasal kullanılarak yapılan saç boyası, oda parfümü, sabunların zararlarından insanları korumak için çay, limon, ceviz, zeytin yağı, badem yağı, sirke kullanarak organik parfüm, sabun ve saç boyası üretti.

PAÜ Fen Bilgisi Bölümü III. Sınıf öğrencileri tarafından bu yıl 6. kez gerçekleştirilen ''Bilim ve Proje Şenliği'' kapsamında, yaklaşık 20 proje PAÜ Kongre ve Kültür Merkezi'nde beğeniye sunuldu.

Bilim ve Proje Şenliği için organik saç boyası ve oda parfümü hazırlayan PAÜ Fen Bilgisi Öğretmenliği III. Sınıf Öğrencisi Melike Cankar, gazetecilere yaptığı açıklamada, günlük hayatta sıkça kullanılan parfüm ve saç boyasının kimyasal zararlarından korunmak için bir karışım hazırladıklarını söyledi.

''Organiğin Büyüsü'' projesi adı altında organik saç boyası ve oda parfümü yaptıklarını belirten Cankar, ''Bir şişenin içerisine yarım litre su koyuyoruz. Şişenin içerisine çay kaşığının yarısı kadar karbonat ekliyoruz, bir kaç damla limon ekliyoruz. Koku elde etmek içinde aktardan alınan kayısı, karanfil yağını alıp şişeye 3-5 damla ekliyoruz. Parfüm hazırlanmış oluyor, sonrasında kullanacağımız zaman çalkalayıp sıkıyoruz''diye konuştu.

Hazır parfümler ve deodorantların, özellikle astım hastaları için zararlı olduğunu bildikleri için böyle bir karışım hazırladıklarını ifade eden Cankar, ''Bizim hazırladığımız oda parfümleri astım hastalarına zarar vermiyor. Parfümün yanı sıra özellikle kadınların sıkça kullandığı saç boyasına da alternatif bir ürün geliştirdik. Ana maddemiz kına. Kınayı koyulaştırıp, rengini açabiliyoruz. Kınanın rengini açmak için zeytin yağı ve badem yağı kullanıyoruz. Kınayı koyulaştırmak için ise zeytin suyu ve karanfil suyu kullanıyoruz. Kınayı cevizle, çayla, yumurtayla karıştırarak farklı renkler elde etmekte mümkün. Çok maliyetli ürünler değil. 10-15 TL ile bir senelik oda parfümünüzü ve saç boyanızı üretebilirsiniz'' diye konuştu.

Nimet Gül ise, temizlik malzemelerinin zararlarını önlem adına organik ürünlerde temizlik malzemeleri yaptıklarını kaydetti.

Temizlik malzemelerinin yapımlarında genellikle amonyak ve klorun kullanıldığını dile getiren Gül, şunları söyledi:

''Amonyak ve klor ellere, yüze vücudun her yerine büyük zararlar verebiliyor. Biz bu zararları önlemek için organik temizlik malzemeleri ürettik. Yaptığımız temizlik malzemelerinde Arap sabunu, çamaşır sodası, sirke gibi karışımlar yaparak organik sabunlar elde ettik.''
Kaynak: AA