Helikopter Kazasında Ölen Afganların Ailelerine Tazminatları Ödendi

Afganistan'ın başkenti Kabil'de 12 Türk askerinin şehit olduğu helikopter kazasında hayatını kaybeden 2 Afgan vatandaşının aileleri ile evleri zarar gören mal sahiplerine, tazminatları verildi.

Mağdur aileler, Kabil Valisi Molla Niyazi, Afgan ve Türk yetkililer ile Kabil Şura liderlerinin hazır bulunduğu programda bir konuşma yapan Türkiye'nin Kabil Büyükelçisi Basat Öztürk, Kabil'de yaşanan talihsiz olayın "TSK tarihinde bir defada en çok şehit verilen, can kaybı yaşanılan kaza" olduğunu söyledi.

Kazanın tesirinin Türkiye'de de günlerce devam ettiğini belirten Öztürk, "Kazadan hemen sonra beni Cumhurbaşkanı, Dışişleri Bakanı ve diğer üst düzey yetkililer aradılar. Sadece bizim şehit olan askerlerimiz değil, Afgan kardeşlerimizin durumunu da sordular. ‘Afgan kardeşlerimizden de hayatını kaybeden, yaralanan var mı’ diye sordular. Bunun sebebi şu, bizim için burada hayatını kaybeden Türk ve Afgan arasında hiçbir fark yok" dedi.

Afgan ve Türk milletlerinin kardeş olduğunu kaydeden Öztürk, "Bir kere öncelikle hepimiz din kardeşiyiz. İkincisi, Türkiye ve Afganistan milleti iki halk da asırlardan beri bir kardeşlik ve dostluk geliştirmiştir. Afgan milleti de biliyor ki, Türkiye burada tamamen Afganistan'a yardım etmek için her alanda, elinden ne geliyorsa, iyilik yapmak için burada. Onun için hemen olaydan sonra askerlerimiz kazanın meydana geldiği mahalleye gidip, mahalleyi ve mahalle sakinlerini gördüler. Onun için Cumhurbaşkanı Karzai ve diğer üst düzey yetkililer, şehitlerimizin cenaze töreninde de hazır bulundular. Yani sizin cenazeniz ile bizim cenazemiz bir fark yok. Sizin yaralınızla bizim yaralımız arasında bir fark yok" ifadelerini kullandı.

Öztürk konuşmasının devamında şunları söyledi: "Yaralı olan Afgan kardeşimizi de Türkiye'ye gönderdik, tedavisini orada yapıyoruz. Giden canları geri getiremeyiz. Ama kalan canlara elimizden ne geliyorsa destek veririz. Öncelikle bunun takdiri ilahi olduğunu hepimiz biliyoruz. Pilotlarımız teknik arıza yaşanınca büyük çaba göstermelerine rağmen, helikopterin boş araziye inmesine takati kalmamış, yapacak hiçbir şey yok. Allah bizleri bu tür kazalardan korusun." Yapılan konuşmaların ardından mağdur ailelere tazminat çekleri teslim edildi .
Kaynak: İHA