Vali Şentürk, Kadışehri’nde İncelemelerde Bulundu

Yozgat Valisi Necati Şentürk, Kadışehri ilçesinde 'Deveci Havzası Meyvecilik Entegrasyon Projesi' uygulama alanında incelemelerde bulundu.

Vali Şentürk, Kadışehri’nde İncelemelerde Bulundu
Vali Necati Şentürk, ilk olarak yapımı tamamlanan fidan sahasındaki havuza su basacak sulama tesisini inceledi. Vali Şentürk, Türkiye’nin en büyük meyve alanına sahip Kadışehri Deveci Havzası Meyvecilik Entegrasyon Projesi'nde 5 bin 640 dekar meyve fidanı bulunan alanda yapılan çalışmaları da yerinde görerek yetkililerden bilgi aldı.Vali Şentürk, buradan Kadışehri Kaymakamı Lütfullah Ün, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Muammer Yanık ve İl Genel Meclisi Üyeleri ile Kabalı köyüne geçti.

Kabalı Köyü Muhtarı Hüseyin Ünal ve vatandaşlar tarafından karşılanan Vali Necati Şentürk, Kabalı Köyü Camii’nin avlusunda vatandaşlarla bir süre sohbet etti. Kabalı İlköğretim Okulu’nu da ziyaret eden Vali Şentürk, okulun fiziki ve genel durumu hakkında bilgiler aldıktan Sonra ders yapmakta olan sınıflara girerek öğrencilere başarılar diledi. Vali Şentürk, programının Son durağında Kadışehri Kaymakamlığı'nı ziyaret etti. Kısa bir süre önce Kadışehri Kaymakamlığı görevine başlayan Lütfullah Ün’e yeni görevinde başarılar dileyen Vali Şentürk, daha Sonra ilçede yürütülen çalışmalar hakkında bilgiler aldı.Vali Şentürk, Kadışehri Kaymakamlığında yaptığı açıklamada, Deveci Havzası Meyvecilik Entegrasyon Projesi’ni çok önemsediğini belirtti.

Vali Şentürk, şunları söyledi: "Biraz evvel arazide de gördüğümüz gibi, Valiliğimiz, Kadışehri Kaymakamlığı ve Köylere Hizmet Götürme Birliği ile müştereken Kabalı Köyü Deveci Havzası'nda tamamı 10 bin 920 dekar alan üzerinde bir meyve fidanlığı kurulmasını kararlaştırmıştık. Birinci etapta 5 bin 640 dekar alan üzerine 400 bin fidan dikimini gerçekleştirdik. Bu fidanların sulanması konusu çok önemliydi. Bu maksatla da proje tutarı yaklaşık 10 milyon Türk Lirası olan sulama projesinin ihalesini yaptık. Bunun birinci etabı tamamlandı. Şu anda da ikinci etabının hazırlıkları yapılıyor. Mayıs ayı Sonuna kadar sulamayı gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Böylelikle birinci etapta 5 bin 640 dekar alan üzerine dikmiş olduğumuz 400 bin fidanın sulama işlemini gerçekleştirmiş olacağız. Projenin ikinci etabını uygularsak 10 bin 920 dekarlık bir araziye fidan dikilmiş olacak."Dikilen fidanların tamamının sertifikalı, kalibrasyonlu ve dünya standartlarında olduğunu ifade eden Vali Şentürk, burada üretilen ürünlerin tamamının ihracata yönelik ve sadece birinci etabında 5 yıl Sonraki gelirinin 80 milyon liranın üzerinde olacağını kaydetti.

Vali Şentürk, şöyle devam etti: "Bu da vatandaşlarımıza çok ciddi bir ekonomik gelir sağlanmış olacaktır. Dolayısıyla Köylere Hizmet Götürme Birliğimizin de kurmuş olduğu şirket çok ciddi bir gelir elde etmek suretiyle gelecekte bölgemizde büyük yatırımlar yapma imkanı bulacaktır. Esas itibariyle bölgesel bir proje olmasına rağmen bütün Türkiye’ye örnek olacak nitelikte ve teknik özelliklere haiz bir proje olduğu için ümit ediyoruz ki, sadece Orta Anadolu değil Türkiye’nin muhtelif yerlerine bu projemiz örnek teşkil edecektir. Şimdiden Avrupa’dan gelip bu projeyi inceleyen yabancılar olduğunu biliyoruz. Projemiz Son derece üstün özelliklere haiz bir projedir. Büyük ölçüde insan emeğinin dışında, yani bilgisayarlarla ya da ses frekans dalgalarıyla kullanılabilecek olan, az beden gücü gerektiren teknik bir projedir. Ben dolayısıyla bu projenin memleketimizin, özellikle bu bölgenin kalkınmasında ve gelişmesinde 5 yıldan itibaren geliştirici bir unsur olacağına inanıyorum.

"Vali Necati Şentürk, Kadışehri ilçesine gerçekleştirdiği ziyaret Sonrasında Yozgat’a yapılması planlanan havaalanı için belirlenen sahalarda incelemelerde bulundu. Sorgun-Yozgat arasında tespit edilen dört bölgede yapılan incelemelere Sorgun Kaymakamı Levent Kılıç, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Muammer Yanık, Sorgun Belediye Başkanı Ahmet Şimşek, il genel meclisi üyeleri ve teknik elemanlar da eşlik etti .