Ankara'da ''film Baharı''

23. Ankara Uluslararası Film Festivali, 1522 Mart tarihleri arasında başkentli sanatseverlerle buluşacak

Bu yıl ''tek tipleşme'' teması üzerine kurulan festivalin konuk ülkesi Mısır'ın sineması tanıtılırken, Mısır'da ''Arap Baharı'' nedeniyle yaşananlarda işlenecek Festivalde görme ve işitme engelli sinemaseverler için ''sesli betimleme'' yöntemiyle hazırlanan 3 film de yer alacak

Ankara Uluslararası Film Festivali, 15-22 Mart tarihleri arasında başkentli sinemaseverlerle buluşacak.

Bu yıl ''tek tipleşme'' teması üzerine kurulan festivalin konuk ülkesi Mısır olacak. Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfınca düzenlenen festival, basın toplantısıyla tanıtıldı. Vakıf Başkanı Oğuz Dönmez, toplantıda festivali bir kez daha Ankaralı sinemaseverlerle buluşturmaktan dolayı mutluluk duyduklarını söyledi.

Festivalin bu yıl da renkli içeriğinin bulunduğunu ifade eden Dönmez, ''Festivalimizin 25, 50, 100 yıla kadar ulaşmasını diliyoruz'' dedi.

Festivalin Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çankaya Belediyesinin katkılarıyla düzenlendiğini belirten Dönmez, sponsorlara da desteklerinden dolayı teşekkür etti. Festivalin Ulusal Uzun Film Koordinatörü Gürkan Büyükturan, 11 Kasım 2011'de hayata veda eden yönetmen Ömer Lütfi Akad'ın anısına festival kapsamında ''Vesikalı Yarim''in açılış filmi olarak gösterileceğini söyledi. Büyükturan, filmin başrol oyuncusu Türkan Şoray ile senaristi Safa Önal'ın da açılışta yer alacağını kaydetti. Ulusal Uzun Film Yarışmasına bu yıl 23 filmin başvurduğunu anlatan Büyükturan, yapılan değerlendirme sonucunda 8 filmin yarışmasına karar verildiğini belirtti. Festival çerçevesinde özel gösterimlerin de yapılacağını aktaran Büyükturan, ''1966'da müstehcen bulunarak, Danıştay kararıyla yasaklanan ilk film özelliğini taşıyan 'Soluk Gecenin Aşk Hikayeleri'nin, Mimar Sinan Üniversitesinin katkıları, Heper ailesinin özel izni ve desteğiyle ilk kez gösterilecek'' diye konuştu.

-''Dünyada insanlar tek tip oldu''-

Festival koordinatörlerinden Ezgi Yalınalp de bu yılki temanın ''tek tipleşme'' olarak belirlendiğini ifade ederek, ''Çünkü tüm farklılıkların törpülendiği ve zihinlerin tek tip yaşam tarzına alıştırıldığı bir dünyada yaşıyoruz. Dünyada ve Türkiye'de insanlar tek tipleşti. Özellikle tek tip bireyler yetiştirilmek isteniyor'' dedi. Festivalin konuk ülkesinin Mısır olduğunu belirten Yalınalp, festivalin 6 filmlik bir seçkiyle Mısır sokaklarının nabzını tutacağını kaydetti.

Yönetmen Robert Altman'ın filmlerinden oluşan bir seçkinin de izlenime sunulacağını aktaran Yalınalp, Altman'ın ''bağımsız duruşundan'' hiç taviz vermediğini, Hollywood Sineması ile de çalışmasına karşın çizgisini hiç bozmayan yapımlara imza attığını söyledi. Yalınalp, görme ve işitme engelliler için ''sesli betimleme'' yöntemiyle hazırlanan filmlerin de gösterileceğini dile getirerek, Reha Erdem'in ''Kaç Para Kaç'', Pelin Esmer'in ''11'e 10 Kala'' ve Orhan Eskiköy ile Özgür Doğan'ın ''İki Dil Bir Bavul'' filmlerinin engelliler için sunulacağını kaydetti.

-Festivalde neler var?

