Atça MYO’da Yörük Ali Efe Söyleşisi

Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Atça Meslek Yüksekokulu(MYO) tarafından düzenlenen ‘Milli mücadele yıllarında Yörük Ali Efe’ konulu söyleşide konuşmacı olarak katılan Yarbay Fatih Özkurt, Yörük Ali Efe’nin bir kahramanlık destanının adı olduğunu ifade etti.

Atça MYO’da Yörük Ali Efe Söyleşisi
ADÜ Atça MYO Konferans salonunda düzenlenen söyleşiye Sultanhisar Kaymakamı Cevdet Ertürkmen, Jandarma Karakol Komutanı Ahmet Yılmaz, Atça Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof.Dr. İbrahim Gençsoylu ve beldedeki okul müdürleri ile üniversite öğrencileri katıldı.

Konferansta konuşan Özkurt, Yörük Ali Efe’nin Milli Mücadele öncesindeki hayatı, Yunanlılar’a karşı verdiği mücadele ve Kurtuluş Savaşı’ndaki katkılarını anlattı.

“Yunanlıların İzmir’e çıktıklarında ilk kurşunu atan nasıl Gazeteci Hasan Tahsin olduysa, ilk tokadı atanda Yörük Ali Efe ve müfrezesi olmuştur” diyen Yarbay Fatih Özkurt, “Onlar Milli Mücadele’nin gizli kahramanlarıdır. Yörük Ali Efe, kolluk kuvvetine veya askere bir kurşun dahi atmamıştır. İşgalin ilk günlerinden itibaren vatansever subaylarla el ele verip kurtuluş için tek yumruk olmuşlardır. Yanlarında bulunan subaylarla kurmuş oldukları sevgi ve saygıya dayalı iletişim, başarıya ulaşmalarında büyük rol oynamıştır” dedi.

“YÖRÜK ALİ EFE EVİ YANLIŞTIR”
‘Yörük Ali Efe, Milli Mücadelenin Gizli Kahramanı’ isimli kitabının yüksek lisans tezi için yaptığı çalışmalar neticesinde çıktığını anlatan Yarbay Fatih Özkurt; “Kitabımı yazmamda Yörük Ali Efe’nin torunu Ankara Merkez Kaymakamı Kayhan Kavas, Sebahattin Burhan, Zeybekler ve Zeybekler Tarihi kitabı, Milli Kütüphane, Genel Kurmay Arşivi, Aydın Müzesi ve kaynağı belli olan internet siteleri oldu. Hatta Aydın Müzesinden 1923-1951 yılları ile ilgili 450 belgeye de Kültür Bakanlığı iletişime geçerek biraz da torpil yaparak ulaşabildim. Bu araştırmalarım sırasında ise ilginç bir ayrıntı ile de karşılaştım. Kültür Bakanlığı tarafından Müze yapılan Yörük Ali Efe Evi yanlıştır. Orası Efemizin babasının kebapçı dükkanında çalışan Osmancık isimli birinin evidir. Yörük Ali Efe, Sultanhisar’ın Kavaklı köyünde 1895’te çadırda doğmuştur” dedi.

Söyleşi, Atça Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. İbrahim Gençsoylu tarafından Özkurt’a teşekkür plaketi verilmesi ile sona erdi. Söyleşinin ardından Özkurt, hayranlarına kitaplarını imzaladı .