Lisei Öğrencileri Şeker Pancarı Atığı Melastan Ekolojik Yakıt Üretti

Burdur Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi öğrencileri, şeker üretiminde kullanılan pancarın atığı olan melastan araçlar için ekolojik yakıt üretti.

Lisei Öğrencileri Şeker Pancarı Atığı Melastan Ekolojik Yakıt Üretti
Mucit öğrenci, akaryakıt fiyatlarının artması nedeniyle motosikletini eskisi kadar çok kullanamayınca, daha ucuz ekolojik yakıt üretimi konusunda çalışma yapmaya karar verdi. Burdur Şeker Fabrikası'ndan pancar atığı melas alan Burdur Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Elektrik-Elektronik Bölümü 10. sınıf öğrencisi Ahmet Cihat Küçükkaya, sınıf arkadaşı Hüseyin Topçu ile birlikte yakıt üretimi için çeşitli deneyler yaptı. Küçükkaya ve Topçu, aylar süren çalışma sonucu 5 litre melastan 1 litre etil alkol elde etti.

Öğrenciler, bu yakıtla patlayıcı motorları çalıştırmayı başardı.Arkadaşı Ahmet’in motoruyla beraber gezdiklerini belirten öğrenci Hüseyin Topçu, “Benzin pahalı olunca çok fazla motora binemiyorduk. Bu maliyeti nasıl düşürebiliriz diye düşünmeye başladık. Kimya hocamızdan bilgi alarak melastan yakıt üretebileceğimizi fark ettik. Hemen çalışmalara başladık. Şeker Fabrikası'na giderek melas aldık. Melası mayalayarak beklettik. Sonra kaynatarak damıttık. Elde ettiğimiz ürünü denedik. Şu an motorda bu yakıtı kullanıyoruz.” şeklinde konuştu.

Öğrencilerin ürettiği ürün benzinin beşte biri maliyetinde ve daha çevreci. Ürettikleri ürünün benzine göre daha ucuz ve çevreye zararsız olduğunu anlatan Ahmet Küçükkaya, “Bizim ürettiğimiz üründen atık olarak karbondioksit ve su ortaya çıkıyor. Karbondioksit zaten fotosentezde kullanıldığı için doğada kayboluyor.” ifadelerini kullandı.