DÜ’de Edebiyat Fakültesi Akademisyenlik Okulu Semineri Verildi

Dicle Üniversitesi (DÜ) Kariyer Planlama Merkezi tarafından Edebiyat Fakültesi Akademisyenlik Okulu semineri verildi.

DÜ’de Edebiyat Fakültesi Akademisyenlik Okulu Semineri Verildi
Fen Fakültesi amfide yapılan seminere öğrenciler yoğun ilgi gösterirken, Kariyer Danışma Merkezi Kariyer Koçu Uğur Kaval, akademisyenlik için gerekli tüm sınavların tanıtımı ve nasıl akademisyen olunacağı konusunda bilgiler verdi. Uğur Kaval, yükseköğretimdeki öğrenci sayısının giderek arttığına işaret ederken, 1992 yılında 52 olan üniversite sayısının 2012 yılı itibariye 165'e yükseldiğini dile getirdi.

Kamu Personeli Dil Sınavı (KPDS) ve Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı (ÜDS) sınavları hakkında geniş bilgi veren Kaval, lisansüstü eğitimin akademisyenlik için başlangıç noktası olduğunu dile getirdi. Kaval, “Eğer yabancı dil puanınız 65'in altında ise YÖK tarafından belirlenen yurt içindeki üniversitelerden birinde araştırma görevlilerine 6 ay dil eğitimi veriliyor, dil puanı 65'in üzerinde olan araştırma görevlileri için isterlerse 3 ay yurtdışında dil eğitimi alma imkanı sağlanıyor. Yurt dışından döndükten sonra tekrar sınava giriyorlar, yabancı dil barajını aşanlar yüksek lisans, doktora eğitimine devam ederler” dedi.

Yrd. Doç. Dr. Ahmet Tanyıldız da merakın ilmin başı olduğunu, öğrencilerin mezuniyet sonrasında neler yapabileceğini ve yüksek lisans konusunda yapılabilirliği idrak etmek konusunda bilgilerini paylaştı. Lisansüstü eğitime niyetli ve hazır olmanın şartından bahseden Tanyıldız, öğrencilerin bilimsel ahlak, dürüstlük, azim, heyecan, sabır gibi yol haritaları ile üretici olmaları gerektiğini vurguladı. Ana bilim dalları hakkında kısa bir sunum yapan Tanyıldız, “Lisansüstü eğitim, iş bulma amacıyla yapılmamalıdır. Çünkü lisansüstü eğitim çoğu kez emek, zaman ve paradan feragat etmektir. Lisansüstü eğitim, iş hayatınızı ve sosyal hayatınızı kontrol altında tutmanızı, zamana saygı duymanızı sağlar” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA