Yeşilay Genel Başkanı Muharrem Balcı Açıklama Yaptı

Yeşilay Genel Başkanı Muharrem Balcı, ''Televizyonlarda gördüğünüz aymaz polis tipleri, aymaz sanatkar tipleri çocuklarımızın ve gençlerimizin rol modelidir. Bir polis memuruna günlük hayatında 18 saat içki içiren kafa, o rol modeli bir polis memuru olarak tanıtabilmektedir veya örnek gösterebilmektedir'' dedi.

Balcı, Erciyes Üniversitesi Fen Fakültesi'ndeki ''Bağımlılıklarla Mücadelede Yeşilay'' konulu konferansında, Türkiye'de kadınların yüzde 21.3'ünün, erkeklerin de yüzde 49.5'inin sigara içtiğini belirterek, sigaranın söylenildiği gibi istenilince bırakılamadığını kaydetti.

Bağımlılığın bir beyin hastalığı olduğunu ifade eden Balcı, ''Bir kişi, gecenin bir yarısı karnı aç olmasına rağmen ekmek almaya gitmiyor ama, sigara almaya gidiyorsa ya da ebeveynler gözü gibi baktıkları çocuklarını gecenin bir yarısı sigara, içki almaya gönderiyorsa, bunun adı bağımlılıktır, diğer adıyla köleliktir'' dedi.

Balcı, alkol ya da madde bağımlılığının insanın özgürlüğünü çaldığını kaydederek, şöyle devam etti:

''Eğer ailenizde sigara kullandığı için kansere yakalanıp ölen biri varsa, yarın bir gün uyuşturucudan ölen insanlar da olacaktır. Bu kaçınılmazdır. Niye kaçınılmaz- Tıbbın bu konuda bir tespiti var; her bağımlılık diğerini tetikler. Bunun illa bir insanın bünyesinde olması gerekmiyor ama her bağımlılık başkasında başka bir bağımlılığı tetikliyor. İşte rol-modelin önemi burada ortaya çıkıyor. Bütün dünyada devrim ve değişimlerin ana rahmini oluşturan üniversite gençliği, kendisinden bir dönem önceki, ergenliğe yeni başlamış gençlerin rol modelidir. O televizyonlarda gördüğünüz aymaz polis tipleri, aymaz sanatkar tipleri bu çocuklarımızın ve gençlerimizin rol modelidir. Bir polis memuruna günlük hayatında 18 saat içki içiren kafa, o rol modeli bir polis memuru olarak tanıtabilmektedir veya örnek gösterebilmektedir. Bundan bu sistem rahatsız olmamaktadır. Hatta sistemin kendisi böyle işlemektedir.''

-''Alkolsüz bira da alkollü''-

Hiçbir siyasi, sosyal ve dini sistemde insanın kendisine zarar verme hakkı olmadığını vurgulayan Balcı, şunları anlattı:

''Sigarayla mücadele başlatmışız. Türkiye, Dünya Sağlık Örgütü Tütün Kontrol Çerçeve Sözleşmesini kabul etmiş, duyarlı bir başbakan, duyarlı bir bakan, duyarlı bazı milletvekilleriyle bu çalışma yürümüş, sigarayı her yerde buzlayarak gizlemişiz. Peki alkol. Alkolün sadece ticari amaçlı reklamı yasak. Dizilerde, filmlerde, gazete ve dergilerde, bilboardlarda reklamı serbest ama sigara yasak. Hangisi hangisinden daha az tehlikeli. Dünyadaki her türlü taciz, tecavüz, cinnet, cinayet, trafik kazaları, boşanmaların birinci nedeni alkol. Sigara onun yanında masum kalıyor ama sigaradan da yılda 5 milyon insan ölüyor. Bu yıl 6 milyon olmasını bekliyoruz. Alkolden 2,5 milyon insan ölmüş, bu yıl 3.5 milyon bekliyoruz. Çünkü, dünyada alkolün artık alkolsüz bira şeklinde 5-6 yaşındaki çocuklara kadar inmesini isteyen bir zihniyet var. Buna Türkiye Cumhuriyeti de dahil olmak üzere. İçinde yüzde 0.26 alkol olan bir içeceği, 'alkolsüz bira' diye çocuklarımıza yutturan bir devletten, bir bakanlıktan bahsediyorum. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, insanlığa karşı suç işliyor.''

-Şans oyunları-

Balcı, toto, loto, piyango, at yarışı gibi şans oyunları oynatan işyerlerinin tümünün sahibinin devlet olduğunu kaydederek, şöyle devam etti:

''Bunların hepsinin kapısında da +18 yazıyor. Anayasanın 58. maddesi 'Devlet çocukları ve gençleri alkolizmden, her türlü kötü alışkanlıklardan, zararlardan, bir de kumardan korumakla mükelleftir' diyor. Borçlar Kanunu izin alınmadan yapılan her türlü çekiliş ve piyangonun yasak olduğunu ve kumar hükümleriyle cezalandırılacağını söylüyor. İzin alınmışsa, vergilendirilmiş kazanç kutsal oluyor. Kumar zararlı. Siz çocuğu okula gönderiyorsunuz, öğretmen 'şans oyunları kumardır, emeksiz kazanılan para haramdır, alışkanlık yapar' diyor. Çocuk kafasını kaldırıyor okulun ismine bakıyor Milli Piyango Lisesi ya da ilköğretim okulu yazıyor. 43 adet Milli Piyango okulu var. Alkolün zararlarını anlatıyor, Efes Pilsen'in 20 spor okulu var. Çocuklar Efes Pilsen armalı formalarla spor yapıyorlar. Türkiye'nin en büyük uyuşturucu baronu Örfi Çetinkaya'nın ismi 8 okulda yaşıyor. Daha kötüsü, bu ülkenin futbol liginin adı Spor Toto Süper Lig. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir paradoks yok. İspanya'da bir alkol markasının adı takımın formasına konuldu, kıyamet koptu. Patagonya'da bile yok, Türkiye'de var. Böyle aymazlık olur mu-''

Türkiye'de sigaraya bağlı nedenlerle günde 328 kişinin öldüğüne dikkati çeken Balcı, bayramlarda meydana gelen trafik kazalarında 20-25 kişi öldüğünde herkesin feryat ettiğini, ancak sigaraya bağlı hastalıklardan ölenleri kimsenin yadırgamadığını sözlerine ekledi.

- AK Parti Kayseri Milletvekili Ahmet Öksüzkaya, Ankara'da MÜSİAD Nürnberg heyeti ile görüştü.

AK Parti İl Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, TBMM Genel Kurulu görüşmelerine misafir olarak katılan heyet üyelerinin, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ve Milletvekili Öksüzkaya ile ikili görüşmelerde bulunduğu belirtildi.

Heyete, Kayseri ve TBMM hakkında bilgi veren Öksüzkaya'nın, ''Gurbetçilerimizin gittikleri ülkelerde milli değerlerini kaybetmeden kalmaları ve bulundukları ülkenin yönetiminde yer almaları çok önem arz etmektedir'' dediği bildirildi.

Başkan Yardımcısı Ümit Sormaz ve Başdanışman İsmail Akpınar başkanlığındaki heyetin, başkentte ve İstanbul'da bazı kurumları ziyaret ederek, ikili görüşmelerde bulunduğu kaydedildi .