Çeçenistan’dan Putin’e Yüzde 99 Destek

Rusya’da geçtiğimiz Pazar günü yapılan devlet başkanlığı seçimde, Başbakan Vladimir Putin’e Çeçenistan’da rekor oy çıktı.

Sandık başına giden Çeçenlerin yüzde 99,73 'ü Putin 'i destekledi. Çeçenistan 'da ulusalcı LDPR lideri Vladimir Jirinovski 'ye tek oy bile çıkmazken, diğer adaylara çok az sayıda oy veren oldu. Çeçenistan lideri Ramazan Kadirov, Putin 'e tam desteğin çıkmasından memnun olduğunu dile getirdi.
Kuzey Kafkasya 'nın Dağıstan Cumhuriyeti vatandaşlarının da yüzde 93,81 'i Putin 'e oy verdi. Dağıstanlıların yüzde 5,43 'ü Zyuganov 'a, yüzde 1 'i ise diğer adaylardan yana tercihini kullandı.

İnguşetya Cumhuriyeti 'nde vatandaşların yüzde 91,89 'u Putin 'den yana oyunu kullandı. İnguş halkının yüzde 3,8 'i Zyuganov 'a, yüzde 1,71 'i Jirinovski 'ye, yüzde 1,26 'sı Prohorov 'a ve yüzde 0,94 'ü de Mironov 'a oy verdi.

Karaçay-Çerkez Cumhuriyeti 'nde yüzde 90,54 oranla Başbakan 'a oyunu verdi. Bölgede Zyuganov ise yüzde 6,34 oranında oy aldı.

Kabardey-Balkar Cumhuriyeti vatandaşlarının yüzde 78,24 'ü Putin 'e oy verdi. Adıge Cumhuriyeti vatandaşlarından ise Putin 'e yüzde 64 oranında oy çıktı.
Rusya 'nın Volga kıyısında bulunan Türkçe konuşan Müslüman cumhuriyetlerinden de Putin 'e en fazla oy geldi. Tataristan halkının yüzde 82 'isi ve Başkırtostan halkının yüzde 75 'i sandıkta oyunu Putin 'e attı.

Vestnik Kafkasya ajansına göre, Rusya 'da yaşayan Azerilerin ezici çoğunluğu Putin 'e oyunu verdi. Rusya 'da yaklaşık bir milyon Azeri seçmeninin bulunduğunu belirten Rus ajans, Putin 'in sayesinde Moskova-Bakü ilişkilerinde yeni bir sayfanın açıldığını ve daha da geliştiğini ifade etti.