Bu yıl 23. kez düzenlenen festival kapsamında Aziz Nesin Emek Ödülü'nün Burçak Evren'e, Kitle İletişim Ödülü'nün ise Orkestra Dergisi'nin yayınları nedeniyle Genel Yayın Yönetmeni Panayot Abacı'ya, Sanat Çınarı Ödülünün Prof. Hamiye Çolakoğlu'na verilmesi kararlaştırıldı. 23. Ankara Uluslararası Film Festivali Ulusal Uzun Film Yarışması'na 23 film başvururken, festival yönetmeliğindeki koşulları taşıyan 16 film, Prof. Dr. Oğuz Onaran, Prof. Dr. Seçil Büker ve Prof. Dr. S. Ruken Öztürk'ten oluşan ön seçici kurul tarafından değerlendirmeye alındı. Değerlendirme sonucuna göre 8 filmin Ulusal Uzun Film kategorisinde yarışmasına karar verildi. Bu filmler ve yönetmenleri şöyle:

-''Canavarlar Sofrası''-Ramin Matin -''Mar''-Caner Erzincan -''Yangın Var''-Murat Saraçoğlu -''İz''-M. Tayfur Aydın -''Nar''-Ümit Ünal -''Aşk ve Devrim''-F. Serkan Acar -''Entelköy Efeköy'e Karşı''-Yüksel Aksu -''Güzel Günler Göreceğiz''-Hasan Tolga Pulat Festival kapsamında Ulusal Kısa Film Yarışması ve Ulusal Belgesel Film Yarışması da gerçekleştirilecek. -Dünyanın her köşesinden- Festival kapsamındaki ''Dünyanın Her Köşesinden'' bölümünde Almanya, İspanya, Fransa, Avusturya, İsviçre, Yunanistan, Arjantin, Fransa, İran ve Macaristan'dan filmler yer alacak. Konuk ülke olarak belirlenen Mısır Sinemasının seçkin örneklerinin de yer aldığı festivalde, bu bölüm Mısır'ın Ankara Büyükelçiliğinin katkılarıyla hazırlandı.

Festivalde izleyiciyle buluşacak Mısır filmleri şöyle: -''18 Gün''-Sherif Arafa, Kamla Abou Zikri, Marwan Hamed, Sherif El Bendari, Khaled Marei, Ahmad Abdalla, Yousry Nasrallah, Ahmed Alaa, Mariam Abou Ouf, Mohamed Ali -''Esma''-Amr Salama -''Kahire 678''-Mohamed Diab -''Kahire'den Kaçış''-Hesham Issawi -''Mikrofon''-Ahmad Abdalla -''Tahrir 2011: İyi, Kötü ve Politikacı''-Ayten Amin, Tamer Ezzat, Amr Salama. Festivalin ''Usta İşi'' isimli bölümünde Chantal Akerman'ın ''Budala Almayer'' ve Bela Tarr ile Agnes Hranizky'nin ''Torino Atı'' filmleri gösterilecek.

-Antinioni seçkisi-

İtalyan Sinemasının usta yönetmenlerinden Michalangelo Antinioni'nin doğumunun 100. yılı sebebiyle kariyerinin başlarında çektiği, az bilinen, kısa, belgesel ve uzun filmlerinden oluşan bir seçki sunulacak. Varşova gettosundaki bir yetimhanenin müdürü olan ve himayesindeki çocuklar sürgün için seçildiğinde onları terk etmeyi reddederek gaz odalarına yaptıkları yolculukta kaderlerini paylaşan Polonyalı pedagog, yazar, doktor ve çocuk hakları savunucusu Janusz Korczak, ölümünün 70. yıl dönümünde anılacak.

Festival, bu amaçla yönetmen Andrzej Wajda'nın ''Korczak'' adlı filmine yer verecek. ''Türkiye Panoraması'', ''Kısa Sınır Tanımaz'', ''Dünya Hali'', ''Çocuklar İçin'', ''Geceyarısı Sineması'', ''En Kısa Gece'', ''Beyaz Gece'', ''Yabancı Konuklar'' bölümlerinin yer alacağı festivalde, ''Cafe de Flore'' adlı filmin özel gösterimi de yapılacak. Atölye çalışmaları, video/film üretim laboratuvarı girişimi ''Festilab'', panel ve söyleşilerle sergilerin de kapsamında bulunduğu festivalde filmler, Kızılırmak Sineması, Batı Sineması, Goethe Enstitüsü Ankara ile Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde gösterilecek. Festivalin biletleri, gişelerden ve ''www.mybilet.com'' internet sitesinden alınabilecek. Festivalin bilet fiyatları, 2.5, 5 ve 10 lira olarak belirlendi. 23. Uluslararası Ankara Film Festivali, 22 Mart akşamı Ulusal Uzun Film, Ulusal Kısa Film ve Ulusal Belge Film yarışmaları ödüllerinin de sahiplerini bulacağı kapanış töreniyle sona erecek.
Kaynak: AA